Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Vraag maar raak

NEMO Science Museum

“Waarom stinkt je mond als je hebt geslapen?”, “Wat is autisme?”, “Hoe werkt je lichaam?” en “Wat is er aan de hand als je voet slaapt?”. Allemaal vragen waarbij ik niet elke dag stil sta, maar wel heel goede vragen! Ze werden me door kinderen gesteld tijdens de Klokhuis vragendag in NEMO.

14 juni 2015

Samen met tientallen andere wetenschappers heb ik afgelopen weekend vragen van kinderen tussen 5 en 13 jaar oud beantwoord. Het was heel leuk om te doen, maar soms ook best moeilijk om wetenschap duidelijk uit te leggen zonder enige voorkennis te verwachten. En dan was er ook nog een tijdlimiet van maar tien minuten per kind! Een bel in de zaal gaf de tijdvakken aan en het volgende kind wachtte meestal al naast mijn tafeltje – net zoals bij speed-daten.

Dino-modellen
Gelukkig kregen we wetenschappers wel alle vragen van tevoren zodat we ze konden voorbereiden. Sommige vragen lagen best ver van mijn dagelijkse onderwerpen dus het was goed om even bij te spijkeren. De meeste onderwerpen zijn wel tijdens mijn studie langsgekomen, maar dat is inmiddels ook even een tijdje geleden… Voor de meeste vragen had ik wat plaatjes opgezocht die ik op mijn laptop kon laten zien. Het is anders best moeilijk biologie aan kinderen uit te leggen. Andere wetenschappers brachten zelfs voorwerpen mee, zo zag ik geologen met allemaal stenen en op het tafeltje achter mij lag een verzameling van dino-modellen.

Japanse makaak
Bij mijn publiek vielen in het bijzonder de foto’s van een Japanse makaak die in een hete bron zwemt in smaak. Die foto’s laten zien dat ook hun handen en voeten rimpels krijgen als ze lang baden. Een vijf jaar oud meisje wilde namelijk van me weten waarom wij die rimpels eigenlijk krijgen. Het volledige antwoord hierop staat ook op Kennislink.

Uiteindelijk zijn op de vragendag veertien kinderen met hun ouders bij mij geweest die op het eind van de dag een klein stukje slimmer naar huis zijn gegaan. Geen slecht resultaat voor een zondag!

ReactiesReageer