Opvallende vriendschappen in het dierenrijk14 november 2018Recensie kinderboek De grondel en de garnaalDe honingspeurder en de honingdas. De grondel en de garnaal. En de dwergmangoest en de tok. Het dierenrijk kent talloze bijzondere vriendschappen. Bioloog Geert-Jan Roebers en illustrator Margot We...
Vriendschap is zichtbaar in de hersenen2 februari 2018Vriendschap is zichtbaar in de hersenenUit onderzoek naar de relatie tussen hersenactiviteit en vriendschap blijkt dat hersenen van vrienden hetzelfde reageren op alledaagse situaties. Onderzoekers denken hiermee te kunnen voorspellen wie ...
Faces of ScienceVier redenen om Nederlands te gaan studeren28 maart 2022Van geheimen ontrafelen tot roddelpraatVier redenen om Nederlands te gaan studeren, ik som ze voor je op (al zijn het er natuurlijk meer). De studie Nederlands is iets voor jou…
Faces of ScienceDe extreme uitersten van gender10 augustus 2021De extreme uitersten van genderOp Pride Amsterdam wapperen de regenboogvlaggen, terwijl een 14-jarige in elkaar wordt geslagen, omdat ze niet wil zeggen of ze zichzelf als jongen of meisje ziet. Waarom zorgt gender voor zoveel comm...
Faces of ScienceEerlijkheid als medicijn8 april 2020Tips van de oude Romeinen in deze coronacrisisOnderzoek doen tijdens een gezondheidscrisis is niet makkelijk. Toch probeer ik elke dag enthousiast aan mijn werk te gaan. Deze week heb ik weer iets interessants geleerd, over eerlijkheid.
Faces of ScienceWetenschappelijke bromance en all you need is love?14 februari 2018Wetenschappelijke bromance en all you need is love?Wanneer we in Nederland aan seksuele voorlichting denken, dan denken we vaak aan die les waarin de leraar voordeed hoe je een condoom om moest doen. In andere landen gaat het er heel anders aan toe.
Faces of ScienceVaccineren of concurreren29 juni 2017Vaccineren of concurrerenOp sociale netwerken lijkt het wel alsof iedereen om mij heen populairder is dan ik. Gelukkig weet ik als wiskundige dat dit niet aan mij ligt, maar dat dit een wiskundige stelling is: de vriendsch...
Faces of ScienceVeel zeggen met weinig woorden11 november 2015Veel zeggen met weinig woordenWanneer je iets duidelijk wilt maken, is het aan te raden alleen dat te vertellen wat je punt ondersteunt. Ga niet een heel verhaal er om heen vertellen wat eigenlijk niets toevoegt. Met het weerge...
Faces of ScienceOnline netwerken: jongeren versus volwassenen17 juli 2015Online netwerken: jongeren versus volwassenenIs het een probleem dat ‘vrienden’ op social media niet allemaal ‘echte vrienden’ zijn? Dat hangt ervan af: de online netwerken van jongeren worden anders beoordeeld dan die van volwassenen.
Spinozapremie voor conflicten en samenwerking15 juni 2018Spinozapremie voor conflicten en samenwerkingOrganisatiepsycholoog Carsten de Dreu ontvangt de Spinozapremie voor zijn onderzoek naar conflicten. Hij kwam met een biologische theorie over menselijk gedrag in conflictsituaties.
'Scholen moeten meer doen om interetnische vriendschappen te stimuleren.'21 juli 2015Sanne Smith over (het gebrek aan) culturele integratie op het schoolpleinDe bevinding van sociologe Sanne Smith dat Nederlandse scholieren ‘vooral mengen met leerlingen uit dezelfde etnische groep als zijzelf’ deed vorige maand nogal wat stof opwaaien. Maar waarom gebeu...
Vijf vragen over hebzucht23 december 2022Vijf vragen over hebzuchtSommigen zien hebzucht als de motor van de economie. Hebzuchtige mensen blijken echter vaker eenzaam en ongelukkig te zijn. Psycholoog Karlijn Hoyer beantwoordt vijf vragen over hebzucht.
Waarom menselijke taal te complex is voor een computer16 februari 2022Waarom menselijke taal te complex is voor een computerChatbots, online vertaaldiensten... steeds vaker 'praten' we met een computer, maar dat verloopt verre van ideaal. Cognitiewetenschapper Andrea Martin ontwikkelt een taalmodel dat beter kan werken.
Even goede vrienden online27 augustus 2021Hoe (h)echt is online vriendschap?Is een Facebookvriend een vriend? We hebben vaak honderden online contacten en sociale platforms vervullen meerdere rollen. Maar voor echte vriendschap blijkt offline contact vaak onontbeerlijk.
Gerita: 'Via Facebook kom ik in contact met lotgenoten over de hele wereld'4 juni 2021Gerita: 'Via Facebook kom ik in contact met lotgenoten over de hele wereld'De dochter van Gerita Groenbos heeft een zeer zeldzame genetische afwijking. Ze is dankbaar voor het lotgenotencontact dat ze vindt in een besloten Facebook-groep.
De wetenschap van dijenkletsers, flauwe moppen en de lach16 maart 2021Recensie van Humor is een van de vier pijlers onder het universum (de andere drie ben ik vergeten)Grappen maken is een bindmiddel en ontzettend belangrijk, stelt Madelijn Strick in haar uitstekende boek ‘Humor is een van de vier pijlers onder het universum’.
Van gamen krijg je meer vrienden30 november 2020Van gamen krijg je meer vriendenSinds corona besteden jongeren hun tijd meer aan gamen. Ouders maken zich zorgen, maar is dat wel nodig? Psycholoog Geert Verheijen toonde eerder juist de voordelen van gamen op de sociale ontwikkelin...
Spaceship Earth: real-life soap of wetenschap?10 november 2020Recensie openingsfilm InScience FilmfestivalVoor een wetenschappelijk experiment werden acht mensen opgesloten in een enorme kas. Hier bleken ze uiteindelijk alleen maar bezig te zijn met overleven.