Naar de content

Festival brengt ode aan innovaties

Een banner van Teknowlogy. Het NWO Innovation Festival.
Een banner van Teknowlogy. Het NWO Innovation Festival.
NWO

Biologisch afbreekbare matten die ecosystemen aan de kust herstellen en ingrijpen in de hersenen om blinde en dove mensen te laten zien en horen. Dit zijn voorbeelden van onderwerpen die voorbij komen op het online festival Teknowlogy Live van NWO op dinsdag 17 november.

Experimenten op Griend met matjes en kratten voor mossels en zeegras die het eiland moeten beschermen en het kustecosysteem laten herstellen.

Robert Visscher voor NEMO Kennislink

Je schilt aardappelen voor een lekkere stamppot en gooit wat je niet nodig hebt in de GFT-bak. Het is troep, waar je verder niks meer mee kan. Maar met dit soort afval kan je kustgebieden helpen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Nederlandse universiteiten. Van aardappelafval maakten onderzoekers namelijk biologisch afbreekbare matjes, die ervoor zorgen dat zeegrasvelden, kwelders en andere kust-ecoystemen makkelijker ontstaan.

In de zee, vlak voor de kust, kleven allerlei grassen, oesters en mossels aan dit soort matten. Ze kruipen dicht tegen elkaar aan om te overleven tussen de ruw bonkende golven. Zo ontstaan grote grasvelden en mosselpopulaties. Dat is goed voor de dieren, want ze helpen om het kust-ecosysteem te herstellen. Bovendien blokkeren ze ook nog eens de beukende golven en helpen zo bij de kustbescherming. NEMO Kennislink nam al eens een kijkje bij een experiment met dit soort matten bij het vogeleiland Griend en sprak daar met kaplaarzen aan met wetenschappers.

Horen met je hersenen

Zo’n matje is een van de onderwerpen die worden uitgelicht tijdens Teknowlogy Live. Dat is een festival van NWO en een ode aan technologische innovatie. Naast de matjes komen nog veel meer onderwerpen ter sprake. Neem het onderzoek van de directeur van het Herseninstituut Pieter Roelfsema. Hij vertelt over hoe je blinden via hersenimplantaten weer een eenvoudige vorm van zicht kan geven. Ook bij dove mensen is het mogelijk om in het brein in te grijpen en zo weer een kleine beetje te horen. Zo kan je dus horen zonder dat je oren erbij aan te pas komen.

Over dit onderwerp gaat Roelfsema in gesprek met Nick Ramsey, hoogleraar neurochirurgie van UMC Utrecht. Speciale gast is Jens Naumann. Hij was in 2002 een van de eerste blinde mensen die opnieuw kon zien en verloor na een paar jaar toch weer zijn zicht.

Het zijn onderwerpen die laten zien welke technische innovaties wetenschappers momenteel in Nederland ontwikkelen. Naast gesprekken zijn er ook filmpjes te zien, onder meer van een bustour langs verschillende onderzoeken.

Het volledige programma van Teknowlogy Live vind je hier. Via deze link kan je een account aanmaken om je in te schrijven. De dagvoorzitter is Peter-Paul Verbeek van de Universiteit Twente. Het online festival begint dinsdag 17 november om 13:30 en eindigt om 17:25.

Een banner van Teknowlogy. Het NWO Innovation Festival.
NWO
ReactiesReageer