27 december 2017

“Tijdens Kerst heb ik regelmatig gedacht aan de opvarenden van de Pelagia: hoe zouden zij feestvieren op hun ‘drijvende eiland’? Met pannenkoeken en dolfijnen, zo bleek uit hun filmpjes, maar natuurlijk ook met bodemmonsters!”

Je leest:

Kerstcadeautjes voor oceaanwetenschappers

Kerstcadeautjes voor oceaanwetenschappers

Expeditieblog vanaf het onderzoeksschip Pelagia: deel 3

Auteur: | 27 december 2017

Het onderzoeksschip Pelagia is onderweg van Texel naar Gran Canaria. Dit is de eerste etappe van de grootschalige NICO-expeditie die een half jaar duurt. Op NEMO Kennislink zijn de avonturen van de wetenschappers te volgen.

Ook al zaten we op zee in onze eigen wetenschapsbubbel, we ontkwamen niet aan de kerstdagen. Onze kerstboom werd versierd met Japanse origami-diertjes, een gepassioneerde hobby van expeditieleider Lennart, waarmee hij inmiddels de rest van de crew, inclusief bemanning, heeft aangestoken. Tijdens het varen zijn we ook steeds meer één familie op het schip geworden. Een fijn gevoel wanneer ‘thuis’ ver weg is.

Uitgelicht door de redactie

Sociale Wetenschappen
Spelend(er)wijs

Psychologie
‘Het is maar een spelletje’

Economie
De hoogte in voor nieuwe woningen

Lange pijp

Intussen ging het werk op het dek gewoon door. De afgelopen dagen hebben we veel kernen uit de zeebodem van de Atlantische oceaan gehaald. Dat doen we met de Piston Core: een lange pijp die zich in de zeebodem boort en het sediment mee omhoog neemt. Zo komt er een kleine tien meter bodemmateriaal het schip op met daarin de geschiedenis van het klimaat op aarde. In dit sediment zitten allemaal kleine beestjes en aan de hand van hun chemische samenstelling kunnen we iets zeggen over hoe warm, koud, zout en zuur het water in het verleden is geweest. En zo komen we steeds iets meer te weten over het klimaat in de regio waar we nu zijn.

Microfossielen

Tijdens onze reis hebben we op dieptes van rond de drieduizend meter monsters genomen. In onderstaand filmpje zie je hoe we vanaf zee deze kernen uit de zeebodem halen. Deze lange pijp wordt vervolgens in stukjes van één meter gezaagd en opgeslagen in een container die de hele reis op 4 graden Celsius wordt gehouden. Als we over zeven maanden weer terug zijn aan land, worden de kernen in het lab in de lengte doormidden gesneden en gescand. Daarna wordt het sediment op verschillende wijzen bewerkt om er relevante microfossielen uit te halen, waarvan vervolgens de chemische samenstelling wordt gemeten om een klimaatreconstructie te maken.

Stukjes houtskool

Omdat we niet kunnen wachten totdat we terug zijn, maken we af en toe alvast een kern open. Aan de verschillende lagen en kleurstellingen kun je namelijk soms al het een en ander aflezen. Aan boord kwam geoloog en post-doc Joost Frieling bijvoorbeeld stukjes houtskool tegen die duiden op bosbranden uit het verleden. Los van de kernen zijn er ook nog andere kerstcadeautjes: pannenkoeken voor het ontbijt, en dolfijnen die mee zwemmen met de boot. Al met al waren het geslaagde feestdagen!

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 27 december 2017

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

Thema: Onderzoek op volle zee

NIOZ
Onderzoek op volle zee
Wetenschappers die de wereldzeeën overvaren om te ontdekken wat er onder de waterspiegel allemaal gebeurt: oceaanexpedities spreken tot de verbeelding. Van december 2017 t/m juli 2018 vindt op de Atlantische Oceaan de NICO-expeditie plaats: het Netherlands Initiative Changing Oceans. Onderweg verzamelen wetenschappers, universiteiten en het bedrijfsleven nieuwe kennis met als doel Nederland beter toe te rusten op duurzaam gebruik van de zee en op de grote rol die de zee speelt bij klimaatverandering. Aanleiding voor een thema over onderzoek op zee.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.