Naar de content

Milieugegevens steeds vaker online

Provincie Drenthe

Door Europese wetgeving wordt milieu-informatie steeds vaker openbaar en komt het ook digitaal beschikbaar. Met het nieuwe Bodemloket kom je te weten waar (historisch) bodemonderzoek is verricht en waar de bodem gesaneerd is.

Of een woning op verontreinigde grond staat, is nu snel na te zoeken met het vernieuwde Bodemloket, te vinden op www.bodemloket.nl. Door een postcode in te vullen of in te zoomen op de kaart van Nederland, kom je terecht op gedetailleerde kaarten die zijn ingekleurd of gearceerd al naar gelang er bodemonderzoek of -sanering heeft plaatsgevonden. Informatie over onderzoek of sanering moet overigens nog wel ergens anders opgevraagd worden.

Afbeelding uit het Bodemloket: het centrum van Amsterdam met v.l.n.r. Keizersgracht, Herengracht en een gearceerde Singel. Door op de gearceerde locatie te klikken, komen (historische) bronnen naar boven. De oorspronkelijke bronnen moeten via de betrokken overheidsinstelling worden opgevraagd en zijn dus niet digitaal aanwezig in www.bodemloket.nl.

www.bodemloket.nl

Openbaar

“Dat milieu-informatie in toenemende mate openbaar wordt, hebben we te danken aan het Verdrag van Aarhus,” vertelt Jan Klein Kranenburg, projectleider van het Bodemloket. “Gemeenten, provincies en rijk zijn tegenwoordig verplicht milieugegevens openbaar te maken. In Nederland heeft het verdrag acht jaar geleden geleid tot het publiceren van bodemonderzoeksgegevens op Bodemloket.nl, wat overigens op vrijwillige basis gebeurt. Van een verplichting deze gegevens aan Bodemloket.nl te leveren is momenteel geen sprake.”

Open source

Tot nu toe bestond de vaste groep gebruikers van het Bodemloket uit taxerende makelaars die wilden weten of de woning die zij verkochten wel op schone grond stond. Met de vernieuwing van het Bodemloket zal daar een grotere groep particulieren bijkomen met dezelfde vraag, verwacht Klein Kranenburg. “De vernieuwing van het Bodemloket zit hem namelijk onder meer in een open source aanpak, waardoor de informatie ook op andere websites getoond kan worden die de burger als doelgroep hebben, zoals Atlas Leefomgeving. Je hoeft nu geen plug-ins, zoals Flash, meer te downloaden om de kaarten op te roepen. Ook met een smartphone of tablet is Bodemloket.nl nu te bekijken.”

Onafhankelijk van Google

Opvallend is dat niet de overbekende Google-kaarten verschijnen na het intoetsen van een postcode. Klein Kranenburg heeft daar wel een antwoord op, want met Google samenwerken heeft een aantal nadelen. “Google geeft geen garantie voor ‘schone’ kaarten. De kans bestaat dat Google informatie op een kaart gaat plaatsen waar wij geen behoefte aan hebben. Ook privacy is met het gebruik van Google-kaarten niet gegarandeerd.” In plaats daarvan is Bodemloket gebaseerd op de overheidsdienst Publieke Dienstverlening op de Kaart, waarmee de overheid het gebruik van digitale geo-informatie wil stimuleren.