Geweld in de steentijd en de bronstijd
Waarom voeren mensen oorlog? NEMO Kennislink bekijkt deze vraag de komende weken vanuit verschillende wetenschapsdisciplines. Voor de eerste aflevering spraken we met archeoloog David Fontijn.
Waarom voeren mensen oorlog? NEMO Kennislink bekijkt deze vraag de komende weken vanuit verschillende wetenschapsdisciplines. Voor de eerste aflevering spraken we met archeoloog David Fontijn.
Er is een onophoudelijke stroom van video’s, beelden en verslagen uit het oorlogsgebied in Oekraïne. Ze beïnvloeden de opinie in het Westen en zorgen voor archivering van mogelijke oorlogsmisdaden. Kan Rusland de datastroom uit Oekraïne stoppen en wat betekent dat voor het verloop van de...
Mensen reageerden heel verschillend op de brand in vluchtelingenkamp Moria. De één wil helpen en de slachtoffers binnenlaten, de ander sluit het liefst meteen de grenzen. Wat gebeurt er in die hersenen?
Kunnen we leven zonder geweld? In ‘The Raft’ blikt Santiago Genovés met de deelnemers terug op een van de meest bizarre experimenten ooit.
Organisatiepsycholoog Carsten de Dreu ontvangt de Spinozapremie voor zijn onderzoek naar conflicten. Hij kwam met een biologische theorie over menselijk gedrag in conflictsituaties.
Het conflict tussen Spanje en Catalonië is nog niet voorbij. Hoe kun je territoriale conflicten oplossen? Hoe bepaal je bij een afscheiding de nieuwe grenzen? NEMO Kennislink sprak met geograaf Philip Steinberg.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid velde 28 september 2017 een hard oordeel over het gebrek aan goed materieel waar de Nederlandse vredesmissie in Mali mee kampt. Dat is echter niet het enige obstakel waar militaire uitzendingen tegenaan lopen volgens organisatiepsycholoog Eric-Hans Kramer.
Kunstenaar Jasmijn Visser heeft een dingetje met landmijnen. En met conflicten. In een project over de Falklandeilanden kwamen deze twee onderwerpen samen. Het resultaat is een boek en een tentoonstelling van kaartmateriaal in het Allard Pierson Museum.
Met de Brexit stappen de Britten uit de EU, maar ook in de rest van Europa is het gemopper op de EU al jaren niet van de lucht. En dat terwijl wij Europeanen dankzij de EU nu al weer jarenlang in vrede met elkaar leven. Hoe ondankbaar en verwend kun je zijn?
Conflicten zijn nooit leuk, maar soms kan er ook iets goeds uit voortkomen. Zo kunnen aanvaringen tussen burgers en gemeente veel energie losmaken, waar overheden goed gebruik van moeten maken, ontdekte Nanke Verloo tijdens het werk aan haar proefschrift. Kennislink voelt haar aan de tand over...
De spanningen tussen Rusland en het Westen nemen flink toe. Is er een nieuwe Koude Oorlog op komst? Ruslandkenner en docent Internationale Politiek Ria Laenen (Universiteit Leuven) denkt van niet. “De situatie is ernstig, maar van een heel andere orde dan destijds.”
Zodra Moskou dreigt om ergens in Europa een aan Rusland gelieerde minderheid te gaan beschermen moet de wereld op zijn hoede zijn. De vorige twee keren dat Rusland deze doctrine met succes toepaste eindigde het land beide malen in een wereldoorlog. Het Westen moet Moskou er krachtig en tijdig ...
Thomas Piketty’s vuistdikke Capital in The Twenty-First Century, sloeg in als een bom. De Franse econoom legt in dit boek de toenemende financiële ongelijkheid in de wereld bloot, en waarschuwt voor de desastreuze gevolgen hiervan. Maar ziet hij ook oplossingen? “Mijn data laten juist zi...
Ondanks haar kostbare aardgasbel, is Noord-Oost Groningen de armste regio van Nederland. Maar ook wereldwijd geldt dat hoe verder je bed van de hoofdstad staat, hoe groter de kans dat je opgroeit in een regio met een economische achterstand. Hoe komt dat nou?
Israëlische soldaten die zich misdragen in de Palestijnse bezette gebieden. Gaat het hier om een paar rotte appels of een leger aan kwaadaardige dienstplichtigen? Antropologe Erella Grassiani onderzocht hoe de soldaten hun eigen gedrag zien en bij wie zij de verantwoordelijkheid voor misstande...
Strenge internetcensuur en arrestaties van bloggers. Dat de Chinese overheid haar burgers online in de gaten houdt is welbekend. Maar de Chinese regering blokkeert niet alleen bepaalde informatie, zij omarmt het internet ook als medium om zijn eigen waarheid aan de man te brengen.
Waarom kunnen godsdiensten bijdragen aan het klimaatdebat? En zijn de mensenrechten wel zo seculier als we denken? Volgens politicologe Erin Wilson, hoofd van het eind vorig jaar opgerichte Centrum voor Religie, Conflict en het Publieke Domein in Groningen blijft religie belangrijker dan we de...
De huidige aanpak van woonoverlast richt zich op het sluiten van woningen of het uit huis plaatsen van overlastplegers. Onderzoeker Michel Vols pleit voor een oplossingsgerichte aanpak. Daar worden slachtoffers én daders van woonoverlast beter van.
De tegenstellingen tussen moslims en andere Nederlanders zijn de afgelopen jaren dusdanig uitvergroot dat Nederland wel tot op het bot verdeeld leek. Dat had echt anders gekund, stelt onderzoekspsycholoog Hans Crebas: de Nederlandse regering had veel duidelijker moeten communiceren.
Precies een jaar geleden doodden Amerikaanse troepen Osama bin Laden, leider van terreurorganisatie Al Qaida. Dit leek een overwinning, maar wetenschappers zijn verdeeld over de vraag of het uitschakelen van terroristenleiders wel zo’n goede strategie is in de strijd tegen terrorisme.
Ontbossing van een regio kan leiden tot droogte in omringende landen. Dit ontdekten onderzoekers van de TU Delft, die de herkomst van de regen in kaart brachten. Veertig procent van de neerslag op aarde bleek afhankelijk te zijn van landverdamping, en met name begroeiing speelt hierbij een rol...
Hoe valt de Arabische Lente te duiden? In een overvol auditorium kregen Utrechtse studenten en alumni culturele antropologie twee wetenschappelijke gereedschapskisten aangereikt: de modellen en de verhalen.
Politici framen: ze geven een gebeurtenis een bepaalde duiding. Zonder goede frames lijkt het vrijwel onmogelijk de steun van burgers voor politieke standpunten of partijen te winnen.
Maanden duurde het, voordat ons huidige minderheidskabinet op het bordes stond. Eén van de redenen voor deze moeizame coalitievorming is dat regeringsdeelname eigenlijk helemaal niet zo aantrekkelijk meer is. Aldus Rudy Andeweg.
Hans Boutellier onderzoekt in zijn boek ‘De improvisatiemaatschappij’ de chemie van een samenleving die telkens weer op haar voeten landt. ‘We vinden dag in dag uit op allerlei plekken oplossingen.’
De Kopten in Egypte vormen de grootste christelijke gemeenschap in het Midden-Oosten. Westerse media en buitenlandse Koptische organisaties leggen de nadruk op incidenten waarbij Kopten slachtoffer zijn van agressie door moslims. De werkelijkheid is een stuk genuanceerder.
Hollywood heeft een grote invloed op de publieke opinie. Via het witte doek gaan Amerikaanse verhalen de hele wereld over. Het is dan ook niet vreemd dat de politiek zich bemoeit met de filmindustrie. Zeker in tijden van oorlog.
Tijdens het gijzelingsdrama in Beslan kwamen honderden mensen om. Poetin heeft deze gebeurtenis gebruikt om zijn eigen macht te vergroten. Daarvoor moest hij wel de werkelijkheid een beetje aanpassen.
Conflictdenken is populair. Een beetje polarisatie zou goed voor de samenleving zijn. Prof. Carsten de Dreu is het hier niet mee eens. “Polarisatie is slecht en conflicten zijn meer slecht dan goed.”
Vrede in Afghanistan is niet alleen belangrijk voor de Afghaanse bevolking. Afghanistan is de spin in het web dat van New York en Islamabad via Madrid en Kashmir tot Teheran en Tadzjikistan reikt. Stabiliteit in de regio is volgens Taliban-deskundige Ahmed Rashid dan ook van essentieel belang....