Robot brengt vuilnis weg31 mei 2019Studenten maken een robot die huishoudelijke taken doetEen robot die een drankje haalt en vuilnis buitenzet. Klinkt aanlokkelijk? Studenten van de TU Eindhoven doen binnenkort mee aan een wedstrijd in Australië om dit mogelijk te maken.
'Bij polymeren denken mensen aan plastic vuilniszakken'10 september 2015Rint Sijbesma werkt aan supramoleculaire polymeren om stamcellen in te groeienDe voorgekookte practica tijdens de studie scheikunde konden hem niet boeien. Alsof je een kookboekrecept volgde, vindt chemicus Rint Sijbesma. Toen hij eenmaal zelf materialen mocht gaan ontwerpen...
Faces of ScienceZo kies je een studie zonder droombaan12 april 2018Waarom ik voor milieuwetenschappen koosWat wil je later worden als je ‘groot’ bent is soms een makkelijke, maar vaak ook een hele moeilijke vraag. Heb je geen idee wat je wil worden? Maak je er niet te druk om, weet ik uit ervaring. Wat...
Wat heeft 2019 voor ons in petto?28 december 2018De redactie van NEMO Kennislink werpt een wetenschappelijke blik vooruitGedachtelezen, bionische materialen, goedkopere geneesmiddelen en een bezoekje aan de Kuipergordel. De redactie van NEMO Kennislink waagt zich aan een voorzichtige vooruitblik op 2019.
Nieuwe schatting plastic in oceanen9 maart 2015Nieuwe schatting plastic in oceanenOnze oceanen zitten vol met plastic. De plastic soep of levende vuilnisbelt die ronddobbert in de oceaan is hier een duidelijk bewijs van. Hoeveel plastic de oceanen binnenkomt was echter onbekend. Ee...
Bacterie lust plastic rauw17 april 2019Enzym MHETase breekt PET afIn 2016 ontdekten Japanse onderzoekers een bacterie die PET-flessen gebruikt als energiebron. Wetenschappers hebben nu dit verteringsmechanisme doorgrond; de volgende stap is het efficiënter maken.
Waar gaat dat plastic in de oceaan heen?14 december 2018Waar gaat dat plastic in de oceaan heen?Grote stukken plastic in de oceaan breken af tot steeds kleinere deeltjes. Waar blijft dat microplastic? Zinkt het? Eten vissen het op? Marien biochemicus Matthias Egger voer mee op het onderzoekss...
Een klok van shampoo14 november 2018Recensie van Techniek DoeboekMet het ‘Techniek Doeboek’ maak je zelf een glibberige glijbaan, razendsnelle raket of een verlichte muizenval. Dit kinderboek (vanaf 8 jaar) leert je een beetje hoe je te werk gaat als ingenieur.<...
Drone is net zo wendbaar als een fruitvlieg13 september 2018Drone is net zo wendbaar als een fruitvliegEen nieuwe drone voert net zulke rappe manoeuvres uit als een fruitvlieg. Dat is handig voor toekomstige reddingsmissies. Bovendien leert deze robot biologen hoe een fruitvlieg vliegt.
Huishoudelijk afval recyclen kan een stuk beter14 juni 2018Huishoudelijk afval recyclen kan een stuk beterAl tijden wordt van alles en nog wat hergebruikt, maar heeft het ook effect? Volgens cijfers van Rijkswaterstaat recyclen wij momenteel iets meer dan de helft van al ons huishoudelijk afval, maar h...
Kunnen we al dat plastic uit de oceaan vissen?15 september 2023Leuk bedacht: The Ocean CleanupAls tiener verovert Boyan Slat de wereld met het idee om de wereldzeeën te ontdoen van plastic. Tien jaar later probeert The Ocean Cleanup met tientallen miljoenen aan donaties op zak de nautische ...
Niks mis met een beetje klimaatstress26 september 2022Niks mis met een beetje klimaatstressEen schuldgevoel als je een vliegreis boekt? Het is een ongemakkelijke emotie, maar ook een nuttige. Ecostress kan aanzetten tot klimaatvriendelijker gedrag. "Eco-emoties kunnen motiverend werken."
Pieter: 'Door mijn stappenteller beweeg ik veel meer'4 juni 2021Pieter: 'Door mijn stappenteller beweeg ik veel meer'Dankzij zijn stappenteller maakt filosoof en schrijver Pieter Hoexum nu meer meters dan ooit tevoren. Hij wandelt, zwemt en tuiniert en wordt daarbij digitaal aangemoedigd door zijn armband.
'In magazijnen van Zalando lopen werknemers per dag 27 kilometer, zonder pauze'23 april 2021'In magazijnen van Zalando lopen werknemers per dag 27 kilometer, zonder pauze'Als je wil dat mensen krijgen wat ze verdienen, laat hun beloning dan niet over aan de markt. Volgens Huub Brouwer zijn we toe aan een gesprek over waarden.
‘Mensen hebben een talent om elkaar te helpen’3 april 2020‘Mensen hebben een talent om elkaar te helpen’Door de coronacrisis willen veel mensen iets goeds doen voor een ander. Matthijs van Veelen doet onderzoek naar de evolutie van onbaatzuchtig gedrag.
Zorgt mensenhaar voor manke duiven?4 december 2019Zorgt mensenhaar voor manke duiven?Grote steden zitten vol met kreupele duiven die een of meerdere tenen missen. Franse onderzoekers bekeken of mensenhaar de boosdoener kan zijn.
Faces of ScienceDe zorg moet duurzamer29 augustus 202285 miljoen incontinentieluiersDe zorg is een megavervuiler. Tijdens een enkele operatie produceren we evenveel afval als het gewicht van een negenjarig kind. Hoe zit dat en hoe kan het anders?
Faces of ScienceWij zijn ons afval18 mei 2020Wij zijn ons afvalTroep, afval, vuilnis, prullen, puin: we willen er allemaal graag van af. Maar hoe werkt dat eigenlijk in de praktijk?