De aarde als voorraadkast
De film ‘Anthropocene, the human epoch’ is zeker indrukwekkend. Maar het is meer een reeks voorbeelden dan een echt verhaal, en dat maakt het uiteindelijk toch een wat langdradige documentaire.
De film ‘Anthropocene, the human epoch’ is zeker indrukwekkend. Maar het is meer een reeks voorbeelden dan een echt verhaal, en dat maakt het uiteindelijk toch een wat langdradige documentaire.
Een verontreinigde leefomgeving kan schadelijk uitpakken voor de gezondheid van het wildleven. Groningse biologen laten zien hoe zware metalen in de bodem van het poolgebied tot stress leiden in jonge ganzen.
Van films over milieuproblemen word je meestal niet vrolijk. Daarom is de film ‘Ozone hole: how we saved the planet’ zo verfrissend. NEMO Kennislink recenseerde enkele van de meer dan zestig wetenschapsfilms op Inscience filmfestival.’
De gaskraan in Groningen gaat dicht en daarom moeten alternatieven worden gezocht om onze huizen te verwarmen. Dat is niet eenvoudig, met name in de grote steden. Maar ook zeker niet onmogelijk, laat een studie van de TU Delft voor Amsterdam zien.
Dat een trui niet voor 3,99 euro gemaakt kan worden, realiseert niet iedereen zich. Maar zelfs degenen die zich er wel bewust van zijn, kopen niet alleen duurzame merken. “Onze hersenen zijn niet ingericht op duurzaamheid”, zegt expert Anjo Travaille.
Er zijn talloze manieren om duurzaam te leven. Maar het kan allemaal nog duurzamer. Tijdens NEMO Kennislink Live sprak moderator Desiree Hoving met drie experts over waarom de duurzame transitie zo moeilijk is.
Een prachtige locatie, bijpassende muziek en een verzameling topwetenschappers. Dat is de formule van het Gala van de Wetenschap 2017 in de stadsschouwburg van Amsterdam. NEMO Kennislink was aanwezig bij een geslaagde zesde editie.
Reeds verkochte dieselauto’s een gratis software-update geven, waardoor ze dertig procent minder vervuilen. Dat kwamen Volkswagen, Mercedes en BMW overeen op de zogenaamde ‘dieseltop’. Maar als dat zomaar kan, waarom is dat dan niet eerder gedaan?
Als Linda Steg het voor het zeggen had, dan zou ze veel meer benadrukken wat we al wél duurzaam doen. “Als mensen te horen krijgen dat ze heel milieuvriendelijk zijn, ervaren ze een warm glow, ze voelen zich letterlijk warmer”. NEMO Kennislink zocht haar op in Groningen.
De deeleconomie lijkt in eerste instantie ontzettend duurzaam. Als we minder spullen nodig hebben, stoten we immers minder koolstofdioxide uit. Maar de positieve effecten op het milieu lijken overschat. Zo gaan reizigers die in een Airbnb-woning slapen, vaker op reis en nemen deelautomobiliste...
Als we de aarde leefbaar willen houden, dan moeten we duurzamer leven. Toch komen we maar tergend traag in actie met z’n allen. Hoe kan dat? En kunnen we alsjeblieft wat meer tempo maken? We vragen het aan Marko Hekkert, directeur van het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling.
Door statiegeld in te voeren op kleine drinkflesjes ontstaat minder zwerfafval. Dat blijkt uit de ervaringen uit andere landen. Merijn Tinga wil met een petitie de regering ervan overtuigen om het statiegeldsysteem uit te breiden. Als andere landen al hebben bewezen dat dit systeem goed werkt,...
Nederlanders moeten minder dierlijk voedsel gaan consumeren om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Het RIVM hamert er nu nadrukkelijk op in een pas verschenen rapport. Hopelijk is dit de wake-upcall om eindelijk actie te ondernemen. En de universiteiten zouden het voortouw moeten ...
Het is mogelijk om op bepaalde plekken in de stad de luchtvervuiling door fijnstof tot maar liefst de helft terug te dringen. Dat kan dankzij speciale apparaten in parkeergarages, die de vervuilde lucht vol fijnstof afzuigen en reinigen, ontdekten wetenschappers van de TU Eindhoven.
Vissen, vogels en dolfijnen in Noord-Amerika hebben allemaal perfluoroalkyl fosfinezuur (PFPIA) in hun bloed, ontdekten Canadese en Amerikaanse onderzoekers na jarenlang testen. Deze stof vormt mogelijk een gevaar voor mens en dier. Moeten we ons zorgen maken?
De Werkgroep Antropoceen is eruit: we leven in een nieuw geologisch tijdperk, en we hebben het zelf gemaakt. Nu nog een startpunt definiëren, en dan kan het Tijdperk van de Mens officieel aan de geologische tijdschaal worden toegevoegd.
Niet elke resistente bacterie die voorkomt in het milieu, vormt een bedreiging voor de mens. Het kan gaan om een van nature voorkomende niet-schadelijke resistente bacterie. Alleen als mensen in aanraking komen met de resistente bacteriën in het milieu, raakt dit onze gezondheid.
Minder CO2 de lucht inpompen is noodzakelijk, maar met al ons gereken aan dit broeikasgas moeten we ook niet doorslaan. Alle producten en milieuschadelijke activiteiten krijgen tegenwoordig een CO2-etiket. Maar dat is nogal beperkt. Straks hebben we een ‘groene̵...
Waar kun je nou beter luisteren naar verhalen over visserij dan op zee, aan boord van een vissersboot? Daarom voer Kennislink mee met de Tx10 vanaf Texel de waddenzee op. Om te luisteren naar verhalen van verschillende experts over (over)bevissing in de Nederlandse Noordzee en Waddenzee. Hoe e...
In de baai van Guanabara in Rio de Janeiro worden in 2016 de zeilwedstrijden van de Olympische Spelen gehouden. Maar het water zit vol troep. Deltares ontwierp een systeem dat voorspelt waar deze rotzooi naartoe drijft. Dat helpt bij de opruimwerkzaamheden – een beetje.
Onze oceanen zitten vol met plastic. De plastic soep of levende vuilnisbelt die ronddobbert in de oceaan is hier een duidelijk bewijs van. Hoeveel plastic de oceanen binnenkomt was echter onbekend. Een Amerikaans onderzoeksteam van het National Center for Ecological Analysis and Synthesis (NCE...
Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag. Dé dag om je af te vragen waarom er nog altijd honger in de wereld is en wat we daar aan kunnen doen. Kennislink praat erover met Will Critchley, die als onderzoeker en consultant ontwikkelingslanden adviseert over landmanagement en voedselproductie. Ook...
Ons afval dreigt ons te verstikken. Zelfs de mooiste plekjes op aarde zijn bezaaid met plastic. Gelukkig nemen wereldwijd mensen initiatieven om de afvalberg te verminderen.
Sinds de presentatie van de eerste hamburger van kweekvlees enkele weken geleden lijkt het slechts nog een kwestie van tijd voor kweekvlees de supermarktvriezers bereikt. Maar is dat wel zo? En kan kweekvlees inderdaad voor een betere wereld zorgen?
Het woord 3D-printer ligt steeds vaker op onze lippen. En geen wonder, want 3D-printen wordt steeds populairder. Maar wat houdt de techniek nou precies in? En – misschien nog wel belangrijker – wat zijn mogelijke effecten ervan voor de maatschappij?
De redactie van Kennislink krijgt regelmatig lezersvragen. Een lezer vroeg zich af hoe een slak eet. De vraag wordt beantwoord door dierenarts Judith Kocks.
Door Europese wetgeving wordt milieu-informatie steeds vaker openbaar en komt het ook digitaal beschikbaar. Met het nieuwe Bodemloket kom je te weten waar (historisch) bodemonderzoek is verricht en waar de bodem gesaneerd is.
Volgens biologen duurt het niet lang voordat de wolf naar Nederland komt. Natuurbeschermingsorganisaties en wolvenliefhebbers zijn enthousiast. Maar is dat terecht? Kunnen wolven en mensen wel samenleven?
In Nederland wordt steeds minder gesaneerd. Het aantal locaties waar de bodem schoongemaakt moet worden is drastisch teruggebracht. Tegelijkertijd is de kennis over in situ sanering toegenomen; bijvoorbeeld biologisch saneren met hulp van natuurlijk aanwezige bacteriën. Het bedrijf Bi...
Veel consumenten geven aan wel in eerlijk gemaakte en milieuvriendelijke kleding te willen investeren, maar doen dit in werkelijkheid maar matig. Wat zijn de belemmeringen?