Schimmels lijken vies. Maar zonder schimmels zouden wij geen brood, kaas of bier hebben en zou de wereld bedekt zijn met een dikke laag organisch afval. Bovendien leven in elke plant, dier en mens talloze schimmels. Hoewel verreweg de meeste soorten onschadelijk zijn, kunnen sommige toch voor nare ziektes zorgen. Zondag gaat Labyrint op Ned 2 over deze micro-organismen.
Kaas en bier
Wat zou een wereld zijn zonder schimmels? Het zou bijvoorbeeld betekenen dat we geen kaas meer hebben. Of bier. Maar een belangrijkere functie is het recyclen van plantenresten in de bodem zodat andere planten weer iets hebben om op te groeien. Ook zitten er talloze schimmels in ons lijf. Je kan met behoorlijke zekerheid zeggen dat er zonder schimmels weinig leven op aarde mogelijk was.
Uitgestorven bananen
Schimmel maken leven mogelijk, maar ze kunnen het ook weer wegnemen. Tussen de miljoenen schimmelsoorten die er bestaan zitten een aantal nare ziekmakers. Voor ons (denk aan schimmelinfecties), maar ook voor planten en dieren. De banaan is een goed voorbeeld van een vrucht die last heeft van schimmels. Als er geen middel wordt gevonden om de banaan resistent te maken, is die misschien binnen een eeuw uitgestorven.
Puinruimers
De wetenschap vindt steeds meer schimmels die ons leven gemakkelijker maken. De bekendste is wellicht antibiotica, dat in de jaren 20 van de vorige eeuw werd ontdekt door Alexander Fleming. Vinden we een veelbelovende schimmel, dan kunnen we deze met genetische modificatie ook steeds vaker perfectioneren. Schimmels worden inmiddels ook in onze samenleving ideale puinruimers