Je leest:

Labyrint: schimmels

Labyrint: schimmels

Auteur: | 8 november 2013

Schimmels lijken vies. Maar zonder schimmels zouden wij geen brood, kaas of bier hebben en zou de wereld bedekt zijn met een dikke laag organisch afval. Bovendien leven in elke plant, dier en mens talloze schimmels. Hoewel verreweg de meeste soorten onschadelijk zijn, kunnen sommige toch voor nare ziektes zorgen. Zondag gaat Labyrint op Ned 2 over deze micro-organismen.

Zondag in Labyrint:

Door het succes van de geneeskunde blijven steeds meer patiënten met een haperend immuunsysteem in leven, maar die mensen hebben vaker last van schimmelinfecties. Er bestaan goed werkende medicijnen tegen schimmelinfecties, maar steeds meer schimmels die patiënten buiten het ziekenhuis binnen krijgen, zijn hiervoor resistent geworden.

In de landbouw vormen schimmels een nog groter gevaar. Sinds eind vorige eeuw verspreidt zich een bodemschimmel over de wereld waartegen de banaan geen weerstand heeft. Als de schimmel Afrika en Latijns Amerika bereikt, zal de banaan daar uitgeroeid kunnen worden. De Wageningse plantenziektekundige Gert Kema wil dat voorkomen door resistentiegenen uit oneetbare wilde bananen in te bouwen in onze consumptiebanaan.

Labyrint, het wetenschapsprogramma van NTR en VPRO, zondag om 19:35, Nederland 2.

Kaas en bier

Wat zou een wereld zijn zonder schimmels? Het zou bijvoorbeeld betekenen dat we geen kaas meer hebben. Of bier. Maar een belangrijkere functie is het recyclen van plantenresten in de bodem zodat andere planten weer iets hebben om op te groeien. Ook zitten er talloze schimmels in ons lijf. Je kan met behoorlijke zekerheid zeggen dat er zonder schimmels weinig leven op aarde mogelijk was.

Nuttige alleskunner verovert de bodem

Anne van Kessel

Schimmels hebben hun sporen verdiend

Mariska van Sprundel

Schoonheid in de wetenschap – Schimmels

Uitgestorven bananen

Schimmel maken leven mogelijk, maar ze kunnen het ook weer wegnemen. Tussen de miljoenen schimmelsoorten die er bestaan zitten een aantal nare ziekmakers. Voor ons (denk aan schimmelinfecties), maar ook voor planten en dieren. De banaan is een goed voorbeeld van een vrucht die last heeft van schimmels. Als er geen middel wordt gevonden om de banaan resistent te maken, is die misschien binnen een eeuw uitgestorven.

Dodelijke schimmel profiteert van klimaatverandering

Anne van Kessel

Dodelijke amfibieschimmel pakt ook rivierkreeft

Anne van Kessel

Schimmel pest tomaat met eigen DNA

Mariska van Sprundel

Tomaat schiet banaan te hulp

Richard Reumerman

Genoom redding van de banaan?

Mariska van Sprundel

Puinruimers

De wetenschap vindt steeds meer schimmels die ons leven gemakkelijker maken. De bekendste is wellicht antibiotica, dat in de jaren 20 van de vorige eeuw werd ontdekt door Alexander Fleming. Vinden we een veelbelovende schimmel, dan kunnen we deze met genetische modificatie ook steeds vaker perfectioneren. Schimmels worden inmiddels ook in onze samenleving ideale puinruimers

Antibioticakuur afmaken hoeft niet meer

Elles Lalieu

Schimmelproduct remt borstkankergroei

Anne van Kessel

Schimmels eten asbest

Giovanni Stijnen

Schimmel nu ook tegen muggenlarven

Elles Lalieu

Schimmeldiesel

Elles Lalieu

Makkelijker ademen dankzij micro-organismen

Mariska van Sprundel

Schimmel nu ook tegen muggenlarven

Elles Lalieu

Uraniumschimmel

Gieljan de Vries
Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 08 november 2013
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.