Seksuele normen en waarden11 augustus 2011Seksuele normen en waardenSeksuele normen en waarden zijn in elk land anders. De socioloog Geert Hofstede deed jarenlang cross-cultureel onderzoek naar ideeën over mannelijkheid, vrouwelijkheid en seksualiteit. Zijn conclusie:...
‘Onze gezamenlijke waarden worden aangetast’8 november 2024Hoe de winst van Trump de verhoudingen tussen Europa en de VS bekoeltDe verkiezingsoverwinning van Donald Trump heeft invloed op ons aan deze kant van de Atlantische oceaan. Niet alleen onze veiligheid, economie en democratie gaan eronder lijden. Maar ook onze waarden.
'De woongroep geeft me toch dat gezinsgevoel'16 mei 2022'De woongroep geeft me toch dat gezinsgevoel'De Vlaamse Emmy Van Daele (30) woont met haar vriend in een woongroep in Renkum. Van jongs af aan is ze bezig met het klimaat. In de woongroep vindt ze gelijkgestemden.
Kun je discussiëren met een (on)gelovige of activist?14 september 2021Kun je discussiëren met een (on)gelovige of activist?Wat doe je als iemand zegt dat God het niet zo bedoeld heeft, terwijl je zelf niet in God gelooft? Argumentatiespecialist Paula Steenwinkel geeft tips.
EventDe coronadialoog18 mei 2021Praat mee over belangrijke maatschappelijke thema's tijdens de coronadialoogweekVan 17 tot en met 21 mei is het de coronadialoogweek. Tijdens deze week zullen we in twee (online) evenementen in dialoog gaan met experts en elkaar over belangrijke maatschappelijke thema's die zowel...
EventDatasafari11 december 2021DatasafariCamera’s in de publieke ruimte, je ziet ze steeds meer. Hoe voorkomen we in de toekomst een ‘Big Brother-achtig scenario’? Architect, future city maker en oprichter van Tapp - Responsible Urban Tec...
'In magazijnen van Zalando lopen werknemers per dag 27 kilometer, zonder pauze'23 april 2021'In magazijnen van Zalando lopen werknemers per dag 27 kilometer, zonder pauze'Als je wil dat mensen krijgen wat ze verdienen, laat hun beloning dan niet over aan de markt. Volgens Huub Brouwer zijn we toe aan een gesprek over waarden.
'Links streeft naar gelijkheid, rechts wint'5 februari 2021Sociaal psycholoog Jonathan Haidt weet hoe dat komtWaarom lijkt het soms alsof linkse en rechtse kiezers van verschillende planeten komen? Jonathan Haidt verklaart het vanuit de werking van het brein.
Hoe bezoekers van de Negenmaandenbeurs denken over het aanpassen van DNA in embryo's2 maart 2020Hoe bezoekers van de Negenmaandenbeurs denken over het aanpassen van DNA in embryo'sWetenschappers kunnen steeds meer op het gebied van embryo-aanpassingen. Maar willen we dat ook? We bezochten de Negenmaandenbeurs en vroegen het aan bezoekers.
Faces of ScienceWat is onderzoek doen?7 januari 2021Wat is onderzoek doen?Als onderzoeker wil je uitvogelen waarom, hoe, en onder welke omstandigheden iets werkt. Of juist niet werkt. Maar hoe voorkom je dat je alleen op zoek gaat naar bevestiging van je eigen verwachtingen...
Faces of ScienceWaarde(n)loze technologie bestaat niet7 mei 2024Waarde(n)loze technologie bestaat nietVoorstanders van de wapenindustrie menen dat het geweer niet het probleem is, maar de mensen die het wapen hanteren. De technologie zelf is neutraal. Ik leg uit waarom dat een verkeerde stelling is.
Leren van tweede taal lukt ons uiteindelijk allemaal8 juni 2023Leren van tweede taal lukt ons uiteindelijk allemaalVoor het leren van een tweede taal bestaat geen kritieke leeftijdsgrens, blijkt uit hersenonderzoek van Nienke Meulman.
'Levenslang zonder perspectief is een uitgestelde doodstraf'21 september 2023Niet normaal meer: de doodstrafDe levenslange gevangenisstraf wordt gezien als een ‘humanere’ vervanging van de doodstraf. Maar hebben we werkelijk vooruitgang geboekt?
Hoe dieper we de kosmos in turen, hoe vreemder hij lijkt16 mei 2023Hoe dieper we de kosmos in turen, hoe vreemder hij lijktNiet zelden leiden waarnemingen van telescopen tot meer vragen dan antwoorden. Waarom worden de grote kosmische problemen niet getackeld?
Waarom wilde natuur niet meer bestaat3 april 2023Recensie van ‘Waarom wilde natuur niet meer bestaat’ van Emma MarrisMilieuactiviste Emma Marris daagt in haar boek 'Waarom wilde natuur niet meer bestaat' de lezer uit anders te kijken naar natuurbehoud.
Onvoorstelbaar vooruitzicht25 januari 2023Tekeningen verkennen uitweg uit klimaatcrisisHoe ziet de wereld eruit in 2050? Sommige mensen kunnen zich er geen voorstelling van maken. "We zijn niet gewend onze verbeelding aan te spreken als het gaat om een verre toekomst."
Hulp bij groene voornemens30 december 2022Interview met omgevingspsycholoog Thijs BoumanGoede voornemens. Veel mensen willen duurzamer leven, maar het komt er vaak minder van dan we zouden willen. Omgevingspsycholoog Thijs Bouman laat zien hoe jouw groene voornemens tot bloei komen.
Waarom NEMO Kennislink onderzoek volgt naar embryo's uit het lab25 november 2022Waarom NEMO Kennislink onderzoek volgt naar embryo's uit het labEmbryo's uit het lab. Wij brengen er de komende jaren verslag van uit en vinden het belangrijk dat jij een mening kan vormen over het onderzoek.