Naar de content

Kerstcadeautjes voor oceaanwetenschappers

Expeditieblog vanaf het onderzoeksschip Pelagia: deel 3

Thijs Heslenfeld

Het onderzoeksschip Pelagia is onderweg van Texel naar Gran Canaria. Dit is de eerste etappe van de grootschalige NICO-expeditie die een half jaar duurt. Op NEMO Kennislink zijn de avonturen van de wetenschappers te volgen.

Ook al zaten we op zee in onze eigen wetenschapsbubbel, we ontkwamen niet aan de kerstdagen. Onze kerstboom werd versierd met Japanse origami-diertjes, een gepassioneerde hobby van expeditieleider Lennart, waarmee hij inmiddels de rest van de crew, inclusief bemanning, heeft aangestoken. Tijdens het varen zijn we ook steeds meer één familie op het schip geworden. Een fijn gevoel wanneer ‘thuis’ ver weg is.

Lange pijp

Intussen ging het werk op het dek gewoon door. De afgelopen dagen hebben we veel kernen uit de zeebodem van de Atlantische oceaan gehaald. Dat doen we met de Piston Core: een lange pijp die zich in de zeebodem boort en het sediment mee omhoog neemt. Zo komt er een kleine tien meter bodemmateriaal het schip op met daarin de geschiedenis van het klimaat op aarde. In dit sediment zitten allemaal kleine beestjes en aan de hand van hun chemische samenstelling kunnen we iets zeggen over hoe warm, koud, zout en zuur het water in het verleden is geweest. En zo komen we steeds iets meer te weten over het klimaat in de regio waar we nu zijn.

Microfossielen

Tijdens onze reis hebben we op dieptes van rond de drieduizend meter monsters genomen. In onderstaand filmpje zie je hoe we vanaf zee deze kernen uit de zeebodem halen. Deze lange pijp wordt vervolgens in stukjes van één meter gezaagd en opgeslagen in een container die de hele reis op 4 graden Celsius wordt gehouden. Als we over zeven maanden weer terug zijn aan land, worden de kernen in het lab in de lengte doormidden gesneden en gescand. Daarna wordt het sediment op verschillende wijzen bewerkt om er relevante microfossielen uit te halen, waarvan vervolgens de chemische samenstelling wordt gemeten om een klimaatreconstructie te maken.

Stukjes houtskool

Omdat we niet kunnen wachten totdat we terug zijn, maken we af en toe alvast een kern open. Aan de verschillende lagen en kleurstellingen kun je namelijk soms al het een en ander aflezen. Aan boord kwam geoloog en post-doc Joost Frieling bijvoorbeeld stukjes houtskool tegen die duiden op bosbranden uit het verleden.
Los van de kernen zijn er ook nog andere kerstcadeautjes: pannenkoeken voor het ontbijt, en dolfijnen die mee zwemmen met de boot. Al met al waren het geslaagde feestdagen!

ReactiesReageer