Je leest:

5 vragen over ons online energieverbruik

5 vragen over ons online energieverbruik

Auteur: | 31 mei 2023
Marcel Groenen voor NEMO Kennislink

E-mail bewaren in je inbox, YouTube kijken op je telefoon, berichten posten op Instagram; alles wat we online doen kost elektriciteit en is dus een bron van CO2-uitstoot. Welke internetactiviteiten verslinden energie en hoe kan het duurzamer?

Cijfers over de CO2-uitstoot van internetactiviteiten komen van de website E-missions. Meer weten over de impact van jouw digitale leefstijl? Op E-missions staat een calculator waarmee je je digitale CO2-voetafdruk kunt berekenen. Hier vind je ook meer tips om groener online te zijn.

Vliegen, autorijden, en vlees en zuivel eten zijn niet bepaald klimaatvriendelijke activiteiten, dat weet iedereen onderhand wel. Waar mensen zich doorgaans veel minder bewust van zijn, is dat onze digitale leefstijl ook gepaard gaat met CO2-uitstoot. Vanuit duurzaamheidsoverwegingen een uur minder netflixen per dag? Dat hoor je nou nooit iemand doen.

Online gedrag is niet ‘tastbaar’ in vergelijking met offline activiteiten als spullen kopen, reizen en eten, waardoor de effecten ervan vaak onzichtbaar zijn. Maar mailen, video’s streamen, sociale media en gamen kosten allemaal elektriciteit en vormen dus een bron van CO2-uitstoot. De impact van thuis internetten is niet zo dramatisch voor onze ecologische voetafdruk als in een vliegtuig stappen, maar is zeker ook niet te verwaarlozen volgens Bernard van Gastel, universitair docent Duurzame Digitalisering aan de Radboud Universiteit Nijmegen. “We verkijken ons op ons digitale energieverbruik, juist omdat het altijd ‘aan’ staat.”

Is ons digitale gedrag echt zo vervuilend?
In termen van energiegebruik: ja. Internet is een flinke energieverslinder. “Ben je online aan het gamen, dan kost dat makkelijk evenveel energie als een straalkachel aanzetten met een voeding van 1000 watt”, zegt Van Gastel. “Ik ben in mijn eigen huishouden gaan doormeten waar de energieslurpers zitten. Tot mijn grote verbazing kwam eruit dat wifi en mijn internetrouter zo’n 9 procent van de elektriciteitsrekening voor hun rekening nemen. Gewoon doordat de router altijd ‘aan’ staat, onafhankelijk van mijn gebruik ervan. De reden dat wifi of internetten vervuilend is, is dat het gewoon heel veel elektriciteit kost, die nu nog grotendeels met kolen en gas wordt opgewekt.”

Terug naar de vragen ↑

Welke internetactiviteiten kosten het meeste energie?
Er zit een groot verschil in de computerkracht, en dus het energieverbruik, die nodig is voor de ene of de andere activiteit online. Videostreaming en online gamen kost bijvoorbeeld meer energie dan e-mailen, niet alleen thuis, maar ook in de datacentra. Verstuur je 20 e-mails per dag, waarvan een kwart een bijlage bevat, dan komt de CO2-uitstoot per jaar neer op ongeveer 21,5 kilogram, het equivalent van een autorit van 144 km in een benzineauto. Door elke dag twee uur online te gamen stoot je jaarlijks 50 kilo CO2 uit, gelijk aan een autorit van 337 kilometer. “Net als je eigen router thuis kost het altijd beschikbaar hebben van internetdiensten energie. Elk moment van de dag staan er computers aan om bezoekers af te handelen, ook als die bezoekers er niet zijn.”

Terug naar de vragen ↑

Gaat de CO2-uitstoot van ons dagelijks internetgebruik de komende jaren stijgen?
Envato license
Het ziet ernaar uit dat onze digitale leefstijl steeds meer energie gaat kosten. Kunstmatige intelligentie (artificial intelligence of AI) is daar mede verantwoordelijk voor, denkt Van Gastel. “AI krijgt steeds meer toepassingen en is een echte energieslurper.” Hij berekende hoeveel energie het kostte om ChatGPT te trainen: 190.000 kWh, hetzelfde als wat 76 Nederlandse huishoudens in één jaar aan elektra verbruiken. “Dat vind ik gigantisch. Het duurt nog heel lang, tientallen jaren, voor we volledig groene elektriciteit produceren uit zon en wind, en zelfs dan blijft de energieproductie beperkt. Tot die tijd hebben we een flink probleem, omdat we dan toch uitkomen bij fossiele brandstoffen om alle energie voor ICT te leveren. Reductie van ons digitale energieverbruik blijft wat mij betreft nog lange tijd belangrijk.”

Terug naar de vragen ↑

Wat is het effect op je totale voetafdruk als je je online groener gedraagt?
Wil je je eigen ecologische voetafdruk drastisch omlaag brengen, dan heeft minder vliegen, gevolgd door minder autorijden en vlees eten, verreweg de meeste impact. Volgens MilieuCentraal stoot een gemiddeld Nederlands huishouden van 2,2 personen per jaar 19.000 kilo CO2 uit. Een retourvlucht naar Istanbul met zijn tweeën veroorzaakt bijvoorbeeld al zo’n 2.000 kilogram CO2-uitstoot per reiziger. Voor die vervuiling kunnen twee mensen 47 jaar lang 20 mailtjes per dag versturen. Minder mailen zet niet zoveel zoden aan de dijk, maar met minder streamen kom je wat betreft energiebesparing al een stuk verder. “Je kunt proberen zo groen mogelijk online te zijn en voortaan geen activiteiten als videoconferenties te doen. Maar doordat mensen elkaar online ontmoeten, hoeven ze minder met de auto, of zelfs met het vliegtuig, naar allerlei meetings. Je moet elke keuze zien als een afweging in het grotere plaatje. Wat wel direct een effect heeft: wifi en je internetrouter uitzetten als je niet thuis bent.”

Terug naar de vragen ↑

Hoe kun je duurzamer online zijn?
Je hoeft niet te stoppen met online gamen of netflixen om de CO2-uitstoot van je digitale gedrag te verkleinen. Een film streamen? Zet in de instellingen de streamingkwaliteit op ‘gemiddeld’, waarmee je het gegevensgebruik met 40 procent vermindert. Van Gastel: “Heb je kleine kinderen die continu dezelfde filmpjes op YouTube kijken, download die video’s dan. Je kunt ze beter lokaal hebben staan, dan ze telkens opnieuw streamen.” Ook tijdens het gamen kun je schermresolutie en helderheid lager instellen, zonder dat je daar echt iets van merkt. Minder mail ontvangen? Meld je af voor nieuwsbrieven die je niet leest. En zet tijdens een videoconferentie de camera, die veruit het meeste dataverkeer vraagt, uit wanneer iemand presenteert. Vakantiefoto’s? Die bewaar je beter op een (externe) harde schijf in plaats van op Facebook of Google Photos. “En ruim oude ongebruikte accounts op van diensten om bestanden te delen.”

Terug naar de vragen ↑

Lees ook:

Hoe vervuilend is jouw internetgedrag?

Amanda Verdonk
Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 31 mei 2023

Thema: Hoe klimaat je raakt

Philip Lindeman voor NEMO Kennislink
Hoe klimaat je raakt
De klimaatcrisis is moeilijk om te vatten. Het gebeurt om ons heen, en tegelijkertijd zie je niet direct de gevolgen. In dit thema onderzoeken we wat wél kan; we werken aan nieuwe verhalen over wie wij zijn, en wat onze relatie met elkaar en de planeet is.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.