Uitgeput na de behandeling19 juni 2020Langdurige vermoeidheid is een veel gehoorde klacht na kankerOngeveer een kwart van alle kankerpatiënten blijft langdurig vermoeid na afronding van de medische behandeling. Door gedragstherapie of een beweegprogramma knapt een groot deel op.
Zonder proefdieren geen nieuwe behandelingen17 augustus 2015Zonder proefdieren geen nieuwe behandelingenAfgelopen juli is de Universiteit Maastricht, onder druk van dierenactivisten, gestopt met cardiologisch onderzoek op labradors. Goed nieuws voor de honden, maar slecht nieuws voor patiënten met ha...
Overgewicht heeft weinig van doen met wilskracht22 juni 2023Deel 1 in serie Hardnekkige mythesEr bestaat een hardnekkig misverstand dat mensen met obesitas geen discipline kennen. Maar je hebt veel minder controle over je lichaamsgewicht dan je denkt.
Opvang Oekraïners voorbeeld voor vluchtelingenbeleid8 juni 2023Opvang Oekraïners voorbeeld voor vluchtelingenbeleidVoor asielzoekers is het beleid gericht op terugkeer, maar voor Oekraïners geldt dit niet. Zij mogen hier zelfs werken. Is dit ook beter voor andere vluchtelingen?
Tijdreizen door de genen van een muis23 februari 2023Hoe je de ontwikkeling van cellen onderzoektRotterdamse wetenschappers ontwikkelden een techniek waarmee ze cellen door de tijd kunnen volgen. Hiermee hopen ze te ontrafelen wat er bij sommige ziektes misgaat in de embryonale fase.
'Het is een utopie dat we in Europa hetzelfde gaan denken over embryo’s'26 januari 2023'Het is een utopie dat we in Europa hetzelfde gaan denken over embryo’s'In Nederland mogen wetenschappers geen embryo’s maken voor onderzoek, maar in België wel. We spraken hierover met de Vlaamse bio-ethicus Heidi Mertes.
Welke woorden en beelden gebruik je voor embryo’s uit het lab?25 november 2022Framing in de wetenschapNederlandse wetenschappers willen uit menselijke cellen iets maken dat lijkt op de structuur van een embryo. Maar hoe noemen we dit?
De lange weg van het lab naar nieuwe kankertherapie14 oktober 2022Leidse studenten werken aan nieuwe kankertherapie met nanodeeltjesiGEM Leiden wil met behulp van nanodeeltjes een nieuwe therapie tegen hoofd-halskanker ontwikkelen. Het idee van dit studententeam is een mogelijk alternatief voor de huidige therapieën.
Verruimt de Kamer na 20 jaar de Embryowet?3 juni 2022Verruimt de Kamer na 20 jaar de Embryowet?In de Tweede Kamer lopen diepe overtuigingen over het leven zwaar uiteen. Dat was te merken in het debat over medische ethiek dat 2 juni voor het eerst plaatsvond met de nieuwe minister van Volksge...
Ga met NEMO Kennislink in gesprek over namaak-embryo’s6 mei 2022Ga met NEMO Kennislink in gesprek over namaak-embryo’sNederlandse wetenschappers gaan uit menselijke cellen een namaak-versie van een embryo maken. Hoe moeten we dit noemen, wat is het, is het een vorm van leven en welke bescherming moet het krijgen?
Behandeling van Down stap dichterbij18 juli 2013Behandeling van Down stap dichterbijEen extra kopie van chromosoom 21 zorgt voor het syndroom van Down. Amerikaanse wetenschappers zijn er nu in geslaagd die extra kopie uit te schakelen. Dat biedt mogelijkheden voor onderzoek en wel...
Nieuwe kennis van eiwitten brengt behandeling Parkinson dichterbij25 mei 2018Nieuwe kennis van eiwitten brengt behandeling Parkinson dichterbijEngelse wetenschappers ontdekten wat precies de rol is van een eiwit bij een besmetting met tuberculose. Omdat ditzelfde eiwit belangrijk is bij de ziekte van Parkinson, verwachten zij dat dit mechani...
Histamine: de sleutel tot effectieve behandeling van allergie1 januari 2007Signaalstof leidt bij ontspoorde immuunreactie tot irritatie – of ergerHet histaminemolecuul stuurt allerlei lichaamsprocessen en speelt de hoofdrol bij allergische reacties. Het zorgt voor niezen, tranen en kortademigheid, in allerlei gradaties. In – zeldzame – geval...
Op zoek naar een nieuwe behandeling tegen kinderkanker29 januari 2014Op zoek naar een nieuwe behandeling tegen kinderkankerIn het AMC Amsterdam doet kinderarts Jan Molenaar onderzoek aan neuroblastoom, een zeldzame maar zeer agressieve kindertumor. Met behulp van medicijnen probeert hij de ont...
Vogelgriep bestrijden met bacteriën24 oktober 2022Groningse studenten ontwikkelen mogelijke bescherming tegen vogelgriepiGEM Groningen werkt aan een preventieve behandeling tegen vogelgriep, waarbij het virus wordt bestreden met genetisch gemodificeerde bacteriën.
'Ik wil kankerbehandeling op maat maken'23 januari 2020Interview met genetica professor Edwin Cuppen over het belang van bioinformaticaNEMO Kennislink spreekt met Edwin Cuppen, professor humane genetica. Hij gebruikt bioinformatica om de behandeling van kankerpatiënten te verbeteren.
'We maken grote sprongen in de protonenwereld'10 januari 2018Interview met Stefan Both, de eerste hoogleraar protonentherapie van NederlandBinnenkort ondergaan in Groningen de eerste kankerpatiënten een nieuwe behandeling: protonentherapie. NEMO Kennislink interviewt de eerste hoogleraar protonentherapie van Nederland.
‘Voorkomen dat kinderen chronisch ziek worden’20 april 2017Interview met Antonia Bouts over het LEARNS-onderzoek naar een betere behandeling voor nefrotisch syndroomKinderen met de diagnose 'nefrotisch syndroom' kampen vaak de rest van hun leven met nierproblemen. Slechts bij een klein deel slaat de huidige behandeling permanent aan. "Een andere behandeling is du...