Groene energie voor iedereen
Duurzaam leven is duur. Om groene energie toegankelijk te maken voor alle huishoudens moeten de laagste inkomens voorrang krijgen bij verduurzaming van hun woning, zeggen experts.
Duurzaam leven is duur. Om groene energie toegankelijk te maken voor alle huishoudens moeten de laagste inkomens voorrang krijgen bij verduurzaming van hun woning, zeggen experts.
Door accu’s simpelweg warm te maken laden ze sneller op, laten onderzoekers uit de VS zien. Goed nieuws voor mensen met een elektrische auto? Daarvoor is het nog te vroeg volgens hoogleraar Petra de Jongh.
Lithium is onontbeerlijk voor de productie van lithium-ionbatterijen; en met de doorbraak van de elektrische auto lijkt de vraag ernaar alleen maar toe te nemen. Maar is er wel genoeg lithium te halen?
Op 12 november 2018 komt er een fonds om scholen in Nederland van zonnepanelen te voorzien. Maar hoe slaan de scholen straks hun opgewekte energie op?
In het regeerakkoord staat dat nieuwe auto’s in 2030 geen CO2 meer mogen uitstoten. De verbrandingsmotor gaat in de ban en de elektrische auto moet het gat vullen. Is de auto-industrie klaar voor die omslag? En is de wil er ook?
Nu de vakantietijd weer volop is aangebroken, trekt een groot deel van Nederland erop uit met de caravan. Voor een elektrische auto is dat nog steeds heel lastig. Waarom is dat zo en is de elektrische aanhanger E-Trailer de oplossing?
Als Linda Steg het voor het zeggen had, dan zou ze veel meer benadrukken wat we al wél duurzaam doen. “Als mensen te horen krijgen dat ze heel milieuvriendelijk zijn, ervaren ze een warm glow, ze voelen zich letterlijk warmer”. NEMO Kennislink zocht haar op in Groningen.
Als we de aarde leefbaar willen houden, dan moeten we duurzamer leven. Toch komen we maar tergend traag in actie met z’n allen. Hoe kan dat? En kunnen we alsjeblieft wat meer tempo maken? We vragen het aan Marko Hekkert, directeur van het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling.
De tijd is rijp voor een revolutie in de autowereld. Tekenen dat benzine- en dieselmotoren hun hegemonie in het wagenpark verliezen zijn er volop, maar wanneer breekt de elektrische auto écht door? Een belangrijk obstakel is de vaak nog beperkte actieradius van met batterijen uitgeruste wagens...
Van bètajongetje op de boerderij naar internationale topper op het gebied van motortjes op nanoschaal. Dat is het verhaal van de Groningse onderzoeker Ben Feringa. Je mag hem midden in de nacht wakker maken voor een interessant molecuul maar hij droomt ook van een eigen kruidentuin.
De opmars van zelfrijdende elektrische auto’s is niet meer te stuiten. In de toekomst komen er steeds meer duurzame, slimme auto’s voor slimme mensen, benadrukt hoogleraar Systeem & Regeltechniek Maarten Steinbuch deze week in de Kennislink gastcolumn.
In de toekomst veel goedkoper elektrisch rijden op waterstof komt een stap dichterbij. Onderzoekers van de TU Delft vonden namelijk een voordeligere en efficiëntere manier om waterstof uit zonlicht te halen met een rendement van bijna vijf procent. Een nieuw record van dit type opstelling.
Een slimme snelweg, die licht geeft en bestuurders via blauwe sneeuwvlokken waarschuwt voor gladheid. Of neem een rijstrook die elektrische auto’s al rijdend oplaadt. Klinkt futuristisch? Nu al worden deze technieken in Nederland ontwikkeld en beproefd.
Wetenschappers zijn er in geslaagd met nanotechnologie een ouderwetse nikkel-ijzer-batterij bijna 1000 keer sneller te maken. En daarmee krijgt deze batterij misschien wel een tweede leven nadat het in de vorige eeuw de concurrentiestrijd met andere oplaadbare batterijen verloor.
Welke energie gebruiken we in 2030? Deze vraag staat centraal in een nieuw programma van Shell, waarvan dinsdag 19 april de startbijeenkomst werd gehouden. Op de ‘Shell Future Energy 1st Circle’ gaven experts hun visie op de toekomst van onze energievoorziening.
In 2006 schreven we over de Superbus van Wubbo Ockels, Nederlands eerst man in de ruimte en nu professor aan de TU Delft. De langgerekte sportwagen zou met hoge snelheid (150 tot 250 km/u) op een eigen ‘Superbaan’ rijden en deur-tot-deur vervoer verzorgen. Zover is het nog niet, ma...
Een tweedehands Volkswagen Lupo, gekocht op Marktplaats. Dieselmotor eruit, 270 kilo aan batterijen erin. Woensdag 6 april presenteerde de vakgroep ‘Dynamics and Control’ (Werktuigbouwkunde, TU/e) haar elektrische onderzoeksvoertuig. De wagen wordt ingezet bij een breed sc...
Vrijdag 18 februari werd in NEMO de nieuwe tentoonstelling ‘Iedereen Elektrisch’ geopend. De expositie toont een toekomst vol elektrische auto’s, smart grids en schone energieopwekking. Drie dingen die nauw met elkaar in verband staan.
Rijden op elektriciteit, een hybride auto of toch biobrandstof: wat is nou de beste optie voor schoner weggebruik? Promovendus Oscar van Vliet (Universiteit Utrecht) zocht het uit.
Benzine is uit. Al jaren gonzen er geruchten dat waterstof hét alternatief is waar automobilisten naar zoeken. Toch duurt het nog wat jaartjes voor de eerste waterstofwagen bij de dealer om de hoek staat.
Het licht gaat bij Formula Zero op 20 augustus voor de tweede keer op groen! Formula Zero is ’s werelds eerste kartrace op een speciale brandstof: waterstof. Vorig jaar won de TU Delft de eerste editie. Gaat ze dat weer lukken?
Milieuvriendelijke racewagens. Het lijkt een contradictie, maar er bestaan echt scheurmonsters die geen grote roetwolken uitstoten tijdens de rondjes over het circuit. ’s Werelds eerste duurzame racewagens zijn karts die rijden op milieuvriendelijk geproduceerd waterstof. En het mooiste ...
Op de eerste dag van de AutoRAI wordt dit jaar de Lemon8 gepresenteerd. De accu die dit bijzondere prototype elektrische auto van energie voorziet, werkt volledig op citroensap. Een samenwerkingsverband tussen Nederlandse en Franse universiteiten bracht de ontwikkeling van deze nieuwe technolo...
Het College van Bestuur van de TU Delft maakt geld vrij voor het onderzoek van Wubbo Ockels naar de Superbus. Voor het jaar 2006 is €350.000 toegekend. Het geld wordt gebruikt om de betrokken staf en experts bij het ontwikkelen en bouwen van een experimenteel Superbusvoertuig te financieren.
Op 21 juni 2005 is de Nuna 3 gepresenteerd op het Circuit Park Zandvoort. Met deze wagen zal het Nuon Solar Team in september voor de tweede maal hun wereldtitel verdedigen tijdens de World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor wagens die uitsluitend rijden op zonne-energie.
Op de eerste racedag van de World Solar Challenge heeft Nuna II, de met de meest recente ruimtevaarttechnologie uitgeruste zonneraceauto, al na drie uur rijden de koppositie ingenomen. Het Nederlandse team, dat in de Australische pers al ‘de Vliegende Hollanders’ wordt genoemd, hoopt aanstaand...