Drinken zonder kater8 december 2016Lukt het de wetenschap om katervrij bier te maken?Alcohol drinken zonder een kater te krijgen, veel mensen dromen ervan. Steeds meer wetenschappers en brouwerijen proberen ons avondje stappen – en dan vooral de ochtend erna – aangenamer te maken. ...
Kun je grachtenwater drinken?19 september 2014Kun je grachtenwater drinken?Op 18 september 2014 is het tweede vragenboek van Kennislink verschenen. Een boek met 101 slimme vragen, ingestuurd door onze lezers. In ’Waarom drinken we zoveel koffie?’ combineren we wetenschapp...
Muggenbeet gevaarlijker door opwarming30 november 2022Muggenbeet gevaarlijker door opwarmingMuggenbeten zorgen in Nederland voor veel jeuk, maar gelukkig niet voor virusziekten. Door het opwarmende klimaat kan dat echter veranderen.
'Moleculen zijn niet ver van je bed'8 september 2022Interview met Ben Feringa en Anouk LubbeMoleculen zijn overal om ons heen en er valt van alles over te vertellen. Dit laten Ben Feringa en Anouk Lubbe zien in ‘Alledaagse Moleculen’. NEMO Kennislink sprak met de...
Waarom je kater erger is als je ouder wordt30 augustus 2022Waarom je kater erger is als je ouder wordtDit nooit meer. Na een avondje flink drinken staan veel mensen met die gedachte op. Hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid, het hoort er allemaal bij. Vroeger kon je die kater misschien nog wel g...
Alles voor eenmalig gebruik23 mei 2022Alles voor eenmalig gebruikRedacteur Mariska van Sprundel dompelt zich onder in de Amerikaanse consumptiemaatschappij. Ze merkt dat ze lakser is om groen te leven in de Verenigde Staten. Ze belt met hoogleraar omgevingspsycholo...
Mannengriep: feit of fabel?4 april 2022Mannengriep: feit of fabel?Na twee jaar corona is griep weer helemaal terug van weggeweest. Heel wat mannen liggen weer te snotteren en klagen op de bank. Vaak wordt hier lacherig over gedaan door het andere geslacht, maar is d...
Zijn virtuele ontmoetingsplaatsen een oplossing voor Zoom-vermoeidheid?23 september 2021Zijn virtuele ontmoetingsplaatsen een oplossing voor Zoom-vermoeidheid?Afmattende Zoom-vergaderingen komen ons de keel uit. Bieden virtuele ontmoetingsplaatsen, waar je als avatar rondloopt op kantoor, een goed alternatief?
‘Het is een slecht jaar om onze leeftijd te hebben’11 februari 2021‘Het is een slecht jaar om onze leeftijd te hebben’Deze week verscheen het rapport 'Mentaal welbevinden van de jeugd: lessen uit de coronacrisis'. In 2021 spraken wij met zes studenten over de impact van de pandemie op hun dagelijkse leven.
‘Er valt veel te winnen met vaccineren. Benadruk dat’14 januari 2021Do’s & don’ts voor een goede publiekscampagneHoe zet je een goede publiekscampagne op over vaccinatie? Communicatiewetenschappers Enny Das en Bas van den Putte geven acht vuistregels.
Matig drinken is niet ongezond20 april 2018Alcoholonderzoek in The Lancet verkeerd weergegeven in de mediaHet NOS Journaal wond er vrijdag 13 april, net als veel andere media, geen doekjes om: ‘gezond drinken bestaat niet’. Dit zou blijken uit onderzoek, door onder andere het...
Waarom drinken we zoveel koffie?1 december 2014Waarom drinken we zoveel koffie?Geïntrigeerd door alle lezersvragen op NEMO Kennislink besloot Sanne Deurloo in 2013 het boek 'Waarom worden mannen kaal?' uit te brengen. Door het grote succes kreeg deze al snel een vervolg.
Kan een plant zelf beslissen wanneer hij stopt met drinken?20 januari 2014Kan een plant zelf beslissen wanneer hij stopt met drinken?De redactie van Kennislink krijgt regelmatig lezersvragen. Zo vroeg de tienjarige Wies van Balen zich af of planten zelf kunnen bepalen wanneer ze stoppen met drinken. De vraag wordt beantwoord doo...
'Je moet twee liter water per dag drinken'22 november 2013'Je moet twee liter water per dag drinken'Van lezen bij te weinig licht krijg je slechte ogen en van ’s avonds laat eten word je dik. We hebben het allemaal wel eens gehoord, maar klopt het ook? Kennislink dook in de wereld van de medische...
Ode aan een ‘duivelse drank’27 januari 2023Recensie van Koffiekunde door Bertil FredholmIs koffie nou goed voor je of juist slecht? In Koffiekunde schrijft Bertil Fredholm over de ontstaansgeschiedenis van het bakkie pleur, hardnekkige mythes en de gevolgen voor onze gezondheid.
De evolutie van de voedselproductie13 januari 2023De evolutie van de voedselproductieEen overzicht van hoe onze voedselproductie met hulp van micro-organismen en genetische kennis door de jaren heen is veranderd.
‘We moeten het goede leven anders invullen’23 december 2022Socioloog Hans Dagevos pleit voor consuminderenDuurzamer produceren is niet genoeg om klimaatverandering tegen te gaan, we moeten mínder gaan kopen, stelt consumptiesocioloog Hans Dagevos.