Sneller medicijnen door kunstmatige intelligentie
Britse wetenschappers hebben met een algoritme de vorm van zo’n honderd eiwitten voorspeld. Zo kunnen in de toekomst sneller medicijnen gemaakt worden.
Britse wetenschappers hebben met een algoritme de vorm van zo’n honderd eiwitten voorspeld. Zo kunnen in de toekomst sneller medicijnen gemaakt worden.
Amerikaanse neurowetenschappers ontwikkelden een therapie met licht en geluid tegen Alzheimer om de eiwitklonters in het brein af te breken. Bij zieke muizen helpt het, hun geheugen knapt ervan op. De eerste klinische proeven zijn gestart.
Mensen met aanleg voor de ziekte van Alzheimer navigeren minder efficiënt in de game Sea Hero Quest, tonen Britse onderzoekers aan.
Krijg je er als volwassene nog nieuwe hersencellen bij of niet? Spaanse neurobiologen leveren nieuw bewijs dat mensen inderdaad hun hele leven neuronen blijven aanmaken. Bij Alzheimer stokt die productie.
Jaren voordat mensen met een erfelijke vorm van frontotemporale dementie klachten krijgen, beginnen hun hersenen en cognitieve vaardigheden al te veranderen.
Het bewijs groeit dat onze darmbewoners mogelijk bijdragen aan de ontwikkeling van aandoeningen als ADHD en de ziekte van Alzheimer. Zijn een speciaal dieet, probiotica en poeptransplantaties straks nieuwe therapieën voor hersenziekten en gedragsstoornissen?
Een groep wetenschappers volgde jarenlang in de hersenen van gezonde ouderen een eiwit dat betrokken is bij Alzheimer. De verspreiding van het eiwit bleek voorspelbaar voor geheugenverlies.
Wie zijn hersenen tot op hoge leeftijd gebruikt om nieuwe dingen te leren, is weerbaarder tegen de ziekte van Alzheimer. Neurobioloog Helmut Kessels probeert de mechanismen achter ons geheugen te ontrafelen.
Ongeveer een derde van de Nederlandse bevolking ouder dan 80 jaar krijgt dementie. Dr. Henne Holstege (VUmc) onderzoekt met haar team juist de hersenen van mensen die heel gezond oud worden. Hoe verklaart zij hun breinvitaliteit?
Mensen die gestoord worden in hun diepe slaap hebben de volgende ochtend gemiddeld tien procent meer van het eiwit amyloïd bèta in hun hersenen dan mensen die de hele nacht lekker doorslapen. Langdurig slecht slapen verhoogt wellicht het risico op het ontstaan van de ziekte van Alzheimer.
Wat is eigenlijk een moedertaal? En hoe heeft taal invloed op het ouder worden? NEMO Kennislink interviewt taalwetenschapper Merel Keijzer. Zij onderzoekt aan de Rijksuniversiteit Groningen onder meer of het leren van een tweede taal Alzheimer kan uitstellen.
De film Still Alice, gebaseerd op het gelijknamige boek van neurowetenschapper Lisa Genova, laat het verloop van de ziekte van Alzheimer zien bij de vijftigjarige Alice. “Dat doet de film over het algemeen erg goed”, meent hoogleraar Neurologie Philip Scheltens, die deze f...
Bij het VUmc Alzheimercentrum gaan patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek hand in hand. In de polikliniek kunnen patiënten terecht voor diagnose of behandeling. De kelder is het domein van wetenschappers die onderzoek doen.
Het medicijn aducanumab laat amyloïdplaques in de hersenen van patiënten met een milde vorm van Alzheimer krimpen. Dat blijkt uit een eerste, kleinschalige test met menselijke proefpersonen die deze week verschijnt in Nature. De opwinding is groot. Zijn we dichtbij een medicijn tegen de ziekte...
In de hersenen van Alzheimer-patiënten plakken eiwitfragmenten aan elkaar tot lange amyloïd draden. Die draden kunnen rond zijn, of plat als een lint. Amerikaanse onderzoekers publiceerden in Nature Materials een model dat de vorm van eiwitdraden voorspelt. Dit kan helpen om beter te ...
Wie wil weten hoe een muis reageert op een medicijn, of wat een genetisch defect betekent voor zijn functioneren, moet een gedragstest doen. Maar het is soms zoeken naar de juiste test om de gewenste functie te testen. Bovendien zijn tests vaak stressvol voor de dieren. Voor onderzoek naar Alz...
Medicatie bij de ziekte van Alzheimer is vooral gericht op symptoombestrijding. Kan dat niet anders, vroegen wetenschappers van de Universiteit Twente zich af. De komende vier jaar gaan zij proberen een cocktail van medicijnen met behulp van nanodeeltjes gericht in de hersenen te brengen.
Hoe positief je in het leven staat heeft niet alleen invloed op je mentale, maar ook op je fysieke gezondheid. Zweedse onderzoekers ontdekten dat een cynische levenshouding een hogere kans op dementie met zich meebrengt, maar er niet per se voor zorgt dat je eerder doodgaat.
Stapelingsziekten als Alzheimer, Parkinson en Creutzfeld-Jakob zijn wellicht op te sporen met behulp van laserlicht. Dat schrijft een team van Zweedse en Poolse wetenschappers deze week in Nature photonics. De ontdekking is veelbelovend, maar voordat we er in de praktijk iets aan hebb...
In het eerste college van de Universiteit van Nederland vertelt neuropsycholoog prof. dr. Erik Scherder van de Vrije Universiteit Amsterdam hoe we wat beter voor onze hersenen kunnen zorgen. Vanaf 8 oktober 2013 ’s avonds elke dag een volgend deel van zijn college online.
Wetenschappers hebben voor het eerst aangetoond dat nanodeeltjes een stof specifiek kunnen afleveren bij cellen die oud en beschadigd zijn. Dat zou mogelijkheden bieden voor het aanpakken van ouderdomsziekten.
De hersenziekte Alzheimer, waarbij zenuwcellen snel aftakelen en vooral geheugenproblemen veroorzaken, valt nog lang niet te genezen. Deze week een lichtpuntje: de ontdekking van een nieuw eiwit kan helpen om Alzheimer te remmen, schrijven ze in Nature.
Astrocyten, wijdvertakte cellen in het brein, kregen tot voor kort maar weinig aandacht. Ze waren een soort hersenlijm, zo werd gedacht. Maar nu blijkt dat sommige astrocyten kunnen uitgroeien tot zenuwcel, staan ze in het middelpunt van de belangstelling.
Stamcellen, gekweekt uit je eigen lijf, zijn dé belofte om ingewikkelde ziektes in de 21e eeuw te genezen. Maar stamcellen blijken onvoorspelbaar en eigenwijs te zijn. Stamcellen temmen is moeilijk, maar Amerikaanse wetenschappers laten in een nieuw onderzoek zien dat het best kan.
Luca Ferrarini (geboren in 1978, in Carpi, Italië) kwam na zijn studie informatica en een stage in San Diego terecht in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het oorspronkelijke doel van zijn promotieonderzoek was het ontwikkelen van nieuwe technieken waarmee het menselijke hart beter...
Implantaten met nanodraden die zich aan hersencellen binden kunnen breinproblemen zoals Alzheimer tegengaan. Maar wat staat je te wachten als de draden per ongeluk losschieten? Een flinke afweerreactie, maar geen blijvende schade, zeggen Zweedse wetenschappers.
Grootschalig genetisch onderzoek heeft drie nieuwe Alzheimergenen opgeleverd. De vondst geeft nieuwe aanknopingspunten voor onderzoek naar de ziekte en leidt in de toekomst wellicht tot een behandeling.
Amerikaanse biologen ontdekten een nieuwe manier om veroudering tegen te gaan. Sommige rondwormen kunnen overschakelen naar een beschermende modus. Deze wormen leven langer en krijgen minder snel ouderdomsziekten dan andere wormen.
Stoffen uit appelsap verminderen de productie van amyloïde plaques (een kenmerk van Alzheimer) in muizenhersenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse neurowetenschappers Thomas Shea en Amy Chan. Welke stoffen precies verantwoordelijk zijn voor de bescherming is nog niet bekend. Toch ho...
Preparaten met Japanse notenboom extracten beschermen niet tegen de ontwikkeling van ouderdomsziekten als dementie en Alzheimer. Dit concluderen Amerikaanse onderzoekers naar aanleiding van een omvangrijke studie die dit jaar werd afgerond. Met de resultaten komt mogelijk een einde aan het wet...