Naar de content

‘Grote mensen moeten meer doen om het klimaat te fixen’

Een illustratie van een persoon met een afstandbediening omringd door planten en een robot.
Een illustratie van een persoon met een afstandbediening omringd door planten en een robot.
Philip Lindeman voor NEMO Kennislink

Arjun en Samarth zijn 10 jaar oud en zitten op de internationale basisschool in Hilversum. Ze maken zich zorgen over klimaatverandering. Later als ze ouder zijn, willen ze met hun liefde voor techniek oplossingen bedenken. Ze zijn er alvast mee begonnen door mee te doen aan een ontwerpwedstrijd.

Samarth Satish en Arjun Maganahalli laten hun ontwerp zien van een robot die boekweit kan zaaien.

Designathon Works

Bij de ingang van de internationale basisschool in Hilversum zijn bloembakken ingezaaid met boekweitzaden. Het is het werk van Arjun Maganahalli en Samarth Satish en hun klasgenoten, die de plantjes gezaaid hebben om de biodiversiteit te vergroten – de bloemetjes trekken bijen aan. “We willen iets doen voor het milieu”, zegt Arjun er later over in hun klaslokaal. De ouders van Arjun en Samarth komen uit India en werken als expat in Nederland, maar de twee vrienden wonen al heel lang in Hilversum. Ze zitten samen op cricket en al hun hele lagere schooltijd bij elkaar in de klas.

“Ik maak me zorgen om klimaatverandering”, zegt Arjun. “Het ijs aan de Noordpool smelt. We moeten dit probleem fixen voordat het te laat is. We kunnen natuurlijk in de ruimte reizen om een andere planeet te gaan zoeken, maar die maken we dan misschien ook kapot. We kunnen beter onze eigen planeet behouden.” Ook Samarth maakt zich zorgen om het klimaat. Beide jongens houden van techniek en dingen uitvinden en blinken op school uit in wiskunde.

Daarom vonden ze het heel leuk om mee te doen aan de Global Children’s Designathon, een ontwerpwedstrijd van
Designathon Works. Die ontwerpwedstrijd voor een duurzame toekomst werd op 42 basisscholen in Nederland gehouden, maar ook in 23 andere landen wereldwijd. Samarth: “We hebben een robot ontworpen die boekweit zaait, en die je online kan besturen.” De kinderen hebben een model gemaakt van het karretje. Ze hebben aan alles gedacht. “De machine rijdt op zonne-energie en is gemaakt van recyclede materialen. De verf op de robot is natuurlijk, en hij maakt geen geluid zodat hij de omgeving niet verstoort”, legt Samarth uit.

Om klimaatverandering tegen te gaan wil Arjun proberen om minder vlees te eten. Samarth is al vegetariër. “We rijden in een elektrische auto, en we zijn de laatste jaren minder vaak naar India gevlogen om familie op te zoeken”, vertelt Samarth. “Maar ik vind ook dat grote mensen meer moeten proberen om iets te doen aan het probleem”, zegt Arjun. “Mensen luisteren wel naar Gretha Thunberg, maar ze moeten naar alle kinderen luisteren.”

Ze hopen allebei dat mensen in de toekomst beter voor dieren en natuur zorgen. “Veel mensen wonen nu in steden, apart van de dieren die in natuurparken wonen”, zegt Arjun. “Wat als we mensen niet weg houden van de natuur en het toch mooi konden houden. Met genoeg plek voor de dieren en planten, naast de mensen. We zouden de wereld kunnen delen.”

Lees hier ook het interview met filosoof Roman Krznaric. Hij pleit ervoor dat we betere voorouders worden en de aarde goed nalaten voor de mensen die na ons komen.

ReactiesReageer