Hoe milieuvriendelijk is een kerstboom?
Neem je een echte boom of toch een kunstkerstboom als je groen wil doen? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over de (on)duurzaamheid van kerstbomen.
Neem je een echte boom of toch een kunstkerstboom als je groen wil doen? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over de (on)duurzaamheid van kerstbomen.
Is biomassa gebruiken als energiebron een slim plan? Wat kunnen we er eigenlijk nog meer mee? NEMO Kennislink zet de belangrijkste vragen en antwoorden over biomassa op een rijtje.
Veel milieuvriendelijker, energiezuiniger en goedkoper papier maken komt in zicht dankzij een nieuw chemisch stofje ontwikkeld door Maaike Kroon van de TU Eindhoven. De papierindustrie is dolenthousiast, noemt het zelfs ‘revolutionair’ en verwacht in 2040 een daling van veertig pro...
Populieren zijn fijn, want ze sieren ons landschap zo prettig. Maar met de hoge bomen kun je veel meer dan dat. Vlaamse biotechnologen is het na tien jaar gelukt om populieren te kweken die goedkope biobrandstof opleveren. Ze schakelden één gen deels uit, waarna de opbrengst aan brandstof verb...
In 1969 kreeg premier Willem Drees een steen van de maan die was meegenomen door astronauten van het Apollo-programma. Binnenkort is deze ‘maansteen’ weer te zien in het Rijksmuseum.
Charles Frihart van het ‘bosproducten laboratorium’ van het Amerikaanse ministerie van landbouw ontwikkelt milieuvriendelijke houtlijm. Op het herfstcongres van de American Chemical Society, deze week in Boston, sprak hij over nieuwe lijmsoorten op basis van soja-eiwit.
Door loofhout bij relatief lage temperaturen te ‘roosteren’ en vervolgens te vergassen kan efficiënt duurzame energie worden geproduceerd. Dat blijkt uit onderzoek van chemisch technoloog Mark Prins van de TU/e. Het geproduceerde gas kan worden gebruikt voor de productie van elektr...
Een zoektocht naar een nieuwe vloeibare brandstof leidde tot PLATO: een proces waarmee duurzaam hout kan worden gemaakt. Hout neemt na behandeling minder vocht op en trekt minder snel krom. Het proces blijkt ook toepasbaar op andere plantaardige vezels zoals hennep, vlas en jute.
Akzo Nobel ontwikkelde moderne en schone technologie om een oude grondstof – cellulose – tot garen te verwerken. Het is twee maal sterker dan bestaande cellulosegarens en onder andere geschikt voor versterking van autobanden.