Waarom spuwt een zwart gat materie?
Voor het eerst wordt het magnetische veld van een zwart gat in kaart gebracht. Daarin ligt mogelijk de verklaring voor de straalstromen van zwarte gaten.
Voor het eerst wordt het magnetische veld van een zwart gat in kaart gebracht. Daarin ligt mogelijk de verklaring voor de straalstromen van zwarte gaten.
Het standaardmodel van de deeltjesfysica kent vreemde kostgangers. De elementaire bouwstenen van het heelal gedragen zich vaak op manieren die niet rijmen met onze intuïtie. Dit is het werkterrein van de natuurkundige Marcel Vos van de Universiteit van Valencia. Marcel over zijn werk bij de de...
In de kernfusiecentrales van de toekomst wordt energie opgewekt uit plasma, ongeveer tien keer zo heet als het binnenste van de zon. Waar stop je dat plasma in om te voorkomen dat alles smelt door de extreme hitte?
De zoektocht naar pulsars, een speciale klasse van neutronensterren, lijkt een zoektocht naar een speld in een hooiberg. Een Amsterdamse promovenda heeft er nu met behulp van de radiotelescoop in Westerbork in één keer drie gevonden. Het begin van een reeks aan bijzondere vondsten?
Met grote telescopen in de ruimte en op de grond is een sterrenstelsel ontdekt dat een energierijke ‘straal’ afschiet op zijn kleinere begeleider. Het sterrenstelsel, 3C321 geheten, staat op 1,4 miljard lichtjaar afstand, en wordt op kleine afstand vergezeld door een begeleidend st...
Wandelen over een stofwoestijn op Mars of de Maan? Houd vooral de atmosfeer in je achterhoofd, betogen Twentse onderzoekers. In de Physical Review Letters beschrijven ze hoe wegzakken in het fijne stof afhangt van de luchtdruk.
Het ontstaan van twee ‘spookspiraalarmen’ in het melkwegstelsel M106 (ook bekend als NGC 4258) is misschien verklaard. Sterrenkundigen gebruikten een trio van ruimteobservatoria om het 45 jaar oude mysterie op te lossen. Het gaat om gas dat wordt verhit door stromen materiaal uit h...
Nederlandse sterrenkundigen hebben met de Very Large Telescope in Chili voor het eerst direct een kijkje genomen in het binnenste van witte dwergen. Gijs Nelemans van de Radboud Universiteit Nijmegen en Peter Jonker van het Nederlandse ruimteonderzoeksinstituut SRON slaagden hierin tijdens hun...
Wie stroop uitschenkt over een pannenkoek kan twee patronen waarnemen: een keurig rechte lijn of een slordige slingerende lijn met hier en daar opeenhopingen van stroop. Wiskundigen zochten uit wat er precies aan de hand is.
Met de Hubble-ruimtetelescoop hebben sterrenkundigen een animatie gemaakt van een jonge ster. Op het filmpje is prima te zien dat de ster massa’s gas uitbraakt. Tussen de opnames zit vijf jaar tijd – genoeg om schokgolven door de gasstroom te zien reizen.
Een team astronomen heeft een enorme ‘bel’ ontdekt in het gas rond een zwart gat dat zich in ons melkwegstelsel bevindt. De ontdekking betekent dat wetenschappers decennialang ernstig hebben onderschat hoeveel energie zwarte gaten weer terugpompen in het heelal; zij slokken dus nie...
Heb je het over kernfusie, dan valt de term “een zon op aarde” al snel. Natuurkundigen van het MIT en Columbia University zoeken het wat dichter bij huis: ze willen gloeiend heet plasma net zo vangen als onze eigen aarde dat doet.
Halverwege dit jaar valt het besluit waar de nieuwe internationale kernfusietestreactor ITER wordt gebouwd. Een extra steun in de rug komt van de VS en China. Beide landen besloten afgelopen januari ieder voor tien procent te willen bijdragen aan de bouwkosten. Hiermee lijkt een einde gekomen ...
Uit een zwart gat in onze Melkweg worden met grote regelmaat ‘kogels’ van gas uitgestoten. In de loop van de tijd halen de kogels elkaar aan waarbij sommige botsen. Dat ontdekte een Nederlands team van astronomen door waarnemingen met de NASA-röntgensatelliet Chandra.