Zonnerevolutie in Duitsland6 juni 2013Zonnerevolutie in DuitslandAls we willen weten hoe de zon een grotere rol kan spelen in onze elektriciteitsopwekking, dan moeten we naar onze oosterburen kijken. Daar vindt de ware zonnerevolutie plaats! Maar ook in Nederlan...
Hoe herdenkt Duitsland?3 mei 2013Hoe herdenkt Duitsland?Op 4 en 5 mei herdenken wij onze doden en vieren we onze vrijheid. Maar de Duitsers zijn nog altijd bezig met Vergangenheitsbewältigung, ‘in het reine komen met het verleden’. Herdenken bl...
Muggenbeet gevaarlijker door opwarming30 november 2022Muggenbeet gevaarlijker door opwarmingMuggenbeten zorgen in Nederland voor veel jeuk, maar gelukkig niet voor virusziekten. Door het opwarmende klimaat kan dat echter veranderen.
Als vegetariër tussen de vleeseters7 juni 2022Als vegetariër tussen de vleesetersUit eten. Op alle borden liggen goudgele varkenslappen. Behalve bij redacteur Mariska van Sprundel. Zij is vegetariër. Het valt op en er niet over praten voelt vreemd. Maar hoe pak je zo'n gesprek aan...
Nederlanders niet principieel tegen dieren als orgaandonor23 mei 2022Wetenschappers moeten wel alternatieven blijven onderzoekenHet afgelopen jaar besteedden we op NEMO Kennislink aandacht aan ‘het dier als donor’. We organiseerden in samenwerking met het Rathenau Instituut dialogen. Hieruit kwam n...
Zelfopoffering als bewijs van liefde voor het moederland22 april 2022De meedogenloze geschiedenis van Russische oorlogsvoeringOndanks de verliezen aan Russische zijde lijkt Poetin niet van plan de strijd te staken. Als we terugkijken naar Russische oorlogsvoering in het verleden, past dit in een traditie waarin zelfopoffe...
Flitst je leven aan je voorbij als je sterft?8 april 2022Hersenactiviteit van stervende man voor het eerst geregistreerdHersengolven van een stervende man lijken te suggereren dat het geheugen actief is op het moment van overlijden. Dat past binnen het idee dat je leven aan je voorbij flitst, maar hoe zeker is dat?
‘Mijn moedertaal voelt als thuis’19 november 2021‘Mijn moedertaal voelt als thuis’Wat doet het met je als je je moedertaal steeds slechter gaat spreken? “Frustrerend als je een makkelijk woord ineens niet meer naar boven kunt halen”, aldus de Duitse Tamara Lang.
'Mensen voelen zich veilig bij een onderscheid tussen mens en dier'5 november 2021'Mensen voelen zich veilig bij een onderscheid tussen mens en dier'"We moeten mensenlevens redden, maar niet ten koste van alles", zegt emeritus hoogleraar christelijke filosofie Henk Jochemsen.
Varkensvlees gebruiken is verboden in de islam, tenzij je een leven kunt redden5 november 2021Varkensvlees gebruiken is verboden in de islam, tenzij je een leven kunt reddenVarkens gebruiken om mensenlevens te redden is - met behoud van soortgrenzen - geen principieel probleem binnen de islam, zegt hoogleraar Mohammed Ghaly.
Romeinen in Noord-Duitsland3 januari 2013Romeinen in Noord-DuitslandSteeds vaker vinden archeologen ten oosten van de Rijn in Duitsland restanten van Romeinse militaire nederzettingen. Dat duidt erop dat de Romeinen buiten de Limes, de versterkte grens van hun rijk...
Eugenetica en de rassenleer in nazi-Duitsland29 maart 2017Eugenetica en de rassenleer in nazi-DuitslandDe nazi-ideologie voegde aan de eugenetica het element raszuiverheid toe en ging vervolgens veel verder dan uitsluiting alleen. De nazi’s hebben op basis van deze verfoeilijke ideologie in de conce...
Op ontdekkingsreis langs alle 61 Waddeneilanden15 februari 2021Recensie ’61 eilanden in de Waddenzee’ van Evert Jan PrinsEvert Jan Prins bezocht alle Waddeneilanden van Nederland, Duitsland en Denemarken. Hij schreef er een prachtig boek over.
Waarom wilde natuur niet meer bestaat3 april 2023Recensie van ‘Waarom wilde natuur niet meer bestaat’ van Emma MarrisMilieuactiviste Emma Marris daagt in haar boek 'Waarom wilde natuur niet meer bestaat' de lezer uit anders te kijken naar natuurbehoud.
'Verwerken computers en ons brein taal op dezelfde manier?'4 januari 2023Marianne de Heer Kloots vergelijkt taalmodellen met hersenactiviteitOm dat uit te zoeken moet je net als PhD-onderzoeker Marianne de Heer Kloots, iets afweten van taal, hersenen en programmeren.
Jarenlange discussie over geheimhouding en democratie29 december 2022Geschiedenis van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten in NederlandAl vanaf het ontstaan van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten zijn hun rol en bevoegdheden niet zonder controverse geweest. "Hoe legitimeer je zo'n dienst in een democratie?"
Een echte kerstboom is duurzamer dan een kunstboom6 december 2022Vijf vragen over (on)duurzame kerstbomenNeem je een echte boom of toch een kunstkerstboom als je groen wil doen? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over de (on)duurzaamheid van kerstbomen.
Kernenergie staat weer op de agenda, maar wil de burger het ook?2 december 2022Kernreactoren zijn veranderd, de discussie nietTerwijl de politiek nieuwe kerncentrales plant, is het publieke debat over kernenergie nog steeds niet goed van de grond gekomen.