Je leest:

Duurzamer huisdieren houden

Duurzamer huisdieren houden

Auteur: | 30 mei 2022
MikesArtChi

Klimaatvriendelijker leven? Makkelijker gezegd dan gedaan. Afstand doen van een bestaande leefstijl roept allerlei gevoelens op, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: duurzamer huisdieren houden.

Redacteur Mariska van Sprundel blogt de komende maanden over hoe zij met duurzaamheid omgaat.
Geert Snoeijer

Mijn vriend en ik dubben er al een jaar over: zullen we een puppy nemen? We zetten de voors en tegens op een rij. Voordelen: het gezelschap en de band die je opbouwt met zo’n beestje. De relatie met onze konijnen Jip en Puck is toch wat eenzijdig. Nadelen: een hond kost veel tijd en is een vrijheidsbeperking, ook voor Jip en Puck die los rondlopen in de achtertuin.

Een ander nadeel is de klimaatbelasting. Dat zit hem vooral in de diervoeding, legde onderzoeker Theun Vellinga van Wageningen Livestock Research uit in NRC. Honden en katten krijgen vlees te eten, in de vorm van brokken of natvoer. En dat voer bestaat niet slechts uit overgebleven slachtafval. Er zijn zoveel huisdieren in Nederland dat we moeten bijslachten voor genoeg voer, naast het orgaanvlees, de pens en tong. Valt dat probleem te omzeilen? Een vriendin wees me pas op hondenbrokken op basis van insecten. Als duurzaam alternatief voor vleesbrokken.

Misschien vind je het doorgeslagen. Aan de andere kant, om de klimaatcrisis aan te pakken zijn radicale hervormingen nodig. Waarom zou de viervoeter niet meedoen? Ik zie het al helemaal voor me: ik aan de vegaburger, mijn hondje aan de insectenbrokken.

Toch even checken bij een expert. Ik bel met Theun Vellinga, die hard begint te lachen. “Qua voedingswaarde is er niks mis mee. Insecten leveren ook dierlijk eiwit”, zegt hij. Maar duurzamer dan vlees? Hij betwijfelt het. “Insecten zijn deels een hype. Ze groeien op restproducten die je ook aan varkens, kippen en koeien kan geven. Voor efficiënte insectenkweek zijn restproducten nodig die je niet aan andere dieren kwijt kan. Anders gaat het weinig CO2-besparing opleveren.” In vergelijking met vlees bespaart insectenvoer vijf kilogram CO2 per hond per jaar, vermeldt de fabrikant van het insectenvoer. Dat is inderdaad bar weinig, gelijk aan een autorit van zo’n veertig kilometer.

In het thema Hoe klimaat je raakt duikt NEMO Kennislink de komende tijd in de wereld van klimaat en energie. We werken samen met de Studio van NEMO Science Museum, waar je vanaf 8 juni 2022 de tentoonstelling Energy Junkies kan bezoeken. In deze tentoonstelling maak jij keuzes voor de toekomst. Hoe zou jij de energieverslaving omvormen tot een gezonde gewoonte?

De vraag is of een hond überhaupt zoveel dierlijk eiwit moet eten, afkomstig van vlees dan wel insecten. Vellinga: “Hij hoeft niet perse vegetariër of veganist te worden, maar met flexitarisch eten is niks mis. Een hond is een omnivoor.” Wat voer écht duurzamer zou maken, is minder vlees en meer planten erin stoppen.

Wil je de klimaatbelasting van je huisdier verlagen, neem dan een klein exemplaar, die eet minder, had Vellinga nog gezegd. Hou het bij één hond en geef het dier minder voer. En al helemaal geen rauwe lappen biefstuk. “De meeste honden lopen een paar kilometer en liggen de rest van de dag te maffen. Hun eiwitbehoefte is echt niet zo hoog.” Nu alleen nog een oplossing bedenken hoe mijn toekomstig schoothondje kan samenleven met Jip en Puck.

Lees ook de andere blogs van Mariska van Sprundel:

‘De keuze voor gemak geeft me een steeds ongemakkelijker gevoel’

Mariska van Sprundel

In de kou zitten om energie te besparen

Mariska van Sprundel

De CO2-uitstoot van een vliegreis compenseren

Mariska van Sprundel

Ondergedompeld in de consumptiemaatschappij

Mariska van Sprundel

Als vegetariër tussen de vleeseters

Mariska van Sprundel

Als je geen kinderen hebt, mag je best extra vliegen

Mariska van Sprundel

De voldoening van kapotte spullen repareren

Mariska van Sprundel

Experimenteren met veganistisch eten

Mariska van Sprundel

Stoppen met kleding shoppen

Mariska van Sprundel

Rouwen om de klimaatcrisis

Mariska van Sprundel
Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 30 mei 2022

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

Thema: Hoe klimaat je raakt

Philip Lindeman voor NEMO Kennislink
Hoe klimaat je raakt
De klimaatcrisis is moeilijk om te vatten. Het gebeurt om ons heen, en tegelijkertijd zie je niet direct de gevolgen. In dit thema onderzoeken we wat wél kan; we werken aan nieuwe verhalen over wie wij zijn, en wat onze relatie met elkaar en de planeet is.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.