PodcastWat als heel Nederland vegan eet?6 juli 2023Seizoen 1 - Afl. 4 met Mariska van SprundelGeen hamburger meer, geen speklapje, geen kaas en geen yoghurt. Wat nu als alle Nederlanders alleen nog plantaardig zouden eten? Dat bespreken we in deze aflevering van de podcast Oplossing Gezocht.
Een duurzamere toekomst met bacteriën18 januari 2023Een duurzamere toekomst met bacteriënHoe kunnen bacteriën als levende fabriekjes de toekomst duurzamer maken? NEMO Kennislink zet vijf toekomstige toepassingen op een rij.
Waarom Nederlanders zo lang zijn!4 mei 2015Volgens onderzoeker Gert Stulp speelt genetische selectie een grote rolWaar de langste mensen wonen? In Nederland natuurlijk! Maar hoe komt het eigenlijk dat wij – gemiddeld genomen – het langste volkje ter wereld zijn? Naast omgevingsfactoren als dieet en een goed me...
Grootschalig onderzoek zaait twijfel over melk30 oktober 2014Grootschalig onderzoek zaait twijfel over melk‘Melk is goed voor elk’. Wie kent die uitspraak niet? Zweedse wetenschappers trekken dit nu in twijfel. Op basis van grootschalig onderzoek concluderen zij dat melk niet beschermt tegen botbreuken....
Natuurlijk gaat het om moleculen18 augustus 2014Er is geen verschil tussen natuurlijke moleculen en hun synthetische evenbeeldWie benieuwd is naar de samenstelling van zijn voedsel en met enige regelmaat etiketten leest zal het zijn opgevallen: er staan steeds minder E-nummers op. Betekent dit dat er sprake is van minder ...
Faces of ScienceKleine soldaten in de strijd tegen klimaatverandering23 september 2022Kleine soldaten in de strijd tegen klimaatveranderingWetenschappers naar oplossingen tegen klimaatverandering. Bacteriën helpen daarbij met hun veelzijdigheid.
Laven we ons later aan lablandbouw?16 juli 2025Lablandbouw: wat is het?Kweekvlees, kaas zonder koe, eiwitten zonder planten. In het lab gebeuren spannende dingen die mogelijk de toekomst van onze voedselvoorziening gaan bepalen.
Faces of ScienceGezonde darmen beginnen in de keuken24 september 2025Gezonde darmen beginnen in de keukenGezonde darmen: dat willen we allemaal wel. Maar hoe zorg je voor een darmboost, zonder schimmige pillen? Duik mee de keuken in!
De evolutie van de voedselproductie13 januari 2023De evolutie van de voedselproductieEen overzicht van hoe onze voedselproductie met hulp van micro-organismen en genetische kennis door de jaren heen is veranderd.
Vleesloze dagen als het nieuwe normaal10 maart 2020Vleesloze dagen als het nieuwe normaalVeel mensen willen vanwege het milieu minderen met vlees en zuivel, maar doen het in de praktijk niet. Laat jij je biefstuk en bitterballen staan? Wat houdt je tegen?
Faces of ScienceJoie de vivre versus verboden te niezen14 februari 2017Joie de vivre versus verboden te niezenIk ben inmiddels al weer een paar maanden terug in Nederland. Een mooi moment om terug te blikken op een jaar op de grens van Frankrijk en Zwitserland, want in de internationale omgeving van Genève...
Faces of ScienceNieuw: DNA-schaar mét navigatiesysteem25 oktober 2016Nieuw: DNA-schaar mét navigatiesysteemHet is een van de meest ingewikkelde afkortingen in de wereld van de moleculaire microbiologie: CRISPR-Cas. Maar in vijf jaar is deze moeilijke afkorting uitgegroeid tot e...
Faces of ScienceScheikunde: daar wordt iedereen beter van17 mei 2016Scheikunde: daar wordt iedereen beter vanWie aan scheikunde denkt, ziet al snel labjassen, labbrillen en kokende, rokende mengsels voor zich. Het beeld van labjassen en labbrillen klopt eigenlijk altijd, maar je bent niet altijd met spann...
Onverwachte recycling21 december 2017Onverwachte recyclingVeel vormen van recycling zijn al redelijk bekend. Maar onderzoekers werken ook aan het hergebruiken van producten die op het eerste gezicht niet zo nuttig lijken. Een overzicht van deze onverwacht...
Wat gebeurt er met ingezameld plastic?4 mei 2017Hoe we zoveel mogelijk kunststof hergebruikenAmerikaanse wetenschappers hebben bepaald dat de mens tot nu toe 8,3 miljard ton plastic produceerde, oftewel 822.000 Eiffeltorens, oftewel één miljard olifanten. NEMO Kennislink schreef eerder over d...
Prehistorische zuivel niet voor iedereen25 november 2016Prehistorische zuivel niet voor iedereenArcheologen hebben het gebruik en de verspreiding van zuivel door prehistorisch Zuid-Europa in kaart gebracht. Omdat bijna iedereen in die periode ziek werd van onbewerkte melk, werd er kaas, yoghurt ...