Toekomst vol vraagtekens
Hoe ziet de wereld eruit in 2050? Sommige mensen kunnen zich er geen voorstelling van maken. “We zijn niet gewend onze verbeelding aan te spreken als het gaat om een verre toekomst.”
Hoe ziet de wereld eruit in 2050? Sommige mensen kunnen zich er geen voorstelling van maken. “We zijn niet gewend onze verbeelding aan te spreken als het gaat om een verre toekomst.”
We blijven allemaal zo veel mogelijk thuis om de verspreiding van het nieuwe coronavirus af te zwakken. Sociale gewoontes vallen weg, maar de behoefte aan menselijk contact blijft. Wat doet dat met ons?
Nieuwe doelgerichte therapieën kunnen tumorcellen soms jarenlang rustig houden. Dat is natuurlijk fijn voor patiënten, maar de mentale belasting van zo’n behandeling kan groot zijn.
Snapchat, Instagram en Facebook leveren een onophoudelijke stroom blije en perfecte foto’s. Wat doet dat met ons lichaamsbeeld?
De monsterzege die Forum voor Democratie behaalde hadden velen niet voorzien. Is het stemgedrag van kiezers onvoorspelbaarder geworden?
Deze week komen klimaatwetenschappers uit de hele wereld samen in Kopenhagen om te praten over klimaatverandering. Op de agenda staat onder meer de vraag hoe we mensen meer bij het klimaat kunnen betrekken. Wetenschappers zijn behoorlijk eensgezind, maar sceptici zaaien in de media twijfel doo...
Het IPCC gebruikt in haar rapporten geen harde cijfers om de onzekerheid van haar voorspellingen over de toekomst van ons klimaat weer te geven. Daardoor onderschatten mensen de risico’s van de opwarming van de aarde. Man en paard noemen (of in dit geval: percentages) helpt. Maar daarmee is he...
De aardbeving van 12 mei in de Chinese provincie Sichuan heeft diepe sporen achtergelaten. Verwoeste steden, een ontwrichte samenleving en onbeschrijflijk menselijk leed. Voor economen doemt een kille vraag op: wat zijn de economische gevolgen van de aardbeving?
Financiële malaises halen erg vaak het nieuws. Zo was er in Rusland een financiële crisis in 1998 rond een hedge fund en later was er begin 2007 nog een crisis, de Subprime Crisis, die de meest besmettelijke financiële crises van de afgelopen tien jaar waren. Dit concludeert Brenda González-He...
De plaatsing van UMTS-masten heeft tot een fel debat geleid. In dit debat staan onzekere risico’s van innovaties centraal. Om deze risico’s te lijf te gaan, kan het beste begonnen worden bij groepen burgers die niet bang zijn voor die masten.
Een erfelijke ziekte betekent een zware psychische belasting voor alle familieleden. Dat geldt eens te meer als het gaat om een ziekte die zich pas op latere leeftijd openbaart. Wie jarenlang geleefd heeft met de vrees dat hij de volgende zal zijn die de ziekte krijgt, kan zelfs geheel ontrege...