Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Hoog bezoek en heel veel geld

Ernst de Groot

Op 1 juni kreeg onze onderzoeksgroep hoog bezoek, van ministers Henk Kamp en Jet Bussemaker. Zij tekenden voor 10 jaar onderzoeksgeld voor QuTech, ons nieuwe instituut. In totaal krijgen we 135 miljoen euro! Een hoop geld, en dat vond de media ook: ineens stonden we in het middelpunt van de belangstelling.

Grote concurrenten
Mijn onderzoeksgroep ‘Quantum Transport’ concurreert met grote onderzoeksgroepen in Amerika, van bijvoorbeeld IBM en Google. Om echt de allerbeste te worden, is onze vakgroep uitgebreid tot een instituut met de naam QuTech, dat alleen maar meer zal groeien. Samen met de instellingen TNO, NWO, STW en FOM wordt wetenschap en technologie gecombineerd om uiteindelijk de quantumcomputer te ontwikkelen.

Professor Leo Kouwenhoven, wetenschappelijk directeur van QuTech op het NOS journaal, ik zit op de achtergrond.

Screenshot NOS door Julia Cramer cc 1.0

Nationaal Icoon
In november vorig jaar werden we al uitgeroepen tot Nationaal Icoon, wat een internationaal podium, veel geld en een minister als ambassadeur betekent. In ons geval is dat minister Henk Kamp.

Modeltreintjes
Op 1 juni kwamen Henk Kamp en Jet Bussemaker het miljoenencontract tekenen. Bussemaker wilde graag meer van ons onderzoek zien en bezocht onze kelder. Ze vond ons lab wel wat weg hebben van ‘modeltreintjes op zolder’. Misschien dat de quantumcomputer dan voor een feilloze dienstregeling kan zorgen!

Jet Bussemaker in ons lab.

Ernst de Groot
ReactiesReageer