Zondag in Labyrint:
Door het succes van de geneeskunde blijven steeds meer patiënten met een haperend immuunsysteem in leven, maar die mensen hebben vaker last van schimmelinfecties. Er bestaan goed werkende medicijnen tegen schimmelinfecties, maar steeds meer schimmels die patiënten buiten het ziekenhuis binnen krijgen, zijn hiervoor resistent geworden.
In de landbouw vormen schimmels een nog groter gevaar. Sinds eind vorige eeuw verspreidt zich een bodemschimmel over de wereld waartegen de banaan geen weerstand heeft. Als de schimmel Afrika en Latijns Amerika bereikt, zal de banaan daar uitgeroeid kunnen worden. De Wageningse plantenziektekundige Gert Kema wil dat voorkomen door resistentiegenen uit oneetbare wilde bananen in te bouwen in onze consumptiebanaan.
Labyrint, het wetenschapsprogramma van NTR en VPRO, zondag om 19:35, Nederland 2.
Kaas en bier
Wat zou een wereld zijn zonder schimmels? Het zou bijvoorbeeld betekenen dat we geen kaas meer hebben. Of bier. Maar een belangrijkere functie is het recyclen van plantenresten in de bodem zodat andere planten weer iets hebben om op te groeien. Ook zitten er talloze schimmels in ons lijf. Je kan met behoorlijke zekerheid zeggen dat er zonder schimmels weinig leven op aarde mogelijk was.
Nuttige alleskunner verovert de bodem
Schimmels hebben hun sporen verdiend
Schoonheid in de wetenschap – Schimmels
Uitgestorven bananen
Schimmel maken leven mogelijk, maar ze kunnen het ook weer wegnemen. Tussen de miljoenen schimmelsoorten die er bestaan zitten een aantal nare ziekmakers. Voor ons (denk aan schimmelinfecties), maar ook voor planten en dieren. De banaan is een goed voorbeeld van een vrucht die last heeft van schimmels. Als er geen middel wordt gevonden om de banaan resistent te maken, is die misschien binnen een eeuw uitgestorven.
Dodelijke schimmel profiteert van klimaatverandering
Dodelijke amfibieschimmel pakt ook rivierkreeft
Schimmel pest tomaat met eigen DNA
Tomaat schiet banaan te hulp
Genoom redding van de banaan?
Puinruimers
De wetenschap vindt steeds meer schimmels die ons leven gemakkelijker maken. De bekendste is wellicht antibiotica, dat in de jaren 20 van de vorige eeuw werd ontdekt door Alexander Fleming. Vinden we een veelbelovende schimmel, dan kunnen we deze met genetische modificatie ook steeds vaker perfectioneren. Schimmels worden inmiddels ook in onze samenleving ideale puinruimers