Pijl naar links Alle thema's
Een illustratie van een hand met een blauwe handschoen die een petrischaal vasthoudt. Op de schaal zijn paarse stipjes te zien en een vraagteken in dezelfde kleur.

Embryo’s uit het lab

Onderzoek op menselijke embryo’s is in Nederland maar heel beperkt toegestaan. Daarom maken onderzoekers modellen van een embryo in het lab, ontwikkeld uit onder andere huidcellen van een volwassen mens. Zo hopen ze meer te leren over de allervroegste menselijke ontwikkeling. Hoe moeten we hiernaar kijken? Zijn het klompjes cellen of begin van een soort kunstmatige vorm van mini-mensjes?

Documentaire

Onderzoekers Susanne van den Brink en Liza Dijkhuis proberen beiden in het lab met behulp van embryo-modellen stamcellen te kweken die ontwikkelen tot bloedcellen. Kijk mee wat dit voor hen betekent.

Mijn onderzoek heeft geen strakke verhaallijn, ik weet niet waar deze weg heengaat.

uit Zonder bloedvaten geen bloedvormende stamcellen

Uitkomsten Holland's Next Embryo Model

Wat vinden Nederlanders van onderzoek met embryo-modellen? Holland’s Next Embryo Model toerde langs verschillende festivals en evenementen en zocht uit wat de deelnemers belangrijk vinden als het gaat om dit soort onderzoek.

Eva Hilhorst
Beschermwaardigheid

De meeste deelnemers vonden gebruik van embryo-modellen voor wetenschap acceptabel, mits niet te ver ontwikkeld. De mogelijkheid dat een embryo kan uitgroeien tot een mens speelde voor de meesten geen belangrijke rol bij een hogere beschermwaardigheid van embryo-modellen.

Eva Hilhorst
Ontstaan

Maar waar leg je de grens welk embryo-model beschermwaardig is? Sommige mensen vonden het onethisch om leven te creëren voor onderzoek en het vervolgens ‘af te danken’. Anderen vinden het juist een fijn idee dat embryo-modellen kunnen zorgen voor het ontdekken en voorkomen van aangeboren ziektes.

Eva Hilhorst
Natuurlijkheid

Bijna alle deelnemers waren positief over de mogelijkheden van onderzoek met embryo-modellen om bij te dragen aan kennis over aangeboren ziekten. Ook waren velen blij dat er dankzij dit onderzoek mogelijk minder proefdieren nodig zijn, en dat er bovendien menselijk materiaal wordt gebruikt.

Eva Hilhorst
Onvruchtbaarheid

Veel mensen vonden ongewenste kinderloosheid een serieus probleem dat onderzoek met embryo-modellen rechtvaardigt. De modellen kunnen bijdragen aan kennis over onvruchtbaarheid. Misschien bieden ze zelfs een antwoord op de kinderwens van koppels van hetzelfde geslacht. Al vinden veel deelnemers dat wel een erg ‘maakbaar’ toekomstperspectief.

Eva Hilhorst
Mensverbetering

Met embryo-modellen kunnen onderzoekers embryo-DNA aanpassen. We zouden aangeboren aandoeningen kunnen voorkomen, maar misschien ook mensen sterker, slimmer of sneller kunnen maken. Niemand stond daar positief tegenover.

Eva Hilhorst
Verwachtingen en vertrouwen

Sommige deelnemers zijn bang dat de wetenschap niet te stoppen is, en hebben negatieve verwachtingen over innovatie en commerciële belangen. Tegelijkertijd hebben veel mensen vertrouwen in verantwoord onderzoek naar embryo-modellen. Maar dan moeten daar in de wet wel de juiste voorwaarden voor staan.

Eva Hilhorst
Spannende ontdekkingen

In een Spaans lab doet Susanne van den Brink onderzoek met embryo-modellen. NEMO Kennislink volgt haar lange en hobbelige zoektocht naar een manier om bloedvormende stamcellen te maken voor bijvoorbeeld beenmergtransplantaties.

De Embryowet

Volgens de Embryowet is het in Nederland niet toegestaan ​​om embryo's te maken in laboratoria voor andere doeleinden dan een zwangerschap. Maar nieuwe wetsvoorstellen kunnen daar verandering in brengen.

Vervaagde versie van thema afbeelding

Hoe klimaat je raakt

De klimaatcrisis is moeilijk om te vatten. Het gebeurt om ons heen, en tegelijkertijd zie je niet direct de gevolgen. In dit thema onderzoeken we wat wél kan; we werken aan verhalen over wie wij zijn, en wat onze relatie met elkaar en de planeet is. Kunnen we samen de toekomst groen maken?

Ontdek dit thema Pijl naar rechts
Alle themapublicaties