Maar liefst 97 procent van het wereldwijde internetverkeer gaat via zeekabels. Daardoor kun je zonder internet komen te zitten als een scheepsanker een internetkabel kapottrekt, of als duikers moedwillig kabels kapot knippen.
Ben jij altijd online? Met een wereldwijd stelsel van vierhonderd kabels in zee, die bij elkaar 1,2 miljoen kilometer lang zijn, is het internetverkeer behoorlijk robuust. Toch komt het nog geregeld voor dat mensen een tijdje zonder of met een beperkte verbinding komen te zitten, doordat er, moedwillig of niet, een kabelbreuk is ontstaan. Vooral als je op een eiland woont, loop je het risico om een keer ongewenst offline te raken. Natuurgeweld, vissers, saboteurs én haaien zijn vaak de boosdoeners.
In de slideshow hieronder zie je zes bekende breuken in internetzeekabels:
Midden-Oosten en Azië (2008)
Een serie van zes kabelbreuken in één jaar tijd, in de wateren rond Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Maleisië, zorgde ervoor dat het gehele Midden-Oosten en Azië in 2008 met storingen hadden te kampen. De kabelbreuken in december van dat jaar verstoorden maar liefst 75 procent van de communicatie tussen de regio en de rest van de wereld. De breuken zouden kunnen komen door een scheepsanker of door slijtage, maar omdat dit op zo’n grote schaal gebeurde, doken ook allerlei complottheorieën op. Zoals de theorie dat Iran, dat een nieuwe oliebeurs wilde lanceren, met een breuk de dollarkoers wilde beïnvloeden.
Egypte (2013)
Vanuit een vissersbootje, 750 meter ten noorden van Alexandrië, probeerden drie duikers in 2013 de SEA-ME-WE-4-kabel kapot te knippen. Deze 18.800 kilometer lange kabel verbindt Zuidoost-Azië met het Midden-Oosten en West-Europa. De drie werden echter op heterdaad betrapt. Toch hadden ze al wat schade aangericht, want de kabel moest worden gerepareerd en de internetsnelheden in Egypte lagen dagenlang 60 procent lager dan gebruikelijk.
Schiermonnikoog (2018)
In augustus 2018 zaten inwoners van Schiermonnikoog twee dagen lang zonder internet, televisie en telefoon vanwege een kabelbreuk. Ook pinautomaten werkten daardoor niet. De oorzaak? Een scheepsanker, aldus KPN. Gelukkig liggen er twee kabels tussen het eiland en het vasteland, waardoor het mobiele netwerk nog wel werkte. Ook kon het internetverkeer via die tweede kabel omgeleid worden, waardoor de bewoners na twee dagen weer waren aangesloten op het wereldwijde web. Het kostte KPN vier weken om de breuk te herstellen.
Tonga (2022)
In december 2021 begon de onderzeese vulkaan Hunga Tonga Hunga Ha’apai in de Stille Oceaan uit te barsten, en op 15 januari 2022 kwam dat tot een hoogtepunt. Bij een van de heftigste vulkaanuitbarstingen ooit werd 10 kubieke meter aan rots, as en sediment verplaatst en volgde een tsunami met golven tot 20 meter hoog, die de kust van het eiland Tonga raakten. Minstens vier mensen kwamen daarbij om het leven. Ook kwamen de inwoners van Tonga zonder internet te zitten, omdat de vulkaanuitbarsting de enige internationale communicatiekabel van het eiland naar Fiji vernielde. Het duurde vijf weken om de kabel te repareren. In de tussentijd was alleen beperkte satellietcommunicatie mogelijk.
Shetlandeilanden (2022)
Een geopolitiek expert vond het maar verdacht dat de kabel die van de Faeröer-eilanden via de Shetlandeilanden naar het vasteland van Schotland loopt, in 2022 in een paar dagen tijd twee keer, op twee verschillende plekken, kapotging. Hij dacht dat het wel eens een oefening van Rusland zou kunnen zijn om een grotere aanval op zeekabels voor te bereiden. Autoriteiten hielden het echter op een vissersboot. Drie dagen later was de kabel alweer gerepareerd.
Haaien (vanaf 1987)
In 1987 schreef The New York Times al dat haaien de nieuwe glasvezelkabels tussen de VS, Europa en Japan een lekker hapje vonden. Volgens een rapport van de Verenigde Naties uit 2009 hebben veel vissen, waaronder haaien, al lang de neiging om hun tanden te zetten in onderzeese kabels. In 2014 besloot Google om zijn kabels voortaan te verstevigen met Kevlar-achtig materiaal. Dat helpt sowieso tegen kabelbreuken, maar ook tegen haaientanden – al zijn de vissen volgens onderzoek voor minder dan één procent van de kabelbreuken verantwoordelijk.
Onze leestips
Met deze selectie van publicaties, begrijp jij de wereld om je heen beter. Dit is wat je nu moet weten.