Je leest:

Rouwen om de klimaatcrisis

Rouwen om de klimaatcrisis

Auteur: | 9 augustus 2022
MikesArtChi

Klimaatbewuster leven? Makkelijker gezegd dan gedaan. Afstand doen van een bestaande leefstijl roept allerlei gevoelens op, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: rouwen om de klimaatcrisis.

Redacteur Mariska van Sprundel blogt de komende maanden over hoe zij met duurzaamheid omgaat.
Geert Snoeijer

Schaamte, ongemakkelijkheid, frustratie, trots, onzekerheid; ik heb het allemaal gevoeld toen ik voor deze serie blogs mijn reis-, eet- en koopgedrag onder de loep nam. Ik zie mezelf als ‘groendoener’, maar dat blijkt niet altijd uit mijn keuzes. Ergens is het ook oneerlijk. Het feit dat je in Nederland woont betekent automatisch dat je op grotere voet leeft dan voor de planeet is vol te houden, zelfs als je geen vlees eet en nooit vliegt.

Onze hele levenswijze moet op de schop. Zonder beperkingen raakt de aarde uitgeput, zei duurzaamheidsexpert Ronald Rovers in een interview met NRC. De vraag is niet hoe we duurzaam in onze welvaart kunnen voorzien, maar welke welvaart mogelijk is bij een duurzaam gebruik van grondstoffen. Om de planeet te redden is er volgens deskundigen als Rovers maar één weg: minder kopen, minder reizen, minder economische groei.

Au. Welvaart is een belangrijke waarde in onze maatschappij. Ik ben gewend om op vliegvakantie te gaan, zuivel te eten, kleding, meubels of een smartphone te kopen als ik dat nodig denk te hebben. Ik weet dat het anders moet, heb daar de laatste maanden vaak over nagedacht, maar het roer omgooien voelt alsof ik iets waardevols ga verliezen.

Dat gevoel van verlies moet je toelaten, het is in zekere zin een rouwproces, zegt rouwbegeleider Maarten Hoogslag, die verbonden is aan Instituut voor Psychotrauma, ARQ. “Rouw is altijd verbonden met transitie, met een overgang van oud naar nieuw. Je neemt afscheid van iets en wil ook nog verder.”

In het thema Hoe klimaat je raakt duikt NEMO Kennislink de komende tijd in de wereld van klimaat en energie. We werken samen met de Studio van NEMO Science Museum, waar je vanaf 8 juni 2022 de tentoonstelling Energy Junkies kan bezoeken. In deze tentoonstelling maak jij keuzes voor de toekomst. Hoe zou jij de energieverslaving omvormen tot een gezonde gewoonte?.

Rouwen is een proces met twee kanten, legt hij uit. Je staat op een verliesbeen en op een herstelbeen waarmee je verder wilt. Met één been afzetten lukt niet. Er moet ruimte voor beide zijn om niet in een rondje te lopen. “Door rouw toe te laten kan er creativiteit en optimisme ontstaan over wat je kan doen voor een betere toekomst. Durf je voor te stellen hoe de wereld eruit kan zien als je actie onderneemt.”

Niet meer vliegen. Geen nieuwe hardloopkleding kopen. Geen kwark meer eten waar ik zo van hou… Wat gaat dat doen met mijn kwaliteit van leven? “Nu lijkt het een situatie van alles of niks, daarmee maak je het zo absoluut”, antwoordt Hoogslag. Denken in termen van ‘reduceren’ maakt veranderen beter verteerbaar. “De waarde van dingen ontdekken we vaak pas als ze dreigen te verdwijnen. Stel je brengt vlees eten terug tot twee keer per maand. Op het moment dát je het eet, kun je er meer van genieten. We worden preciezer in wat we consumeren, daardoor komt de kostbaarheid ervan extra in beeld.”

Een bewuste genieter worden om het klimaat en de planeet te redden. Dat klinkt zo slecht nog niet.

Lees ook de andere blogs van Mariska van Sprundel:

‘De keuze voor gemak geeft me een steeds ongemakkelijker gevoel’

Mariska van Sprundel

In de kou zitten om energie te besparen

Mariska van Sprundel

De CO2-uitstoot van een vliegreis compenseren

Mariska van Sprundel

Ondergedompeld in de consumptiemaatschappij

Mariska van Sprundel

Duurzamer huisdieren houden

Mariska van Sprundel

Als vegetariër tussen de vleeseters

Mariska van Sprundel

Als je geen kinderen hebt, mag je best extra vliegen

Mariska van Sprundel

De voldoening van kapotte spullen repareren

Mariska van Sprundel

Experimenteren met veganistisch eten

Mariska van Sprundel

Stoppen met kleding shoppen

Mariska van Sprundel
Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 09 augustus 2022

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

Thema: Hoe klimaat je raakt

Philip Lindeman voor NEMO Kennislink
Hoe klimaat je raakt
De klimaatcrisis is moeilijk om te vatten. Het gebeurt om ons heen, en tegelijkertijd zie je niet direct de gevolgen. In dit thema onderzoeken we wat wél kan; we werken aan nieuwe verhalen over wie wij zijn, en wat onze relatie met elkaar en de planeet is.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.