Taalstoornis na een herseninfarct op je 21e
Evelien kreeg een herseninfarct toen ze 21 was. In hoeverre is herstel na hersenletsel mogelijk? En welke rol kan muziek daarbij spelen?
Evelien kreeg een herseninfarct toen ze 21 was. In hoeverre is herstel na hersenletsel mogelijk? En welke rol kan muziek daarbij spelen?
In vergelijking met andere organen is het brein enorm gevoelig voor zuurstoftekort. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ ontdekten waarom: het enzym NOX4, dat vrijkomt in organen die verstokt zijn van zuurstof, richt alleen in de hersenen grote schade aan.
Een nieuw sensorpak laat zien hoe goed mensen die een beroerte hebben gehad thuis herstellen. Het high-tech ondergoed wordt onder meer ontwikkeld door de Universiteit Twente. De wetenschappers verwachten dat patiënten daardoor beter herstellen en de zorgkosten lager zijn.
Meer allergieën door nieuwe planten, omvallen van de hitte, of gestoken worden door een nieuwe muggensoort die een exotisch virus bij zich draagt… Op verschillende manieren kan het veranderende klimaat ons ziek maken.
Verdwalen overkomt de beste weleens, maar na een beroerte kan het een dagelijkse kwelling worden. Gelukkig werd vorig jaar in Utrecht de eerste training gehouden voor mensen die met navigatieproblemen kampen als gevolg van een beroerte. Hoe gaat zo’n training eigenlijk in z’n werk?...
Slagaderen, vaten en vaatjes: samen vormen zij het stroomgebied dat het brein van bloed voorziet. Bij kinderen met sikkelcelziekte blijkt de doorstroming in de linker hersenhelft anders dan in de rechter. Maar wat veroorzaakt dat verschil? En vergroot het de kans op een herseninfarct?
Biomarkers kunnen de kans op hart- en vaatziekten niet goed genoeg voorspellen om daadwerkelijk een bijdrage te leveren aan preventie. Statistisch gezien doen zij hun werk goed, maar praktisch schieten ze tekort.
Een stressreactie bepaalt of een ophoping in een ader uiteindelijk uitgroeit tot een hartaanval. De stressreactie sussen lijkt een goede mogelijkheid voor therapie.
Schade die door een beroerte is ontstaan, kan bij ratten gerepareerd worden met stamcellen. Dit is mogelijk door het toevoegen van extra deeltjes, die de stamcellen ondersteunen. De extra deeltjes worden na transplantatie geleidelijk afgebroken. Het is nog niet helmaal zeker of deze afbraak ge...
Wetenschappers van het Amerikaanse nationale instituut voor drugmisbruik hebben ontdekt dat de drug marihuana (wiet) bij intensief gebruik kan leiden tot hart- en vaatziekten of aandoeningen aan de hersenen. Tot nu toe werd aangenomen dat het consumeren van marihuana geen blijvende schade in h...
Hartinfarcten en beroertes zijn vaak te wijten aan verstopping van een slagader. Het is dus van belang te weten hoe zo’n verstopping eigenlijk ontstaat. De boosdoeners zijn plaques, aangroeisels van vetten en macrofagen aan de binnenkant van de slagader. Maar de ene plaque is de andere niet. H...
Ongeveer een kwart van alle patiënten met een beroerte krijgt afasie, een taalstoornis waarbij het spreken, begrijpen, lezen en schrijven is verstoord. Het woord afasie komt uit het Grieks en betekent “niet kunnen spreken” (a=niet, fasie=spreken). Afasie is bij iedereen anders, afh...