Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Trossen los!

International Ocean Discovery Program expeditie week 1

International Ocean Discovery Program · JOIDES Resolution Science Operator

And we’re off! Week een van de expeditie zit er op en in die week heb ik al heel wat meegemaakt. Dit rondvarende laboratorium is een wereld op zich waar van alles en nog wat gebeurt.

7 augustus 2017

Het schip waar ik twee maanden op verblijf tijdens deze expeditie is eigenlijk een soort stadje op zich. Naast rondvarend laboratorium is het namelijk ook een rondvarend restaurant (met verrassend getalenteerde koks, en inclusief vers fruit zodat je geen scheurbuik krijgt). Daarnaast zijn er onder andere een fitnessruimte (zodat je na het sporten opnieuw naar de kombuis mag voor een extra bord eten) en lounge (zodat je na je werkdag in slaap kan vallen tijdens het kijken van een film).

Margot op de werf van Townsville (Australië) bij de JOIDES Resolution, klaar voor vertrek op IODP Expeditie 371!

International Ocean Discovery Program · JOIDES Resolution Science Operator

Volgens mij is de JOIDES Resolution ook een magisch schip, want wanneer je je wasgoed in een stinkhoopje op de gang buiten je kajuit legt, is het twaalf uur later op onverklaarbare wijze ineens veranderd in schoon, zacht, en opgevouwen. (Dat wil ik thuis ook..) Deze dingen maken werkshifts van twaalf uur een stuk minder onmogelijk.

Magisch schip

Op dit magische schip lopen natuurlijk niet alleen getalenteerde koks rond, maar ook wetenschappers (34 stuks in totaal, allerlei leeftijden en van over de hele wereld), vijfentwintig bemanningsleden van IODP die alle laboratoria draaiende houden en nog veel meer belangrijke dingen doen, een boorcrew die bestaat uit vijftig man (stoere mannen – nope, geen vrouwen – in mooie rode overalls) en een bemanning bestaande uit vijftien helden die eten, drinken en schoonmaak voor hun rekening nemen. Dat zijn 124 poppetjes in totaal.

Trossen los! Ondertussen probeer we melancholisch doch fotogeniek naar de opkomende zon te staren.. Tot over twee maanden, land!

International Ocean Discovery Program · JOIDES Resolution Science Operator

Deze eerste week hebben wij wetenschappers vooral veel instructies gehad. Lekker met 34 onderzoekers in een hokje zitten en aandachtig naar presentaties luisteren – over boortechnieken, veiligheid in het lab, en natuurlijk over het doel van de expeditie. Ook hebben we aan elkaar verteld over onze persoonlijke wetenschappelijke interesses, en wat we aan de expeditie willen bijdragen. En daarnaast natuurlijk safety training! Iedereen moet zijn of haar reddingsboot weten te bereiken, maar wel onder het meesjouwen van reddingsvest, veiligheidshelm en survival suit (deze heeft een lampje en een fluit). Met het nodige gesjor worden de survival suits aangetrokken; dit moet je namelijk ook in blinde paniek lukken, wat volgens mij onmogelijk is. Ze zijn wel geheel volgens de laatste mode (zie foto), dus dat scheelt.

Safety training: hoe trek je zo’n sexy rood pak aan? Van links naar rechts: Claudia (Italiaanse, weet alles van kleine kalkfossieltjes), Debra (Australische basisschool lerares die onze expeditie naar kindertaal gaat vertalen), Gayane (uit Armenië, specialist op het gebied van stralendiertjes – ook fossieltjes) en Margot (doet alsof ze alles weet van fossiele dinootjes).

International Ocean Discovery Program · JOIDES Resolution Science Operator

Het schip ligt tijdens schrijven van deze blog stil op de eerste boorlocatie. Over een paar uur komen de eerste boorkernen naar boven, dus daarover in het volgende blog meer!

ReactiesReageer