Naar de content

Hoe werkt het internet?

Gelukkig hoeven we geen IP-adressen uit ons hoofd te leren

Bruno van Wayenburg voor NEMO Kennislink CC BY NC ND 2.0

Welkom op deze pagina! Maar hoe ben je hier eigenlijk terechtgekomen? Je hebt via je computer gepraat met andere computers op internet.

Communiceren van muis tot internet. Hier uitgelegd in nog geen drie minuten.

Je leest nu de informatie die op deze pagina van NEMO Kennislink staat. Maar hoe verschijnt deze tekst met foto’s eigenlijk op je scherm? En hoe ben je eigenlijk vanaf jouw computer op de website van NEMO Kennislink terechtgekomen? Weet je eigenlijk wel op welk adres je bent?

NEMO Kennislink is gevestigd aan het Oosterdok 2 in Amsterdam. Als je de redactie zelf wilt bezoeken dan heb je dit adres nodig om ons te vinden. Een website heeft ook gewoon een adres, het zogenaamde IP-adres. Bij Kennislink is dat bijvoorbeeld 85.222.225.67.

NEMO Kennislink is te vinden aan het Oosterdok 2 te Amsterdam en via IP-adres 85.222.225.67.

Sanne Deurloo CC BY 2.0

Uit je hoofd leren?

Je kan dit IP-adres in je browserbalk intikken, dan kom je vanzelf op onze website terecht. Maar je kunt natuurlijk nooit voor elke site het bijbehorende IP-adres onthouden. Daarom is het systeem verzonnen met domeinnamen.

NEMOKennislink.nl is een voorbeeld daarvan. Via de Domain Name Service (DNS) worden domeinnamen vertaald naar een IP-adres. De vertaalslag wordt gemaakt door DNS-servers, die een database hebben waarin IP-adressen aan de domeinnamen zijn gekoppeld.

Vergelijk het gebruik van de domeinnamen met je contactlijst in je smartphone. Vroeger moesten we ieder telefoonnummer uit ons hoofd leren, tegenwoordig ken je waarschijnlijk geen elk nummer meer maar klik je gewoon op de naam van degene die je wilt bellen.

Elke keer dat je de domeinnaam van een website intypt, vraag je aan je provider (bijvoorbeeld Ziggo of KPN) of die kan regelen dat je bij die website op bezoek mag. Bij NEMO Kennislink ben je bijvoorbeeld altijd welkom. Voor andere websites heb je soms een wachtwoord nodig.

Een hand die een smartphone vasthoudt op een witte achtergrond.

Als je met je smartphone het internet bezoekt, gebeurt technisch gezien hetzelfde als bij een bezoek vanaf een computer of laptop.

Flickr/Kārlis Dambrāns via CC BY 2.0

Achter de schermen

Websites bestaan uit verschillende bestanden, zoals foto’s en tekst. Om te zorgen dat iedereen erbij kan, moeten die bestanden geüpload worden naar een server. Als het bestand alleen op je eigen computer staat – of het nu een liefdesbrief is of iets minder persoonlijks – dan kan niemand anders het lezen, tenzij hij of zij naar je computer toe komt (niet helemaal ondenkbaar: als jij contact legt met internet zet je als het ware de deur open, je moet dus altijd bedacht zijn op onverlaten, die bijvoorbeeld via virussen of malware, in de je computer op zoek gaan naar informatie).

Als jij naar een bepaalde website wilt, dan gaat je internetprovider op zoek naar de server waar de website is opgeslagen. Die kan overal ter wereld staan, in Amsterdam maar ook in New York. Als je toegang krijgt tot de site, stuurt de server dus alle bestanden die op de website staan weer aan jou door. Doordat dit alles in millisecondes gebeurt, merk je niets van de acties achter de schermen.

Eerder nam Kennislink een kijkje bij de Amsterdam Internet Exchange, dat wereldwijd een van de belangrijkste en grootste verdeelstations voor internet is.

ReactiesReageer