Je leest:

In de kou zitten om energie te besparen

In de kou zitten om energie te besparen

Auteur: | 14 april 2022
MikesArtChi

Klimaatvriendelijker leven? Makkelijker gezegd dan gedaan. Afstand doen van een bestaande leefstijl roept allerlei gevoelens op, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: in de kou zitten om energie besparen.

Redacteur Mariska van Sprundel blogt de komende maanden over hoe zij met duurzaamheid omgaat.
Geert Snoeijer

Nooit gedacht dat het dikke, pluizige, groene deken zo’n geliefd item zou worden. Het ding arriveerde vorig jaar in een kerstpakket en belandde in eerste instantie in de kast. Nu is de deken één geworden met de bank. En met mij.

Als het op de verwarming aankwam, was ik weinig bereid concessies te doen omwille van het klimaat. Ik wil het niet koud hebben. Je eigen huis is als een warm bad, waar je je comfortabel wil voelen. Hoe koud het buiten ook is, binnen is het altijd een behaaglijke twintig graden. Wat hebben we het leven toch heerlijk gemaakt voor onszelf.

De keerzijde van leven bij kamertemperatuur is natuurlijk de energie die dat kost. Woonhuizen worden voornamelijk verwarmd via het aardgas in de CV-ketel. En bij de verbranding van 1 m3 gas komt zo’n 1,8 kilogram CO2 vrij. Mijn tweepersoonshuishouden verbruikte de eerste dagen van maart zo’n 4 m3 aardgas per dag, zie ik op de app van onze energieleverancier. Best wat. Minder stoken zou helpen om mijn ecologische voetafdruk een maatje te downsizen.

De stimulans om te gaan snijden in mijn energieverbruik viel onlangs op de deurmat: een torenhoge energierekening door exploderende gasprijzen. De invasie van Rusland in Oekraïne was het laatste zetje: de verwarming ging omlaag. Door de thermostaat op de eco-stand van 15,5 graden te zetten, daalde ons verbruik naar 0,8 m3. Vijf keer zo weinig als de dagen ervoor! Door de nachtelijke vorst schoot het verbruik de dagen erna wat omhoog, naar 2 m3. Maar toch, wat een besparing.

Ik zit er wel een beetje mee. Pas nu ik zelf geraakt wordt door de energiecrisis ben ik mijn stookgedrag gaan aanpassen. Was een leefbare planeet achterlaten voor toekomstige generaties niet motiverend genoeg? Ik leg de vraag voor aan psycholoog Henk Staats, die zich aan de Universiteit Leiden bezighoudt met milieurelevant gedrag. “Het is precies zoals je zegt”, reageert hij. “Mensen handelen vanuit hun eigen belang. Daar kun je over moraliseren, maar het is gewoon zo. Als de voordelen persoonlijk zijn en dichtbij komen, raak je gemotiveerder om je gedrag te veranderen.”

In het thema Hoe klimaat je raakt duikt NEMO Kennislink de komende tijd in de wereld van klimaat en energie. We werken samen met de Studio van NEMO Science Museum, waar je vanaf 8 juni 2022 de tentoonstelling Energy Junkies kan bezoeken. In deze tentoonstelling maak jij keuzes voor de toekomst. Hoe zou jij de energieverslaving omvormen tot een gezonde gewoonte?.

Plantaardig eten of de trein pakken omwille van het milieu roept bij mij minder weerstand op dan de thermostaat omlaag draaien. Ook al ligt het rendement van deze ‘opofferingen’ voor mij als persoon ook ver weg. Hoe zit dat? Volgens Staats heeft iedereen nou eenmaal zijn eigen prioriteiten en eigen favoriete gedragingen. “Comfort in huis is voor mensen heel belangrijk, meer dan wat ze eten.”

’s Avonds op de bank trek ik de pluisdeken verder omhoog tot aan mijn schouders. De warmte is meteen voelbaar. Of ik dit experiment doortrek naar volgende winter weet ik nog niet. Een huistemperatuur van zestien graden is erg extreem, maar één of twee graden lager vanaf nu moet kunnen. Met een extra trui aan kun je je ook verrassend behaaglijk voelen thuis. Alleen die neus… Die blijft koud.

Lees ook de andere blogs van Mariska van Sprundel:

‘De keuze voor gemak geeft me een steeds ongemakkelijker gevoel’

Mariska van Sprundel

De CO2-uitstoot van een vliegreis compenseren

Mariska van Sprundel

Ondergedompeld in de consumptiemaatschappij

Mariska van Sprundel

Duurzamer huisdieren houden

Mariska van Sprundel

Als vegetariër tussen de vleeseters

Mariska van Sprundel

Als je geen kinderen hebt, mag je best extra vliegen

Mariska van Sprundel

De voldoening van kapotte spullen repareren

Mariska van Sprundel

Experimenteren met veganistisch eten

Mariska van Sprundel

Stoppen met kleding shoppen

Mariska van Sprundel

Rouwen om de klimaatcrisis

Mariska van Sprundel
Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 april 2022

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

Thema: Hoe klimaat je raakt

Philip Lindeman voor NEMO Kennislink
Hoe klimaat je raakt
De klimaatcrisis is moeilijk om te vatten. Het gebeurt om ons heen, en tegelijkertijd zie je niet direct de gevolgen. In dit thema onderzoeken we wat wél kan; we werken aan nieuwe verhalen over wie wij zijn, en wat onze relatie met elkaar en de planeet is.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.