Prehistorische zuivel niet voor iedereen25 november 2016Prehistorische zuivel niet voor iedereenArcheologen hebben het gebruik en de verspreiding van zuivel door prehistorisch Zuid-Europa in kaart gebracht. Omdat bijna iedereen in die periode ziek werd van onbewerkte melk, werd er kaas, yoghurt ...
5 vragen over soja als melkvervanger14 september 20235 vragen over soja als melkvervangerIs sojadrink een duurzaam alternatief voor koemelk? Of is het eerder een grote veroorzaker van ontbossing in de Amazone? De reacties op onze podcast over koemelk logen er niet om, dus Tanja Speek Lees artikelVliegenlarven als veevoer18 november 2022Hoe duurzaam is de industriële insectenkweek?Insecten zijn duurzame vleesvervangers, maar daar willen we op ons bord nog weinig van weten. Als voer voor kippen, varkens en vissen vinden we insecten een stuk acceptabeler, maar hoe duurzaam zijn z...Dieren zijn vrienden, geen voedsel24 november 2022Tekeningen verkennen uitweg uit klimaatcrisisKoeien zijn geen biefstukken, maar onze beste vrienden. Tekeningen over de toekomst, gemaakt door bezoekers van ‘Energy Junkies’, laten een wereld zien waarin dieren eten iets uit het verleden is.Insecten op ons bord16 september 2022Hoe komen we over de walging heen?Insectenburgers of gevriesdroogde sprinkhanen. Ze worden gepromoot als een even voedzaam, maar duurzamer alternatief voor vlees. Toch laten de meeste mensen ze links liggen.Rouwen om de klimaatcrisis9 augustus 2022Rouwen om de klimaatcrisisKlimaatbewuster leven? Makkelijker gezegd dan gedaan. Afstand doen van een bestaande leefstijl roept allerlei gevoelens op, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: rouwen om de klimaatcr...Experimenteren met veganistisch eten25 juli 2022Experimenteren met veganistisch etenKlimaatbewuster leven? Makkelijker gezegd dan gedaan, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: experimenteren met veganistisch eten.Vleesloze dagen als het nieuwe normaal10 maart 2020Vleesloze dagen als het nieuwe normaalVeel mensen willen vanwege het milieu minderen met vlees en zuivel, maar doen het in de praktijk niet. Laat jij je biefstuk en bitterballen staan? Wat houdt je tegen? Faces of ScienceZeewier, Zout en Zwangere Vrouwen9 mei 2022Waarom er jodium in ons zout zitWaarom het joderen van zout één van de belangrijkste gezondheidsmaatregelen is waarvan jij waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord, en waarom zwangere vrouwen meer zeewier moeten eten.Faces of ScienceNieuw: DNA-schaar mét navigatiesysteem25 oktober 2016Nieuw: DNA-schaar mét navigatiesysteemHet is een van de meest ingewikkelde afkortingen in de wereld van de moleculaire microbiologie: CRISPR-Cas. Maar in vijf jaar is deze moeilijke afkorting uitgegroeid tot e...5 vragen over een Noordzee zonder visserij6 september 2023Heel Nederland vegan: Biodiversiteit van de zoute natuurStel dat heel Nederland alleen nog plantaardig eet: dan eten en vangen we ook geen vis meer. Wat zou er gebeuren met de biodiversiteit en het ecosysteem van de Noordzee zonder visserij? Mariene eco...Megastal in de buurt? Een risico voor je gezondheid12 juli 2023Heel Nederland vegan: Het effect op de luchtkwaliteitMegastallen zijn grote luchtvervuilers. Omwonenden klagen over stank en vrezen voor hun gezondheid. Wat als Nederland afstand zou doen van veehouderijen?Wat als heel Nederland vegan eet?24 mei 2023Wat als heel Nederland vegan eet?Iedereen in Nederland gaat plantaardig eten. Grond wordt niet meer gebruikt om vee op te houden. Hoe zou ons land er dan uitzien? NEMO Kennislink buigt zich komende maande...'Wie plantaardig eet, moet goed weten wat hij doet'13 juni 2023Heel Nederland vegan: Wat betekent dat voor onze gezondheid?Geen worst, melk en hamburgers meer. Stel dat alle Nederlanders plantaardig gaan eten, wat zou dat betekenen voor de volksgezondheid?Eten van eigen bodem2 mei 2023Tekeningen verkennen uitweg uit de klimaatcrisisBezoekers van 'Energy Junkies' zien het liefst lokaal geproduceerd voedsel. Nog beter: we worden geheel zelfvoorzienend om het klimaat te sparen.5 vragen over ons online energieverbruik31 mei 20235 vragen over ons online energieverbruikAlles wat we online doen kost elektriciteit en is dus een bron van CO2-uitstoot. Welke internetactiviteiten verslinden energie en hoe kan het duurzamer?Kaas zonder koe3 februari 2023Kaas zonder koeKaas maken zonder dat er een dier aan te pas komt. Dat kan als gisten het benodigde melkeiwit maken. “We gebruiken micro-organismen als cel-fabriekjes om een specifiek ingrediënt te maken.”Een duurzamere toekomst met bacteriën18 januari 2023Een duurzamere toekomst met bacteriënHoe kunnen bacteriën als levende fabriekjes de toekomst duurzamer maken? NEMO Kennislink zet vijf toekomstige toepassingen op een rij.
Vliegenlarven als veevoer18 november 2022Hoe duurzaam is de industriële insectenkweek?Insecten zijn duurzame vleesvervangers, maar daar willen we op ons bord nog weinig van weten. Als voer voor kippen, varkens en vissen vinden we insecten een stuk acceptabeler, maar hoe duurzaam zijn z...
Dieren zijn vrienden, geen voedsel24 november 2022Tekeningen verkennen uitweg uit klimaatcrisisKoeien zijn geen biefstukken, maar onze beste vrienden. Tekeningen over de toekomst, gemaakt door bezoekers van ‘Energy Junkies’, laten een wereld zien waarin dieren eten iets uit het verleden is.
Insecten op ons bord16 september 2022Hoe komen we over de walging heen?Insectenburgers of gevriesdroogde sprinkhanen. Ze worden gepromoot als een even voedzaam, maar duurzamer alternatief voor vlees. Toch laten de meeste mensen ze links liggen.
Rouwen om de klimaatcrisis9 augustus 2022Rouwen om de klimaatcrisisKlimaatbewuster leven? Makkelijker gezegd dan gedaan. Afstand doen van een bestaande leefstijl roept allerlei gevoelens op, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: rouwen om de klimaatcr...
Experimenteren met veganistisch eten25 juli 2022Experimenteren met veganistisch etenKlimaatbewuster leven? Makkelijker gezegd dan gedaan, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: experimenteren met veganistisch eten.
Vleesloze dagen als het nieuwe normaal10 maart 2020Vleesloze dagen als het nieuwe normaalVeel mensen willen vanwege het milieu minderen met vlees en zuivel, maar doen het in de praktijk niet. Laat jij je biefstuk en bitterballen staan? Wat houdt je tegen?
Faces of ScienceZeewier, Zout en Zwangere Vrouwen9 mei 2022Waarom er jodium in ons zout zitWaarom het joderen van zout één van de belangrijkste gezondheidsmaatregelen is waarvan jij waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord, en waarom zwangere vrouwen meer zeewier moeten eten.
Faces of ScienceNieuw: DNA-schaar mét navigatiesysteem25 oktober 2016Nieuw: DNA-schaar mét navigatiesysteemHet is een van de meest ingewikkelde afkortingen in de wereld van de moleculaire microbiologie: CRISPR-Cas. Maar in vijf jaar is deze moeilijke afkorting uitgegroeid tot e...
5 vragen over een Noordzee zonder visserij6 september 2023Heel Nederland vegan: Biodiversiteit van de zoute natuurStel dat heel Nederland alleen nog plantaardig eet: dan eten en vangen we ook geen vis meer. Wat zou er gebeuren met de biodiversiteit en het ecosysteem van de Noordzee zonder visserij? Mariene eco...
Megastal in de buurt? Een risico voor je gezondheid12 juli 2023Heel Nederland vegan: Het effect op de luchtkwaliteitMegastallen zijn grote luchtvervuilers. Omwonenden klagen over stank en vrezen voor hun gezondheid. Wat als Nederland afstand zou doen van veehouderijen?
Wat als heel Nederland vegan eet?24 mei 2023Wat als heel Nederland vegan eet?Iedereen in Nederland gaat plantaardig eten. Grond wordt niet meer gebruikt om vee op te houden. Hoe zou ons land er dan uitzien? NEMO Kennislink buigt zich komende maande...
'Wie plantaardig eet, moet goed weten wat hij doet'13 juni 2023Heel Nederland vegan: Wat betekent dat voor onze gezondheid?Geen worst, melk en hamburgers meer. Stel dat alle Nederlanders plantaardig gaan eten, wat zou dat betekenen voor de volksgezondheid?
Eten van eigen bodem2 mei 2023Tekeningen verkennen uitweg uit de klimaatcrisisBezoekers van 'Energy Junkies' zien het liefst lokaal geproduceerd voedsel. Nog beter: we worden geheel zelfvoorzienend om het klimaat te sparen.
5 vragen over ons online energieverbruik31 mei 20235 vragen over ons online energieverbruikAlles wat we online doen kost elektriciteit en is dus een bron van CO2-uitstoot. Welke internetactiviteiten verslinden energie en hoe kan het duurzamer?
Kaas zonder koe3 februari 2023Kaas zonder koeKaas maken zonder dat er een dier aan te pas komt. Dat kan als gisten het benodigde melkeiwit maken. “We gebruiken micro-organismen als cel-fabriekjes om een specifiek ingrediënt te maken.”
Een duurzamere toekomst met bacteriën18 januari 2023Een duurzamere toekomst met bacteriënHoe kunnen bacteriën als levende fabriekjes de toekomst duurzamer maken? NEMO Kennislink zet vijf toekomstige toepassingen op een rij.