‘Grote techbedrijven manipuleren onze meningen’7 februari 2025Interview met mediawetenschapper José van DijckAmerikaanse socialmediaplatforms schaften moderatie en factchecken af, onder het mom van vrijheid van meningsuiting. Maar in feite worden meningen steeds meer gemanipuleerd.
Mag een wetenschapper een mening hebben?2 mei 2017Mag een wetenschapper een mening hebben?Voor de betrouwbaarheid van het onderzoek zou het goed zijn als het wetenschappers niks uitmaakt welk resultaat er uit hun experimenten komt rollen. Maar als ze eenmaal weten hoe het zit, hebben ze...
Burgers maken beleid30 mei 2023Tips om inwoners mee te laten praten over klimaataanpakIn een burgerberaad praat een door loting gekozen groep inwoners mee over beleid. Hoe werkt deze democratische vernieuwing? Bestuurskundigen en politicologen geven tips.
De stilte spreekt ook24 mei 2023Wat je zegt als je even zwijgtDe rol van stilte in een gesprek is groter dan op het eerste gezicht lijkt. Stiltes zorgen voor structuur en zijn bij uitstek momenten om een mening te vormen en extra informatie in te winnen.
Woorden kunnen je raken als een klap in je gezicht2 mei 2023Woorden kunnen je raken als een klap in je gezichtOoit gebruikelijke termen als 'mongooltje', 'bejaarde' en 'allochtoon' zijn verworden tot scheldwoorden die fysiek pijn doen. Wat maakt taal toch zo pijnlijk?
‘Winnen moet nooit het doel van een gesprek zijn’12 april 2023‘Winnen moet nooit het doel van een gesprek zijn’Stikstof, vaccinatie of immigratie. Steeds vaker voelen we ons lijnrecht tegenover elkaar staan. Volgens David McRaney moeten we ánders communiceren.
Afkoelmethode voor de aarde15 maart 2023Afkoelmethode voor de aardeKlimaatverandering tegengaan door de stralen van de zon tegen te houden. Levensgevaarlijk en onbeheersbaar, zeggen tegenstanders. Voorstanders vinden het juist riskant om de techniek te negeren.
Hoe blijf je verbonden met iemand die in een andere wereld leeft?16 maart 2023Hoe blijf je verbonden met iemand die in een andere wereld leeft?Discussies zorgen voor vooruitgang. Maar hoe ga je in gesprek met iemand die niet langer in dezelfde feiten gelooft?
Ode aan een ‘duivelse drank’27 januari 2023Recensie van Koffiekunde door Bertil FredholmIs koffie nou goed voor je of juist slecht? In Koffiekunde schrijft Bertil Fredholm over de ontstaansgeschiedenis van het bakkie pleur, hardnekkige mythes en de gevolgen voor onze gezondheid.
Waarom NEMO Kennislink onderzoek volgt naar embryo's uit het lab25 november 2022Waarom NEMO Kennislink onderzoek volgt naar embryo's uit het labEmbryo's uit het lab. Wij brengen er de komende jaren verslag van uit en vinden het belangrijk dat jij een mening kan vormen over het onderzoek.
Van mening veranderen? Daar zijn we heel goed in!12 april 2023Recensie van Hoe verander je een mening? van David McRaneyHet lijkt vaak onbegonnen werk om iemand van mening te doen veranderen. Toch is het niet onmogelijk. Dat laat David McRaney zien in 'Hoe verander je een mening?'
'Er wordt echt wat gedaan met jouw mening'21 juni 2023Hoofdredacteur Robert Visscher wil de lezer betrekken bij het gesprekVoor de DNA Dialogen gaan we in gesprek met onze lezers over het aanpassen van embryo-DNA. Hoe ziet zo’n gezamenlijk journalistiek onderzoek eruit?
Twitterfilter heeft moeite met het herkennen van meningen23 april 2021Twitterfilter heeft moeite met het herkennen van meningenHet gebeurt regelmatig: iemand krijgt een twitterban opgelegd omdat hij bijvoorbeeld over corona of vaccins twittert. Staan de filters niet te streng afgesteld?
‘We willen op een andere manier in gesprek met politici’27 juni 2023Sophie van Baalen wil DNA-discussie niet laten verzanden in een loopgravendebatDe resultaten van de DNA Dialogen zullen beleidsmakers informeren over de keuzes die er zijn rondom het ingrijpen in embryo-DNA.
‘Creatieve vormen helpen gesprek op gang’21 juni 2023Sam Riedijk wil iedereen laten meepraten in De DNA DialogenIn de DNA Dialogen gaan we opnieuw in gesprek over het aanpassen van embryo-DNA. Projectleider Sam Riedijk wil een zo representatief mogelijk beeld vormen van alle verschillende meningen. Hoe pakt ze ...
Zeven vragen over nieuwe gentechnieken in ons voedsel11 juli 2023Zeven vragen over nieuwe gentechnieken in ons voedselEr ligt een nieuw Europees wetsvoorstel rondom het gebruik van gentechnieken in plantveredeling. Wat betekent dit voor je boodschappenmandje?
Lezersvraag: Leven kristallen of niet?12 juni 2023Lezersvraag: Leven kristallen of niet?Kristallen kunnen groeien. Vloeibare kristallen, zoals die in je laptopscherm en mobieltje, kunnen zelfs bewegen en van vorm veranderen. Niet gek dat een lezer zich afvraagt of kristallen leven.Zon, zee en wetenschap6 juli 2023Boekentips voor deze zomer van de NEMO Kennislink-redactieDe zomervakantie staat weer voor de deur. Wat je plannen ook zijn, een goed boek mag dan niet ontbreken. Nog geen idee welk boek? NEMO Kennislink geeft wetenschappelijk verantwoorde tips.
Zon, zee en wetenschap6 juli 2023Boekentips voor deze zomer van de NEMO Kennislink-redactieDe zomervakantie staat weer voor de deur. Wat je plannen ook zijn, een goed boek mag dan niet ontbreken. Nog geen idee welk boek? NEMO Kennislink geeft wetenschappelijk verantwoorde tips.