Labyrint: schimmels8 november 2013Labyrint: schimmelsZonder schimmels geen brood, kaas of bier. Ook zou de wereld bedekt zijn met een dikke laag organisch afval. Maar tegelijkertijd bedreigt de schimmel onze banenen. Zondag gaat Labyrint om 19:50 op Ned...
Schimmels als materiaal5 december 2017Schimmels als materiaalSchimmels worden soms op onverwachte manieren gebruikt. Zo maken schimmels materialen die in de toekomst plastic, katoen en leer kunnen vervangen.
Een stoepsnackbar voor insecten1 juni 2022Promovendus Nienke Beets blogt over het StoepplantjesonderzoekDankzij de vele stoepplantjes die mensen online melden, kan Nienke Beets haar onderzoeksvragen beantwoorden. Daarnaast beantwoordt zij ook graag vragen van de lezers over de stoepplantjes.
Ligt de toekomst van de werkvloer op Zoom?10 januari 2022Ligt de toekomst van de werkvloer op Zoom?Toen de coronacrisis uitbrak namen videobeldiensten de wereld over. Onze redacteuren Erica en Mariska hebben elkaar sindsdien alleen gezien via een beeldscherm. Is dit de nieuwe realiteit op de werkvl...
In de toekomst eten microben je frisdrankfles13 juli 2021Al gaat dat wel langzaamPlastic afval is een groot probleem. Kunnen plastic-etende microben dit niet voor ons oplossen?
Kunstmatige intelligentie vindt nieuwe antibiotica29 januari 2021Kunstmatige intelligentie vindt nieuwe antibioticaSteeds meer bacteriën bouwen resistentie op tegen antibiotica. Wetenschappers hebben nu 42 nieuwe, potentiële antibiotica in bodembacteriën gevonden.
Vrolijke boeken over nare dingen9 oktober 2020Drie nieuwe kinderboeken nemen hun jonge lezers serieusDe wereld om ons heen zit bomvol narigheid. Dat je daar ontzettend leuke kinderboeken over kunt maken laten 'Monsterlijke microben' en 'Gifalarm!' zien. De Jonge Akademie bracht een spannend stripboek...
Kunstmatige cellen 'praten' over grote afstand met elkaar13 april 2020Levensecht sneeuwbaleffect zorgt voor versterkte signalenJan van Hest is laureaat van de Spinozapremie 2020. NEMO Kennislink sprak hem onlangs over synthetische cellen die over grote afstand communiceren.
'Evolutie is een hacker die al doende leert programmeren'2 april 2020Renske Vroomans wil weten hoe uit losse cellen ooit het allereerste diertje kon ontstaanRenske Vroomans bestudeert het gedrag van digitale cellen om te zien wanneer ze samen een groter geheel gaan vormen.
De huidige pandemie toont aan hoezeer we verbonden zijn met onze omgeving13 maart 2020Hoofdredacteur Leon Heuts geeft een filosofische beschouwing over onze omgang met het coronavirus en wat dit zegt over onze tijdsgeestHoofdredacteur Leon Heuts geeft een filosofische beschouwing over onze omgang met het coronavirus.
Termiet tuiniert met schimmels17 februari 2014Termiet tuiniert met schimmelsNiet mensen maar sociale insecten komt de eer toe als eerste landbouw uitgevonden te hebben. Alle circa 350 moderne termietensoorten die in symbiose met een schimmel leven, stammen van één gemeenschap...
Resistente schimmels rukken op28 april 2025Resistente schimmels rukken opVergeet bacteriën. Schimmels zijn de nieuwe dreiging voor onze gezondheid. Steeds meer gevaarlijke resistente soorten duiken op in Nederland. Wat is hier tegen te doen?
De oudste schimmels op aarde29 mei 2019Microfossielen van een miljard jaar oud gevonden in CanadaIn het noordpoolgebied van Canada zijn schimmels van een miljard jaar oud ontdekt. Dat is althans het vermoeden van de wetenschappers die de vondst publiceerden, maar niet iedereen is overtuigd.
Witte bloedcellen strijden tegen schimmels21 oktober 2016Witte bloedcellen strijden tegen schimmelsPatiënten met een lage afweer, bijvoorbeeld door een behandeling met chemotherapie, hebben een hoog risico op zogeheten secundaire infecties. Met name schimmelinfecties zijn zeer moeilijk te behand...
Ziekmakers: van ‘iets in de lucht’ naar één organisme2 augustus 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenDe ontdekking van bacteriën, virussen en ander klein gespuis veranderde onze kijk op ziektes volledig. Is de labgerichte visie op ziektes inmiddels doorgeslagen?
Kaas zonder koe3 februari 2023Kaas zonder koeKaas maken zonder dat er een dier aan te pas komt. Dat kan als gisten het benodigde melkeiwit maken. “We gebruiken micro-organismen als cel-fabriekjes om een specifiek ingrediënt te maken.”
De evolutie van de voedselproductie13 januari 2023De evolutie van de voedselproductieEen overzicht van hoe onze voedselproductie met hulp van micro-organismen en genetische kennis door de jaren heen is veranderd.