Veroorzaakt een extreem mannelijk brein autisme?11 september 2019Veroorzaakt een extreem mannelijk brein autisme?Volgens een bekende hypothese speelt blootstelling aan testosteron in de baarmoeder een belangrijke rol bij autisme. Wetenschappers laten nu zien dat testosteron het empathisch vermogen niet verminder...
Kosmische straling onthult verborgen ruimte in piramide van Cheops3 november 2017Wetenschappers scannen het monument met muonenEen spraakmakende vondst in Egypte: de 139 meter hoge piramide van Cheops blijkt een nog onbekende ruimte te bevatten. Verschillende wetenschappelijke teams deden de ontdekking door het stenen bouw...
Faces of ScienceEen naderend einde en een nieuw begin7 oktober 2015Een naderend einde en een nieuw beginJe hebt wellicht gemerkt dat ik de afgelopen tijd wat minder actief was met bloggen hier op de website van Faces of Science.
Faces of ScienceWeg van terug geweest16 september 2015Weg van terug geweestHet is ondertussen even geleden dat ik een blog heb geschreven, en met reden: het was behoorlijk druk! Hierbij een update van wat er het afgelopen half jaar allemaal gebeurde.
Faces of ScienceGezocht: de Ghanese dokter Corrie26 augustus 2015Tienerzwangerschappen in Nederland, Ghana en andere afrikaanse landenZwanger zijn en bevallen is in Ghana heel anders dan in het ziekenhuis waar ik werk. Door een gebrek aan voorlichting komen in Afrikaanse landen veel meer tienerzwangerschappen voor dan in Nederlan...
Faces of ScienceVraag maar raak14 juni 2015Vraag maar raak“Waarom stinkt je mond als je hebt geslapen?”, “Wat is autisme?”, “Hoe werkt je lichaam?” en “Wat is er aan de hand als je voet slaapt?”. Allemaal vragen waarbij ik niet elke dag stil sta, maar wel...
Faces of ScienceTerug in Ghana voor onderzoek19 november 2014Terug in Ghana voor onderzoek‘εte sεn?’ (ayte-sain, hoe gaat het?) ‘Me ho yε!’ (Meh-huh-yay, het gaat goed!) Ik ben terug in Ghana waar ik de groeten in Twi weer om me heen hoor.
Faces of Science'Vrijwillig' informatie delen8 oktober 2014'Vrijwillig' informatie delenNa de zomer grotendeels doorgewerkt te hebben, werd het nu toch wel eens tijd voor vakantie. Maar lang stilzitten was er niet bij…
Harde schijven lekken gegevens ondanks beveiliging6 november 2018Harde schijven lekken gegevens ondanks beveiligingEen aantal veelgebruikte harde schijven in laptops en externe schijven blijkt gegevens prijs te geven, zelfs als ze versleuteld zijn. Onderzoekers van de Radboud Universiteit wisten de beveiliging ...
'Mobiel inchecken is de natte droom van de technofiele Nederlander'26 april 2018Interview met Jasper van Kuijk over het mislukken van mobiel inchecken in het ovDe NS begint deze maand opnieuw een proef met contactloos in- en uitchecken. Eerdere proeven faalden. Robert Visscher zocht destijds uit waarom.
Locatie van meteorietinslag werd dino's fataal3 april 2013Locatie van meteorietinslag werd dino's fataalAls de meteoriet die 65 miljoen jaar geleden de dinosauriërs de das om deed ergens anders op aarde terecht was gekomen dan waren de gevolgen waarschijnlijk minder desastreus geweest. Dat blijkt uit...
Hoe ons denken over embryo's is veranderd2 mei 2023Recensie Ei, foetus, baby van Trudy DehueWetenschapshistoricus Trudy Dehue schreef een ongemakkelijk boek over embryo’s en zwangerschap, met aan het einde een pleidooi voor _citizen science_.
Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet2 februari 2022Promovendus Nienke Beets blogt over het StoepplantjesonderzoekAl bijna twintig jaar woon ik in hetzelfde dorp, maar nog steeds ontdek ik soms nieuwe plekjes. Door het stoepplantjesproject ga ik op zoek naar hoekjes waar stoepplantjes ongestoord kunnen groeien...
Jesse: 'Ik gebruik mijn Instagram-profiel om mijn bedrijf onder de aandacht te brengen'4 juni 2021Jesse: 'Ik gebruik mijn Instagram-profiel om mijn bedrijf onder de aandacht te brengen'Veel op Instagram is fake, zo ontdekte Jesse Mellema al snel. Hij trok zich terug als influencer en zet het medium nu in voor zijn eigen bedrijf.
De aantrekkingskracht van extreemrechts19 mei 2021Interview met promovenda Nikki Sterkenburg, auteur van Maar dat mag je niet zeggenJarenlang trok promovenda Nikki Sterkenburg op met radicaal- en extreemrechtse Nederlanders. Wat drijft hen en waarom blijven ze actief?
Iedereen kan aan wetenschap doen21 april 2020Boekbespreking ‘Citizen Science. Hoe burgers de wetenschap uitdagen’Burgers denken, analyseren en onderzoeken steeds vaker mee met wetenschappers. In het boek ‘Citizen Science’ maken we kennis met burgerwetenschap. Inclusief tips om zelf aan de slag te gaan.
Faces of ScienceWho run the world? Voornamelijk mannen dus.6 maart 2019Who run the world? Voornamelijk mannen dus.Wereldleiders zijn voor meer dan 90% man. Waardoor komt het dat zoveel mannen wereldleider zijn, en wat kunnen we eraan doen om dat meer gelijk te trekken?
Faces of ScienceTrossen los!7 augustus 2017International Ocean Discovery Program expeditie week 1And we’re off! Week een van de expeditie zit er op en in die week heb ik al heel wat meegemaakt. Dit rondvarende laboratorium is een wereld op zich waar van alles en nog wat gebeurt.