Stel dat heel Nederland alleen nog plantaardig eet: dan eten en vangen we ook geen vis meer. Wat zou er gebeuren met de biodiversiteit en het ecosysteem van de Noordzee zonder visserij? Mariene ecoloog Gerjan Piet geeft antwoord.
In 1960 at de aardbewoner gemiddeld tien kilo vis per jaar. Zestig jaar later is de wereldwijde consumptie verdubbeld naar ruim twintig kilo per persoon. We zijn steeds meer vis gaan eten en dat heeft de biodiversiteit in de zeeën en oceanen geen goed gedaan. Ook op onze eigen Noordzee is de visserij de laatste anderhalve eeuw sterk geïntensiveerd. Het aantal schepen en vissers nam af, maar de vangtechnieken werden door mechanisering schadelijker.
De Nederlandse Noordzee telt 57.480 km² en is daarmee ons grootste natuurgebied. Om de biodiversiteit van de zoute natuur te behouden en herstellen, moeten we anders gaan eten. Wat als we de vissen in de zee laten? In een vegan Nederland eten we geen vlees, zuivel en eieren meer, maar ook geen vis. Wat zou dat betekenen voor de natuur van de Noordzee?
Mariene ecoloog Gerjan Piet van Wageningen Marine Research doet onderzoek naar duurzaam gebruik van de zee en de effecten van visserij op het ecosysteem. Aan de hand van vijf vragen gaat hij in op een toekomst zonder visconsumptie en -vangst.