'Technologie speelt vooral in op onze slechte kant'1 september 2023Techniekfilosoof Rens van der Vorst pleit voor digitale sabotageVanuit je luie stoel regel je alles, doe je de boodschappen en zie je wat je vrienden doen. Maar heb je ooit het gevoel dat je telefoon te veel aandacht vraagt, of dat de digitalisering doorslaat? ...
'Online is het nieuwe normaal'14 juni 2023Internet voegt woorden toe aan onze taalSinds de komst van internet zijn er veel nieuwe woorden bijgekomen. Die woorden vertellen ons iets over de manier waarop we ons verhouden tot de onlinewereld.
Goede digitale gezondheidszorg begint bij de patiënt4 juni 2021Goede digitale gezondheidszorg begint bij de patiëntDoor de coronacrisis maken steeds meer artsen en patiënten gebruik van zorg op afstand. NEMO Kennislink zoekt uit wat werkt binnen e-health.
Digitale gezondheidszorg in stroomversnelling door coronacrisis4 juni 2021Digitale gezondheidszorg in stroomversnelling door coronacrisisHet doorgeven van gegevens over je ziekte via een app of website neemt flink toe. Experts waarschuwen dat het zorgvuldig moet worden uitgerold.
Seniorentechnologie: 'Iedereen kan wat bedenken, het is het Wilde Westen'12 maart 2021Technologie voor ouderen ligt voor de hand, de acceptatie ervan nietVan elektronische huiskat tot robotrollator: technologie kan de kwaliteit van leven van ouderen verbeteren. Toch eindigen de meeste hulpmiddelen op de plank.
Vervoer in 2050: zoveel mogelijk delen26 november 2021Vervoer in 2050: zoveel mogelijk delenVan elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt in vier delen het vervoer van de toekomst. Tijd voor de laatste aflevering: hoe delen we ons vervoer zoveel mogelijk?
Online bij de les blijven1 oktober 2020Online bij de les blijvenDeze week werden de scholen opnieuw gesloten. Na de kerstvakantie moeten ze overstappen op online onderwijs. Eerder dit jaar vroegen we experts om adviezen voor leerkrachten en leerlingen.
'Het is nu niet de tijd om experimentele technologie uit te rollen'17 maart 2020Interview met Kenny Meesters over apps die het coronavirus opsporenMet je telefoon de verspreiding van Covid-19 tegengaan. Dat is het doel van een groep wetenschappers, die momenteel een Corona-app ontwikkelen. “Het wordt met de beste bedoelingen gemaakt maar het ...
Navigeren op de tast en sterretjes zien: uitvindingen voor blinden13 december 2019Navigeren op de tast en sterretjes zien: uitvindingen voor blindenHoe zorg je ervoor dat blinde mensen hun weg vinden op een plek waar ze voor het eerst komen? NEMO Kennislink sprak experts over nieuwe technologie, die het leven wat makk...
Genen bewerken van verschillende bacteriën: een Apple is geen Android28 oktober 2019Genen bewerken van verschillende bacteriën: een Apple is geen AndroidTeam Delft van de iGEM biotechnologiecompetitie ontwierp deze zomer een toolkit om de genen van bacteriën aan te passen, zodat bacteriën straks misschien olie in de zee opruimen. De week van de gro...
Zo was het web niet bedoeld31 mei 2023Commerciële bedrijven namen een verkeerde afslagHet web ontstond omdat wetenschappers en bibliothecarissen makkelijker informatie wilden uitwisselen. Vrij beschikbaar voor iedereen, totdat commerciële bedrijven ermee aan de haal gingen.
Leven in het internet24 maart 2023Metaverse: fantastische nieuwe wereld of verre techdroom?Mark Zuckerberg lanceerde eind 2021 het metaverse, een digitale driedimensionale wereld waarin we samenkomen, werken en plezier hebben. Wat kan het ons brengen, en zitten we daar wel op te wachten?
'Ik wil mijn verwondering over de natuur graag delen'30 september 2022De eerste resultaten na een jaar lang stoepplantjes (onder)zoekenIeder jaar geeft het Weekend van de Wetenschap burgers de kans om bij te dragen aan de wetenschap. Afgelopen jaar kon dit in het stoepplantjesproject.
'Ook niet-levende dingen beïnvloeden ons gedrag'18 november 2021'Ook niet-levende dingen beïnvloeden ons gedrag'Volgens de Taiwanese filosoof Ching Hung zouden we meer aandacht moeten besteden aan de dingen die we ontwerpen, maken en gebruiken.
Vijf digitale technieken die de zorg ontlasten26 november 2021Vijf digitale technieken die de zorg ontlastenDe werkdruk in de zorg is de afgelopen jaren flink toegenomen. Medisch bioloog Martijn de Groot legt uit hoe digitale technologie de zorg kan ontlasten.
Deepfake: nuttig gereedschap of gevaarlijk?10 december 2021Deepfake: nuttig gereedschap of gevaarlijk?Met deepfakes kun je in video's iedereen álles laten zeggen. Kunnen we nu niets meer vertrouwen van wat we zien? Er blijkt minder mogelijk dan veel mensen denken, en deepfakes kunnen ook nuttig zijn.
Hoe we onze agenda laten vullen door Zoom en Teams2 juli 2021Hoe we onze agenda laten vullen door Zoom en TeamsWaarom duren Zoom-meetings vaak een uur, zelfs als dat niet nodig is? Designexpert Danielle Arets geeft tips om een overvolle agenda te voorkomen.
Vier vragen over algoritmes4 juni 2021Vier vragen over algoritmesVan autorijden tot het identificeren van tumoren op een medische scan. Er zijn steeds meer dingen die algoritmes beter kunnen dan mensen. Maar wat zijn algoritmes? En wat zijn de gevaren?