Sneller nieuwe aardappelrassen door zelfbevruchting
Een pas ontdekt gen voor zelfbevruchting versnelt het veredelingsproces bij de aardappelplant.
Een pas ontdekt gen voor zelfbevruchting versnelt het veredelingsproces bij de aardappelplant.
Genetische modificatie is niet hetzelfde als Monsanto. Dat onderscheid moeten consumenten en milieugroepen leren maken. De twee op één hoop gooien kan veelbelovende GM-initiatieven uit de publieke sector de kop kosten.
De redactie van Kennislink krijgt regelmatig lezersvragen. Helen stelde de vraag hoe het komt dat aardappelpuree in de keukenmachine altijd plakkerig, zoals behangplaksel, wordt. De vraag wordt beantwoord door Kennislink-redacteur Anne van Kessel.
Sta je wel eens in de keuken? Dan mag je je ook een beetje chemicus noemen. Het bereiden van voedsel – of het nu het koken van aardappelen is of het bakken van een eitje – is in feite niets anders dan een verzameling chemische reacties. Wat er dan allemaal gebeurt in onze pan? Kenn...
Waarom worden we dik? Het antwoord lijkt simpel: we eten meer dan ons lichaam aan energie nodig heeft, en al helemaal als we te weinig bewegen. Maar dat advies helpt al dertig jaar niet, dus ligt het misschien aan iets anders?
De discussie over gentechnologie in de landbouw woedt al tien jaar. Hoe staan de argumenten er anno 2010 voor? De eerste ronde: organisaties als Greenpeace zeggen dat gentechnologie, zodra je het in de landbouw loslaat, totaal onbeheersbaar en onomkeerbaar is. Onzinnig argument, of waarheid?
Een nieuwe gentechaardappel moet honger tegengaan. Indiase wetenschappers stopten een gen in het voedselgewas, dat voor meer eiwitten zorgt. Volgens de onderzoekers kan zo’n aardappel ideaal zijn voor ontwikkelingslanden waar mensen met een eiwittekort kampen.
Vorige maand ontstonden twijfels over de slaagkans van een Wagenings onderzoeksproject, waarin plantwetenschappers de aardappel genetisch veranderen zodat hij resistent wordt tegen de ziekteverwekker Phytophthora infestans. Een van de onderzoekers, Richard Visser, reageert op de kritiek.
De aardappel gaat al eeuwen gebukt onder een parasiet: de nepschimmel Phytophthora. In een poging de aardappel te sterken en de ziekmaker te ontmantelen, maken onderzoekers vandaag het genoom van Phytophthora bekend.
Antistoffen tegen het aardappelvirus Y kunnen de conditie van patiënten met Alzheimer verbeteren. Doordat de antistoffen binden aan het eiwit amyloïd β wordt voorkomen dat er plaques ontstaan in de hersenen. Vakblad Journal of Biological Chemistry publiceert de hoopgevende ontdekking deze week...
Nederlandse, Britse en Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden een methode die aardappels sneller resistent maakt tegen de schimmel Phytophthora infestans, de veroorzaker van de gevreesde aardappelziekte. Deze methode stelt wetenschappers in staat om meerdere soorten aardappelen tegelijk te on...
Alkaloïden zijn bekende plantaardige gifstoffen. Je vindt ze in sommige gewone tuinplanten zoals de taxus, de lupine en de gouden regen. Zelfs ons volksvoedsel de aardappel bevat het giftige alkaloïd solanine.