Een robot die een drankje haalt en vuilnis buitenzet. Klinkt aanlokkelijk? Studenten van de TU Eindhoven doen binnenkort mee aan een wedstrijd in Australië om dit mogelijk te maken.
Je komt thuis en dan is de was al gedaan, de vloer gedweild en de vaatwasser ingeruimd. Allemaal dankzij jouw eigen huishoudrobot, die je ook nog direct jouw favoriete drankje komt brengen. Deze belofte van een blikken butler bestaat al lange tijd. Iedereen een eigen Rosey, zoals de huisrobot heette van The Jetsons, een sciencefiction-tekenfilm die in de jaren zestig en tachtig werd uitgezonden.
Wereldmodel
Dat klinkt aantrekkelijk, maar het is nog altijd niet de realiteit. Ondertussen wordt hier wel aan gewerkt, onder meer door studenten. Zij gaan de strijd met elkaar aan in een internationale competitie, waarbij ze allerlei tests moeten doen om te laten zien wie de beste is. Onder meer de TU Eindhoven bouwt zo’n robot en bereidt zich momenteel voor op de wereldkampioenschappen in Australië.
De robots moeten dan onder meer vuilnis buiten zetten, een drankje brengen en gasten rondleiden. De studenten van Tech United, het team van Eindhoven, ontwikkelen daarvoor een speciaal wereldmodel waarin 3D-kaarten zitten. “Dat helpt de robot om objecten snel te herkennen”, zegt Matthijs van der Burgh. Hij is student werktuigbouwkunde en zit bij Tech United.
Dit computermodel heet zo omdat het de wereld om de robot heen interpreteert. Het is opgebouwd uit simpele vormen zoals blokken en cilinders. Dit geeft de robot genoeg informatie over de omgeving. “Het herkent zo de vorm van een tafel, maar ook van een appel. Dan weet de robot vervolgens dat het fruit is, dat je het kan eten en er niet te hard in moet knijpen. Al die info was eerder ook wel beschikbaar maar dan als losse stukjes. Die verbinden wij met elkaar in het nieuwe wereldmodel. Zo kent de robot de omgeving en kan hij zich daarin goed gedragen.” Met deze vinding hopen de studenten hoge ogen te gooien in Australië. Ze testten het al eerder dit jaar op een ander toernooi, de German Open.
Vuilnis
Een robot die de vuilnis buitenzet of een drankje voor je inschenkt klinkt heel aanlokkelijk. Waarom is dit nog altijd sciencefiction? Dat heeft meerdere redenen. Voor veel robotontwikkelaars is het geen prioriteit om er een te maken, omdat robots een groter verschil kunnen maken in bijvoorbeeld de zorg en de industrie. Daar zijn ze ook meer nodig. Natuurlijk is het wel mogelijk dat wanneer de robots daar op grotere schaal hun intrede doen, we ook blikken butlers zullen krijgen.
Bovendien zijn veel huishoudelijke taken ontzettend lastig uit te voeren voor robots. Veel mensen pakken zo even een vuilniszak op en brengen ‘m weg. Maar een robot moet eerst de zak herkennen. Daarna nagaan hoe stevig je die kan vastpakken, zodat hij niet scheurt en toch van de grond komt. Daarna moet je de zak nog verplaatsen naar de goede plek, misschien wel een deur openen en objecten en andere mensen ontwijken. “Daar staan veel mensen niet bij stil, maar het gaat dan om heel specifieke opdrachten, die een robot moeilijk kan uitvoeren”, zegt de student werktuigbouwkunde.
Innovatie
Een vaatwasser inruimen is een nog lastigere opgave. “Maak maar eens software die werkt bij alle afwasmachines”, aldus Van der Burgh. “Die zien er allemaal net iets anders uit, bijvoorbeeld door een andere hendel of een extra vakje of rekje. Een robot moet ook de kopjes goed vasthouden, die weer allemaal net wat anders zijn. De een heeft een oor, de ander niet. Hoe ze dan precies moeten staan, is lastig te bepalen. En dan heb je het er nog niet eens over wat je als eerste neerzet en hoeveel ruimte er mag zijn tussen de bekers, glazen en pannen.” Het zijn zoveel kleine opdrachten en aanpassingen per model dat het een robot al snel duizelt.
De studenten zetten voorzichtige stapjes vooruit, waar het nieuwe wereldmodel bij helpt. Bij een van de opdrachten serveert de robot zelfstandig een drankje. “Het is mooi als dat lukt, maar ik vraag me wel af of een robot daarvoor nodig is. Ik bestel liever bij mensen. Maar deze technologie brengt de robotica wel weer wat verder en dat is goed. Want de techniek wordt straks misschien ook gebruikt in robots in de zorg, die verplegers kunnen helpen bij zware taken. Zoals iemand uit bed tillen. Of opmerken dat iets verkeerd gaat en hulp inschakelen. Daar zit straks de echte innovatie, verwacht ik.”