Faces of ScienceHoe onderzoeksinteresse en persoonlijk leven soms samensmelten19 december 2018Terugblik op 2018Het afgelopen jaar kwamen mijn onderzoeksinteresse en persoonlijke leven samen bij de geboorte van mijn zoontje: een gezonde zwangerschap.
Je herkent leven als je het ziet. Maar wat is het?5 augustus 2014Waarom een definitie vinden voor leven zo lastig isIedereen weet: een steen leeft niet en een insect wel. Kan jij uitleggen waarom dat zo is? Wetenschappers uit verschillende disciplines worstelen al tientallen jaren om een definitie te vinden voor...
'Levenslang zonder perspectief is een uitgestelde doodstraf'21 september 2023Niet normaal meer: de doodstrafDe levenslange gevangenisstraf wordt gezien als een ‘humanere’ vervanging van de doodstraf. Maar hebben we werkelijk vooruitgang geboekt?
Burgers maken beleid30 mei 2023Tips om inwoners mee te laten praten over klimaataanpakIn een burgerberaad praat een door loting gekozen groep inwoners mee over beleid. Hoe werkt deze democratische vernieuwing? Bestuurskundigen en politicologen geven tips.
Even over evolutie: de mens staat niet bovenaan11 mei 2023Even over evolutie: de mens staat niet bovenaanHet beeld van de mens als toppunt van de evolutie is hardnekkig. Nog steeds zetten we onszelf bewust of onbewust boven andere dieren, maar de mens is een diersoort als alle andere.
Kleine gesprekjes geven antwoord op grote vragen27 april 2023Kleine gesprekjes geven antwoord op grote vragenMensen zijn van nature geneigd om elkaar te helpen, blijkt uit onderzoek van een internationaal team van taalwetenschappers, waaronder Mark Dingemanse.
Er is maar één aarde5 mei 2023Wat de klimaataanpak kan leren van de maanmissieEen blauwe knikker, zo zien astronauten de aarde vanuit de ruimte. Tegelijk zien ze hoe kwetsbaar die wereld is. Hoe kunnen jij en ik datzelfde ‘overzichtseffect’ beleven?
'Een journalist moet zich realiseren wat een verhaal doet met de samenleving'20 april 2023Lector Liesbeth Hermans en hoofdredacteur Robert Visscher over constructieve journalistiekHoofdredacteur Robert Visscher praat met Liesbeth Hermans over de journalistiek van de toekomst.
Terugblik op 5 bijzondere Kennislink-publicaties20 april 2023Terugblik op 5 bijzondere Kennislink-publicatiesIn twintig jaar tijd zijn er meer dan 14 duizend artikelen verschenen op NEMO Kennislink. Ter gelegenheid van ons jubileum hebben we vijf bijzondere publicaties voor je geselecteerd.
Wie leert het makkelijkst Nederlands?8 juni 2023Nederlands leer je door te doen, waar je ook vandaan komtZelden kwamen er meer verschillende nationaliteiten naar Nederland dan vorig jaar. Veel van die mensen proberen Nederlands te leren. Waar de één dat zo onder de knie heeft, doet een ander daar jaren o...
Rouwen om de natuur22 september 2023Ruimte voor verdriet over verloren soortenWe lossen graag snel de biodiversiteits- en klimaatcrisis op, maar gaan daarin voorbij aan rouw en verdriet om wat verloren is gegaan. Langzaam zien wetenschappers en kunstenaars hoe ecologische rouw ...
Gender: van geslacht naar gevoel16 augustus 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenRuim een halve eeuw geleden is het idee ontstaan dat er naast het biologische geslacht ook zoiets bestaat als een psychologisch geslacht. Sindsdien zijn mensen steeds meer bezig met hun genderident...
Zeven vragen over nieuwe gentechnieken in ons voedsel11 juli 2023Zeven vragen over nieuwe gentechnieken in ons voedselEr ligt een nieuw Europees wetsvoorstel rondom het gebruik van gentechnieken in plantveredeling. Wat betekent dit voor je boodschappenmandje?
PodcastWie betaalt de prijs voor jouw telefoon?27 juni 2023Seizoen 1 - Afl. 3 met Enith VlooswijkIn mobiele telefoons en elektrische auto’s zit kobalt. De winning gebeurt onder verschrikkelijke omstandigheden. In deze aflevering van de podcast Oplossing Gezocht onderzoeken we hoe dat anders kan.
'Online is het nieuwe normaal'14 juni 2023Internet voegt woorden toe aan onze taalSinds de komst van internet zijn er veel nieuwe woorden bijgekomen. Die woorden vertellen ons iets over de manier waarop we ons verhouden tot de onlinewereld.
Megastal in de buurt? Een risico voor je gezondheid12 juli 2023Heel Nederland vegan: Het effect op de luchtkwaliteitMegastallen zijn grote luchtvervuilers. Omwonenden klagen over stank en vrezen voor hun gezondheid. Wat als Nederland afstand zou doen van veehouderijen?
Overgewicht heeft weinig van doen met wilskracht22 juni 2023Deel 1 in serie Hardnekkige mythesEr bestaat een hardnekkig misverstand dat mensen met obesitas geen discipline kennen. Maar je hebt veel minder controle over je lichaamsgewicht dan je denkt.
Leren van tweede taal lukt ons uiteindelijk allemaal8 juni 2023Leren van tweede taal lukt ons uiteindelijk allemaalVoor het leren van een tweede taal bestaat geen kritieke leeftijdsgrens, blijkt uit hersenonderzoek van Nienke Meulman.