Bescherming of bedreiging?
Wat komt meer in het gedrang: onze nationale veiligheid of onze privacy? De inlichtingen- en veiligheidsdiensten willen meer bevoegdheden krijgen, zonder toetsing vooraf.
Wat komt meer in het gedrang: onze nationale veiligheid of onze privacy? De inlichtingen- en veiligheidsdiensten willen meer bevoegdheden krijgen, zonder toetsing vooraf.
Er is een onophoudelijke stroom van video’s, beelden en verslagen uit het oorlogsgebied in Oekraïne. Ze beïnvloeden de opinie in het Westen en zorgen voor archivering van mogelijke oorlogsmisdaden. Kan Rusland de datastroom uit Oekraïne stoppen en wat betekent dat voor het verloop van de...
Digitale data zitten in de kieren van de maatschappij en dat is zowel een vloek als een zegen. Wat heb ik zélf geleerd tijdens het werken aan het thema ‘Je data en jij’?
De ontwikkeling van de computer past makkelijk in één mensenleven, net als die van veel andere communicatiemiddelen. Deze tijdlijn bestrijkt het leven van NEMO Kennislink-bezoeker Cees den Hoedt (93) en laat zien hoe snel middelen voor communicatie en de verwerking van informatie veranderen.
Wetenschappers werken aan nieuwe manieren van versleuteling en veilige netwerken, om te voorkomen dat online informatie op straat komt te liggen.
NEMO Kennislink sprak met twee jonge onderzoekers in de fundamentele wetenschap. Wat zijn hun drijfveren en hoe leggen ze hun onderzoek uit op een feestje?
Wiskundige Claude Shannon zette met één baanbrekend artikel de communicatietheorie op poten. ‘The bit player’ is een vakkundig gemaakte documentaire over deze briljante wetenschapper.
Grote netwerken op bijvoorbeeld social media als Facebook en Twitter worden al snel chaotisch. Toch kun je er mooie structuren in ontdekken, door een sociaal netwerk te zien als straten en steden.
Deze week ontstond ophef vanwege een lek in PGP, waarmee je e-mails versleutelt. Hoe werkt deze beveiligingssoftware en waarom zou je er gebruik van maken? NEMO Kennislink sprak twee experts, waaronder de uitvinder van PGP.
NEMO Kennislink is niet afhankelijk van advertentie-inkomsten en bezoekcijfers. Maar we willen natuurlijk wel zoveel mogelijk mensen bereiken. We geven een update over de AVG, die 25 mei 2018 van kracht werd.
Door een slimme infiltratieactie van de politie op de darkweb-marktplaats Hansa verhuisden veel criminelen hun illegale praktijken naar elders. Dat blijkt uit onderzoek van TNO.
Internetpartijen als Google en Facebook leren ons steeds beter kennen. Via algoritmes worden onze zoekacties en likes geregistreerd en geanalyseerd. Geven we ons daarmee niet te veel bloot? Wetenschappers en experts spraken erover tijdens de derde editie van NEMO Kennislink Live.
“Mobiel bellen en internetten in andere EU-lidstaten is sinds 15 juni vrij van extra kosten. Hoe gebruik jij je telefoon op vakantie? Eerder schreef NEMO Kennislink al over de groeiende gedragsverslaving aan onze smartphones.”
Nieuw onderzoek toont aan dat bots actief worden ingezet om nepnieuws te verspreiden. Maar wat is nepnieuws ook alweer precies en hoe komt het dat mensen erin geloven?
Wifi via lichtstralen in plaats van de huidige radiosignalen. Dat levert supersnel internet op en zorgt ervoor dat storingen verleden tijd zijn, volgens wetenschappers van de TU Eindhoven. De nieuwe techniek is veelbelovend maar heeft ook een beperking, omdat het niet door obstakels – zo...
Onderzoekers hebben het gepresteerd om twee verschillende pdf-documenten te maken met dezelfde digitale vingerafdruk. Het is een waarschuwing voor bedrijven die hun online beveiligingssysteem niet hebben geüpgraded.
In de dagen voor kerst komt KRO-NCRV met een nieuwe spelshow: ‘Dokters vs Internet’. De bedoeling is om een juiste diagnose te stellen bij echte patiënten. Het team van de dokters doet dit aan de hand van parate kennis en ervaring. Het team van de leken mag gedurende het spel gebru...
Cryptografen van het CWI in Amsterdam en de Radboud universiteit Nijmegen kregen een door Facebook gesponsorde prijs voor een methode om internetverkeer bestand te maken tegen aanvallen met de quantumcomputer. Google gaat nu met hun methode een deel van het eigen internetverkeer extra beveilig...
Wat als je op een festival gevraagd wordt je smartphone af te plakken? Sociale wetenschappers van de Universiteit Utrecht maten op Festival deBeschaving hoe verslaafd bezoekers zijn aan hun telefoon.
Specialisten luiden de noodklok. Rond 2020 duurt het downloaden van een film of het ophalen van een mailtje mogelijk veel langer dan nu. Want de limieten van de datatransport zijn in zicht. Wetenschappers werken aan oplossingen voor het internet van de toekomst.
Wie bitcoins witwast moet oppassen. Dat is de nieuwjaarsboodschap van het Openbaar Ministerie, volgens het Financieele Dagblad. Dit jaar nog komen in ieder geval drie strafzaken voor de rechter. NEMO Kennislink schreef eerder hoe criminelen dit doen.
Een fascinerende rondgang door het dark net. Dat toont auteur en onderzoeker Jamie Bartlett. Hij laat zowel de donkere als de creatieve kant van de digitale onderwereld zien. Bartlett sprak voor zijn boek Dark Net onder meer met programmeurs, nationalisten en mensen die online pesten....
De hoeveelheid in beslag genomen cocaïne die criminelen elk jaar de EU binnen proberen te smokkelen, neemt de laatste jaren enorm toe. Dat komt onder andere door de handel op het dark web.
Vrijwel iedereen heeft zijn uitvindingen wel in handen gehad. Bram Nauta bedenkt namelijk slimmigheden voor chips, die in miljoenen apparaten zoals telefoons zijn gebruikt. De hoogleraar van de Universiteit Twente denkt dat het ontwerp van chips alleen maar belangrijker wordt om snelle telefoo...
Draadloos verbindt wifi voortdurend onze smartphones, tablets en computers met het internet. Daardoor kunnen we naar hartenlust e-mails beantwoorden, Skypen en what’sappen. Maar hoe komen die verbindingen precies tot stand? En waarom is wifi vaak zo tráág?
We gebruiken steeds meer intelligente apparaten in en om het huis waarbij draadloze communicatie een steeds grotere rol speelt. In een nieuw lab van de TU Eindhoven onderzoeken ze daarom intelligente antennes, slimme temperatuursensoren en razendsnelle wifi-netwerken van de toekomst. Kennislin...
Wanneer een orkaan het land nadert, slaan Amerikanen massaal bier in. Hoe we dat weten? Dankzij big data, de analyse van een gigantische hoeveelheid gegevens. In het fascinerende boek Dit is Big Data legt journalist Steve Lohr kundig uit wat het is, hoe het werkt en wat het oplevert.
De duivels slimme malware Carbanak maakte de grootste bankkraak uit de geschiedenis mogelijk. Voor het eerst ging internetfraude niet via de rekeninghouder, maar via de bank zelf. De malware stal honderden miljoenen dollars, en is mogelijk nog steeds actief.
Het is mogelijk om al het e-mailverkeer veilig te versleutelen. Maar dat blijft toch lastig gedoe, en omdat zo weinig mensen dit toepassen, vestigt alleen al het gebruik van versleuteling de aandacht op je. Vandaar een pleidooi om de National Security Agency en andere inlichtingendiensten te &...
Het internet, Facebook, of een epidemie: het zijn voorbeelden van netwerken die zo groot en veranderlijk zijn, dat we ze nooit exact in kaart zullen kunnen brengen. Maar als iets te groot is om tot in detail te kennen, kun je die details altijd nog met een dobbelsteen invullen. Zulke willekeur...