De hype van de hyperloop
In 2013 presenteert Elon Musk de hyperloop: een levensgrote vacuümbuis die bemande capsules in 30 minuten van Amsterdam naar Parijs kan schieten. Tien jaar later wordt de haalbaarheid van de hyperloop nog steeds onderzocht.
In 2013 presenteert Elon Musk de hyperloop: een levensgrote vacuümbuis die bemande capsules in 30 minuten van Amsterdam naar Parijs kan schieten. Tien jaar later wordt de haalbaarheid van de hyperloop nog steeds onderzocht.
Van metro’s zonder machinist kijken we allang niet meer op. Het automatiseren van het Nederlandse treinspoor blijkt een ingewikkeldere klus.
Technologische ontwikkelingen volgen zich in rap tempo op. Sommige mensen verlangen naar de tijd dat het langzamer ging. Toch blijkt dat mensen nieuwe technologie in feite al eeuwen niet meer bijbenen.
Van elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt het vervoer van de toekomst. Deze maand: hoe maken we het vervoer zo goedkoop mogelijk?
Van elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt het vervoer van de toekomst. Welke keuzes maken we nu voor het ideale transport in 2050? Deze maand: hoe maken we het vervoer zo snel mogelijk?
De NS begint deze maand opnieuw een proef met contactloos in- en uitchecken. Eerdere proeven faalden. Robert Visscher zocht destijds uit waarom.
Na de zelfrijdende auto en metro komt er ook een autonome trein. Spoorbeheerder ProRail wil nog dit jaar de eerste tests uitvoeren op het Nederlandse spoor. “Het is een goed plan, maar ik verwacht dat het nog tot minstens 2030 duurt voordat er gedeeltelijk autonome treinen op grote schaa...
Studenten van de Technische Universiteit München hebben 23 juli 2018 de tweede Hyperloop-wedstrijd van SpaceX-topman Elon Musk gewonnen. De capsule van het team ging met 466 km/uur veel sneller dan de 142 km/u waarmee het team van de TU Delft op de tweede plek eindigde, maar nog steeds ver ver...
Op 1 juni 2016 werd de langste spoortunnel ter wereld geopend. De 57 kilometer lange Gotthard-basistunnel zal goederentreinen onder de hoge Zwitserse Alpenpieken door loodsen. NEMO Kennislink nam eerder al een kijkje bij de bouw van de tunnel.
Geavanceerde treinbeveiligingssystemen hadden ongelukken zoals deze zomer in Spanje en Zwitserland kunnen voorkomen. Het Europese netwerk is weliswaar niet heel gevaarlijk, maar kan dankzij nieuwe technologie nog altijd veel veiliger en dat zou mensenlevens redden, zeggen deskundigen.
Een bijzondere treinrit afgelopen maandag, tussen de Belgische stations Antwerpen Centraal en Noorderkempen. Het was de eerste keer dat een Europese trein op zonne-energie van A naar B ging. Op het dak van een tunnel waardoor de hogesnelheidslijn loopt, zijn zonnepanelen aangebracht die de tre...
Afgelopen winter bleek ons spoor slecht overweg te kunnen met bergen sneeuw. Volgens ProRail waren de wisselstoringen vooral het gevolg van het vastvriezen van ijs tussen wissel en wisselverwarmer. Onderzoekers Tim de Haas en Marc Cox (TU/e) vonden echter iets anders.
Hoe zet je treinstellen ’s nachts handig op rangeersporen neer, zodat ’s morgens alle treinen weer op tijd kunnen vertrekken? Deze vraag stelde de NS aan de Studiegroep Wiskunde met de Industrie. Voor dit optimalisatieprobleem is geen snelle oplosmethode bekend, dus er moet slim gemodelleerd e...
Het is al heel lang een grote droom van velen. Misschien heeft Jules Verne er lang geleden stiekem ook wel eens over gefantaseerd: een trein die niet schokkend en hobbelend over de rails rijdt, maar boven de grond zweeft. Zo’n trein zou glad als een aal door het landschap glijden en ulti...