Je leest:

Stoppen met kleding shoppen

Stoppen met kleding shoppen

Auteur: | 5 augustus 2022
MikesArtChi

Klimaatbewuster leven? Makkelijker gezegd dan gedaan. Afstand doen van een bestaande leefstijl roept allerlei gevoelens op, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: stoppen met kleding shoppen.

Redacteur Mariska van Sprundel blogt de komende maanden over hoe zij met duurzaamheid omgaat.
Geert Snoeijer

Als tieners gingen mijn vriendinnen en ik op zaterdag vaak shoppen. Onvermoeibaar kleedden we ons voor de zoveelste keer om in een paskamer, lachend om elkaars vondsten in de overvolle kledingrekken. Met tassen vol goedkope shirtjes kwamen we thuis. En elk jaar ging er een zak met afgedankte kleding naar de kringloopwinkel.

We hadden toen geen benul van hoe vervuilend de textiel- en kledingindustrie is. Ik denk graag dat ik tegenwoordig een bewustere kledingkoper ben. Ik koop minder dan vroeger en vaker tweedehands. So far so good. Tot we bij de sportkleding komen. Mijn garderobe bestaat als fanatiek hardloper voor een groot deel uit sportkleding voor alle weersomstandigheden. Soms wil ik iets nieuws, niet omdat ik het nodig heb, maar om fashionable over de atletiekbaan te vliegen.

Laatst viel ik voor een neongeel broekje waarvan de pijpen bij elke stap opfladderen. Met mijn kleding communiceer ik mijn identiteit als hardloper, dat is de mooie kant. De minder mooie kant? Problemen als dwangarbeid en milieuschade die de mondiale kledingindustrie domineren. Laat mijn nieuwe sportbroekje nou juist van een groot internationaal merk zijn dat niet per se bekendstaat vanwege zijn groene karakter.

Het is de eeuwige vraag die me in deze serie blogs blijft achtervolgen. Waarom maak ik soms bewust onduurzame keuzes? Ik vraag het aan sociaal psycholoog Frenk van Harreveld van de Universiteit van Amsterdam. “We hebben het hier over fundamentele psychologische kwesties die het voor ons allemaal moeilijk maken duurzame keuzes te maken”, antwoordt hij. “Bij kleding speelt hetzelfde als bij reizen en voedsel: onduurzaam gedrag is direct belonend, het is vaak de goedkopere en makkelijke keuze. De beloning van duurzaam gedrag voelt juist ver weg. Als je iets goeds doet voor het klimaat, dan zie je daar niet snel iets van terug.”

In het thema Hoe klimaat je raakt duikt NEMO Kennislink de komende tijd in de wereld van klimaat en energie. We werken samen met de Studio van NEMO Science Museum, waar je vanaf 8 juni 2022 de tentoonstelling Energy Junkies kan bezoeken. In deze tentoonstelling maak jij keuzes voor de toekomst. Hoe zou jij de energieverslaving omvormen tot een gezonde gewoonte?

De kosten zijn er daarentegen meteen: je moet anders leren koken, dichterbij huis op vakantie, de mode laten gaan. Hoe maken we juist die moeilijke keuze belonend? Van Harreveld denkt dat een app zou kunnen helpen. “Iets waarop je kan zien dat duurzaam gedrag je ecologische voetafdruk verkleint. Mensen willen graag feedback.”

Kledingmerken zijn druk in de weer hun textiel schoner te produceren en duurzaamheidslabels te veroveren. Maar vergeet de winst niet die te behalen valt met je eigen gedrag, aldus Van Harreveld. “We moeten ook duurzamer met kleding omgaan. Minder kopen en weggooien.” Ik koop nu al een stuk minder dan vroeger. Is dat goed genoeg? Het blijft lastig te bevatten wat de impact van mijn koopgedrag is op het klimaat. Laat ze maar opschieten met die app.

Lees ook de andere blogs van Mariska van Sprundel:

‘De keuze voor gemak geeft me een steeds ongemakkelijker gevoel’

Mariska van Sprundel

In de kou zitten om energie te besparen

Mariska van Sprundel

De CO2-uitstoot van een vliegreis compenseren

Mariska van Sprundel

Ondergedompeld in de consumptiemaatschappij

Mariska van Sprundel

Duurzamer huisdieren houden

Mariska van Sprundel

Als vegetariër tussen de vleeseters

Mariska van Sprundel

Als je geen kinderen hebt, mag je best extra vliegen

Mariska van Sprundel

De voldoening van kapotte spullen repareren

Mariska van Sprundel

Experimenteren met veganistisch eten

Mariska van Sprundel

Rouwen om de klimaatcrisis

Mariska van Sprundel
Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 05 augustus 2022

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

Thema: Hoe klimaat je raakt

Philip Lindeman voor NEMO Kennislink
Hoe klimaat je raakt
De klimaatcrisis is moeilijk om te vatten. Het gebeurt om ons heen, en tegelijkertijd zie je niet direct de gevolgen. In dit thema onderzoeken we wat wél kan; we werken aan nieuwe verhalen over wie wij zijn, en wat onze relatie met elkaar en de planeet is.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.