Leon Heuts (49) is vanaf deze week de nieuwe hoofdredacteur van NEMO Kennislink. Hij volgt daarmee Sanne Deurloo op, die ruim 7 jaar hoofdredacteur was en in juni dit jaar overleed. Heuts wil met NEMO Kennislink het brede publiek laten zien waarom wetenschap en technologie cruciaal zijn om maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden, en wil meehelpen bruggen te bouwen tussen wetenschap en samenleving. “Wetenschap gaat over kennis, innovatie en toepassing, maar ook over betekenis. Dat wil ik graag helpen uitdragen.”
Heuts was tot 2018 hoofdredacteur van Filosofie Magazine. In 2016 werd hij genomineerd voor een Mercur voor hoofdredacteur van het jaar, vanwege zijn innovatieve aanpak met een relatief kleine titel. “NEMO Kennislink is een betrouwbaar platform, dat met veel kennis en toewijding schrijft over wetenschappelijk onderzoek. De drie miljoen unieke bezoekers per jaar bewijzen dat er veel behoefte aan is. Een prachtige kans om daarop verder te bouwen.”
Heuts ziet ook nieuwe mogelijkheden voor NEMO Kennislink. “Het platform kan starten bij maatschappelijke uitdagingen, om vervolgens te laten zien hoe wetenschap en technologie daar een rol in kunnen spelen. Denk bijvoorbeeld aan technologische vernieuwing en ethiek, klimaatverandering en duurzaamheid, polarisatie en verruwing van het debat, en de verspreiding van desinformatie en ondermijning van de geloofwaardigheid van wetenschap. Kwesties die mensen raken. Ook biedt De Studio, de nieuwe locatie van NEMO Science Museum op het naastgelegen Marineterrein, mogelijkheden voor NEMO Kennislink.” Deze extra locatie is een laboratorium om samen met partners en publiek aan laagdrempelige en interactieve programma’s over wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen te werken.
Samen met de redactie van NEMO Kennislink, die bestaat uit meer dan vijftien wetenschapsjournalisten (alfa, bèta, gamma), gaat Heuts tevens op zoek naar nieuwe journalistieke vormen. De lezers van de website vinden er nu nieuwsberichten, interviews, boekbesprekingen en ook achtergrondartikelen. Bovendien zijn er naast de toegankelijke website ook thema-uitgaven, discussieavonden, debatten, lezingen en filmavonden. De website en bijna alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.