Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Pump your career!

NWO

Het aantal vrouwen in de wetenschap in Nederland is om te huilen. In vergelijking met de rest van Europa bungelen we onderaan. Maar op het evenement ‘Pump your Career’ was daar niets van te merken. Vijfhonderd vrouwelijke wetenschappers kleurden de dag in, #PyC15 was de hele dag trending op Twitter.

20 november 2015

Eva Jinek opent de dag.

Julia Cramer

Doe het gewoon
Eens in de drie jaar organiseert NWO, de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek een dag waar alle vrouwen in de wetenschap bij elkaar komen. Een grote poel van rolmodellen voor elkaar, ieder met haar eigen inspirerende verhaal. Eva Jinek, onze gastvrouw, opende de dag al met inspirerende quotes als ‘Doe het gewoon: ook al ben je doodsbang’.

Slechte cijfers
Het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) presenteerde de droevige cijfers: hoewel er op dit moment meer vrouwen dan mannen afstuderen, is het percentage vrouwelijke hoogleraren maar 17%, minder dan 1 op de 5 professoren is vrouw! Natuurlijk wordt dit onderzoek ondersteund door vele andere slechte cijfertjes. Onze minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Jet Bussemaker sloot af met een videoboodschap: dit moet veranderen.

Een vervelende journalist? Houd controle over het gesprek!

United Nations/Flickr.com via CC BY-NC-ND 2.0

Balanceren kun je leren
Vol motivatie stroomde de groep powervrouwen uit naar verschillende workshops. Van ‘balancing act’ – het combineren van je carrière met de rest van je leven, tot ‘personal branding’ – verkoop jezelf als merk. We werden aan het werk gezet: moeilijke gesprekken met een journalist of jezelf verkopen in een sollicitatie? Oefenen, oefenen, oefenen!

Netwerken? Het lijkt wel speeddaten!

Julia Cramer

Loslopende rolmodellen
Het was ontzettend inspirerend om zoveel intelligente vrouwen uit allerlei verschillende vakgebieden met dezelfde dromen en passies te zien. Natuurlijk kwam ik ook bekenden tegen, zoals de net gepromoveerde Barbara Braams. We vormden met zijn allen een kleurrijk en stralend geheel, er werd genetwerkt, gelachen en er werden tips uitgewisseld. Ionica Smeets gaf ons tien tips mee: ‘wees zichtbaar en doe het vooral voor jezelf’. Nog gemotiveerder vertrokken we om verschil te maken: pas op voor loslopende rolmodellen!

ReactiesReageer