Wiskundigen, wees niet te terughoudend in het publieke debat11 december 2019Recensie ‘De grenzen van het getal’‘De grenzen van het getal’ is een bundel van zeventien interviews met mensen wier werk met wiskunde te maken heeft. Een interessant, breed overzicht, al is de link met wiskunde soms heel dunnetjes....
Kernenergie staat weer op de agenda, maar wil de burger het ook?2 december 2022Kernreactoren zijn veranderd, de discussie nietTerwijl de politiek nieuwe kerncentrales plant, is het publieke debat over kernenergie nog steeds niet goed van de grond gekomen.
Faces of ScienceHé hallo, toekomstige promovendi19 september 2017Hé hallo, toekomstige promovendiVaak krijg ik van studenten en scholieren uiteenlopende vragen over wat promoveren nou eigenlijk inhoudt. Dus ik geef je een kijkje in hoe mijn zomer eruitzag en wat het werk als beginnende onderzo...
Nobelprijs voor Literatuur 'een behoudende keuze'11 oktober 2019Nobelprijs voor Literatuur 'een behoudende keuze'Dit is een bijzonder jaar voor de Nobelprijs voor de Literatuur. Er zijn niet één, maar twee winnaars: Olga Tokarczuk in 2018 en Peter Handke in 2019.
'Er komt een tijd dat je het woord 'vrouw' niet meer mag gebruiken'15 oktober 2019Historica Els Kloek over het belang en de gevaren van feminismeHet thema van de Maand van de Geschiedenis is dit jaar 'Zij/Hij'. Historica Els Kloek vertelt over het belang en de gevaren van feminisme.
Leon Heuts nieuwe hoofdredacteur NEMO Kennislink8 oktober 2019Leon Heuts nieuwe hoofdredacteur NEMO KennislinkLeon Heuts (49) is vanaf deze week de nieuwe hoofdredacteur van NEMO Kennislink. Hij volgt daarmee Sanne Deurloo op, die ruim 7 jaar hoofdredacteur was en in juni dit jaar...
Framing: niet altijd in het voordeel van de politicus5 april 2019Framing: niet altijd in het voordeel van de politicusPolitici worden er nogal eens van beschuldigd dat ze onze gedachten manipuleren door het gebruik van frames. Toch werkt framing niet altijd in hun voordeel.
Komt er een robotisch utopia?13 april 2018Recensie van Life 3.0 van Max TegmarkDe robots komen eraan! Hoe gaan we met ze om en welke rol speelt kunstmatige intelligentie straks in ons leven? In het toegankelijke boek ‘Life 3.0’ schrijft hoogleraar natuurkunde Max Tegmark over...
Queen’s English is de norm, maar hoe lang nog?1 september 2017Queen’s English is de norm, maar hoe lang nog?Engelsen hebben een groot normbesef als het gaat om taal: in formele situaties hoor je beschaafd Engels te spreken en bepaalde zinsconstructies te vermijden. Toch zijn de meesten in het dagelijks taal...
Geen Amerikaanse toestanden graag28 juni 2017Nederlandse aversie tegen moderne media uit de V.S. in de 20e eeuwHoe zagen Nederlanders zichzelf in de twintigste eeuw? Jesper Verhoef onderzocht onze identiteit aan de hand van het publieke debat over nieuwe media uit Amerika. Wat blijkt? Nederlanders moesten n...
‘We willen op een andere manier in gesprek met politici’27 juni 2023Sophie van Baalen wil DNA-discussie niet laten verzanden in een loopgravendebatDe resultaten van de DNA Dialogen zullen beleidsmakers informeren over de keuzes die er zijn rondom het ingrijpen in embryo-DNA.
'Het is een utopie dat we in Europa hetzelfde gaan denken over embryo’s'26 januari 2023'Het is een utopie dat we in Europa hetzelfde gaan denken over embryo’s'In Nederland mogen wetenschappers geen embryo’s maken voor onderzoek, maar in België wel. We spraken hierover met de Vlaamse bio-ethicus Heidi Mertes.
‘Het wordt tijd dat politici echt het gesprek aangaan over het coronabeleid’30 september 2020Onderzoeker van DNA-dialoog pleit voor gelijkwaardig gesprek over coronaPremier Rutte en minister de Jonge willen met burgers in gesprek over corona. Maar hoe voer je een goed gesprek? Daar weet Diewertje Houtman alles van.
Liveblog DNA-festival13 september 2020Liveblog DNA-festivalTijdens het DNA-festival afgelopen zondag praatten diverse experts met het publiek over de vraag hoe zij denken over het aanpassen van het DNA van embryo’s.
Student, spreek je moerstaal!17 februari 2020Student, spreek je moerstaal!Tegenwoordig is driekwart van de masteropleidingen in het Engels. Maar wat betekent de verengelsing van ons onderwijs voor de maatschappij?
Faces of ScienceHoe historici en filosofen helpen bij de coronacrisis19 mei 2020Hoe historici en filosofen helpen bij de coronacrisisCrisis op straat, in het ziekenhuis, in miljoenen Nederlandse huishoudens. En ik lees boeken, ik schrijf. Wat heeft dat eigenlijk voor zin? Heel veel!
Faces of ScienceNano, micro en macro op de Dutch Design Week30 oktober 2019Nano, micro en macro op de Dutch Design WeekDutch Design Week (DDW) is het grootste designevenement in Noord-Europa waar 350.000 bezoekers vanuit heel Nederland en het buitenland op af komen. En ik was er bij!
Faces of SciencePhilomena Essed21 december 2017Philomena EssedPhilomena Essed schudde Nederland in de jaren tachtig op met haar boek Alledaags Racisme. Veel mensen vonden racisme iets van het verleden. Haar onderzoek is door de recent opgelaaide discussie ov...