Stress door onderwaterlawaai
Op 16 oktober 2018 nam het project Jomopans een nieuw meetstation in gebruik. Eerder ging NEMO Kennislink redacteur Anne van Kessel mee met een onderzoeksteam in de Atlantische oceaan.
Op 16 oktober 2018 nam het project Jomopans een nieuw meetstation in gebruik. Eerder ging NEMO Kennislink redacteur Anne van Kessel mee met een onderzoeksteam in de Atlantische oceaan.
Tellen, daar houden marien biologen van. Tijdens onze tocht naar Curaçao is deze job weggelegd voor Jaap van der Meer en Bram Feij van het NIOZ. We varen inmiddels langs de kust van West-Afrika naar het zuiden en komen geregeld dolfijnen, walvissen en vliegende vissen tegen.
Er zijn activisten die het houden van dolfijnen per definitie dierenmishandeling vinden. Niels van Elk, huisbioloog van het Dolfinarium, is het daar beslist mee oneens. Het welzijn van dieren moet je niet door een menselijke bril bekijken, maar wetenschappelijk onderzoeken, stelt hij. Tijdens ...
Dieren kunnen op allerlei manieren met elkaar communiceren, maar echte taal is nog nooit ontdekt. Hoewel, pasgeleden bleek dat dolfijnen elkaar namen geven. Onze taalontwikkeling is misschien minder uniek dan altijd werd gedacht.
Onze aardbol is al miljoenen jaren een strijdtoneel. Waar tegenwoordig de mens de grootste ruziemaker is, stonden in het Krijt de dinosauriërs elkaar naar het leven. En niet alleen aan land ging het er destijds bloederig aan toe, blijkt uit Zweeds onderzoek: onder het wateroppervlak vochten ic...
Mensen proberen al jaren om dieren taal aan te leren; meestal zonder veel succes. Amerikaanse onderzoekers proberen nu een nieuwe tactiek: ze ontwikkelen een nieuwe taal gebaseerd op de geluiden die dolfijnen maken. Zo hopen ze in de toekomst werkelijk met dolfijnen te kunnen communiceren.
Voor het eerst is bewezen dat dolfijnen werktuigen kunnen gebruiken. Tuimelaars in Shark Bay, West Australië, gebruiken sponzen als hulpmiddel om vissen uit de bodem op te graven. Ze zoeken een geschikte spons en doen deze dan als een soort ‘handschoen’ om hun snuit heen. De dieren leren deze ...