Waarom kaas niet zo ongezond is als je denkt
Kaas bevat veel verzadigd vet en zout, waardoor we al snel denken dat het ongezond is. Zuiveldeskundige Kasper Hettinga legt uit waarom dat niet zo is.
Kaas bevat veel verzadigd vet en zout, waardoor we al snel denken dat het ongezond is. Zuiveldeskundige Kasper Hettinga legt uit waarom dat niet zo is.
Iedereen in Nederland gaat plantaardig eten. Grond wordt niet meer gebruikt om vee op te houden. Hoe zou ons land er dan uitzien? NEMO Kennislink buigt zich komende maanden over dit gedachte-experiment.
Onlangs groeiden wetenschappers plantenweefsel en algen zonder licht. Kunnen we zo – in hoge, donkere gebouwen – onze voedselketen duurzaam draaiende houden en 10 miljard monden voeden in 2050?
Dezelfde spruitjes op je bord, maar dan nog veel gezonder. Dit proberen onderzoekers van Universiteit Utrecht te bereiken door bacteriën in te zetten.
Veroudering is gekoppeld aan verminderde functie en activiteit van het afweersysteem. Voedingsinterventies zijn een veelbelovende strategie om deze verminderde afweerfunctie en weerstand tegen infecties bij ouderen tegen te gaan.
Van tarwe voor mensen met glutenintolerantie tot fruit waarop je minder moet spuiten: dit zijn de slachtoffers van de Europese ‘CRISPR-ban’.
In ‘De Eetwijzer’ duikt kok en journalist Anthony Warner in de verwarrende wereld van de voedingshypes. Op een grappige toon en met een wetenschappelijke basis legt hij de pijnpunten van deze hypes bloot en laat hij zien waar ze soms echt schade aan kunnen richten.
Stel: je draait een potje open, schudt er een pil uit, neemt die in met een glaasje water en je hebt voor de rest van de dag genoeg ‘gegeten’. Handig als je astronaut bent of op een lange wandeltocht door de bergen. Maar is het überhaupt mogelijk?
De vetzuren uit vette vis staan in de belangstelling als mogelijke behandeling voor stoornissen in de hersenontwikkeling. Hersenwetenschappers bekeken of een dieet rijk aan omega-3 kan helpen bij autisme.
Het is hip om vegetarisch te eten en ook het veganisme is populairder dan ooit. Ondertussen staan we steeds verder weg van ons voedsel en kom je pas met eten in aanraking in de supermarkt. Hoeveel controle hebben we nog over ons voedsel?
Alternatieven voor suiker, kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, lijken voor velen niet de oplossing. Zo vind je op het internet een brij van meningen over negatieve gezondheidseffecten. Is aspartaam echt zo schadelijk?
Minder vlees eten is voor veel mensen lastig omdat ze de smaak missen. Het bedrijf Impossible Foods brengt nu een plantaardige burger op de markt die toch naar vlees smaakt. Hun geheime ingrediënt: heem.
Nederlanders moeten minder dierlijk voedsel gaan consumeren om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Het RIVM hamert er nu nadrukkelijk op in een pas verschenen rapport. Hopelijk is dit de wake-upcall om eindelijk actie te ondernemen. En de universiteiten zouden het voortouw moeten ...
Het menselijke darmmicrobioom bestaat uit een dynamisch ecosysteem van biljoenen micro-organismen die ons bijvoorbeeld helpen om onverteerd voedsel om te zetten in energie en andere nuttige verbindingen, zoals vitamine K. In ruil daarvoor krijgen de bacteriën kost en inwoning.
De interesse in ons microbioom heeft de afgelopen jaren een haast epische vorm aangenomen. Zo werden in 2003 slechts 135 internationale publicaties aan dit onderwerp gewijd, maar in 2015 al zo’n 6000. En de hoeveelheid ziekten die ondertussen met het microbioom in verband zijn gebracht is al n...
Bij het VUmc Alzheimercentrum gaan patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek hand in hand. In de polikliniek kunnen patiënten terecht voor diagnose of behandeling. De kelder is het domein van wetenschappers die onderzoek doen.
Veel mensen zijn bang voor chemicaliën in het voedsel, maar ook van nature bevat ons eten allerlei gifstoffen. Hoe komen deze natuurlijke gifstoffen op ons bord terecht?
Deze week presenteert het Voedingscentrum de nieuwe schijf van vijf, gebaseerd op de richtlijnen van de Gezondheidsraad. Daarin staat precies wat je wel, en wat je juist beter niet kunt eten of drinken. Maar hoe komt zo’n advies tot stand? En, misschien nog wel belangrijker, wat kun je er eige...
Veroudering vertragen, het nieuwe boek van ‘de man die zijn volk havermoutpap leerde eten’, bevat grotendeels dezelfde boodschap – en dezelfde tekortkomingen – als zijn voorganger De voedselzandloper.
Wie de Paleo Lifestyle aanhangt, moet granen, suiker, en voedsel met kunstmatige toevoegingen laten staan. “Wat niet op het menu van een holbewoner stond, hoort ook niet in jouw voedingsschema thuis”, is het adagium. Maar hield de oermens zich zélf wel aan de Paleo Lifestyle?
Sinds arts en farmacoloog professor Mark Post zich is gaan verdiepen in het kweken van vlees komt hij eigenlijk nergens anders meer aan toe. “Natuurlijk kun je het vleesprobleem ook vegetarisch oplossen, maar de gemiddelde consument wil nu eenmaal écht vlees.”
De professor ziet een grote dreiging uitgaan van verzilting van de mondiale zoetwatervoorraad. De ondernemer ruikt kansen. Voor beide posities is wat te zeggen. Het ‘probleem’ van verzilting was aan de orde tijdens een nationaal debat over landbouw en voeding: “It’s the food, my friend...
Kleurige infographics, staafdiagrammen en informatieve kaarten met een ruim aanbod van vooral statistische informatie over voedingsgerelateerde onderwerpen. De nieuwe Bosatlas van het voedsel moet het hebben van mooie visualisaties van veel cijfer- en feitenmateriaal over traditionele...
“Het zijn mensen die je aankijken alsof je vertelt dat je op vakantie per ongeluk een baby hebt gefrituurd als je zegt dat je ’s ochtends brood eet.” Een mooiere omschrijving van quinoa-aanhangers had programmamaker Tim den Besten niet kunnen geven in zijn column voor de VPRO...
Wie benieuwd is naar de samenstelling van zijn voedsel en met enige regelmaat etiketten leest zal het zijn opgevallen: er staan steeds minder E-nummers op. Betekent dit dat er sprake is van minder toevoegingen? Dat is maar zeer de vraag. De lijst met ingrediënten is doorgaans niet korter dan e...
Roken is slecht, vet eten is ongezond en je moet meer bewegen. We horen deze teksten vaak genoeg, maar wie raakt er werkelijk gemotiveerd van zulke boodschappen om zijn leven te beteren? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen actie ondernemen als het om hun gezondheid gaat?
Terwijl het Westen zich zorgen maakt over de eventuele honger van 2050, wordt in Afrika de reële honger opgelost. Nieuwe zaadsoorten, betere grond en een koel schuurtje kunnen het verschil betekenen tussen een lege maag en overvloed.
We worden steeds ouder, maar brengen die extra jaren lang niet altijd in gezondheid door. DSM onderzoeker Manfred Eggersdorfer wil daar verandering in brengen. Hij is de komende vijf jaar hoogleraar ‘Gezond ouder worden’ in Groningen. Zijn onderzoek draait om micronutriënten en in Kennislinks ...
Van lezen bij te weinig licht krijg je slechte ogen en je moet twee liter water per dag drinken. We hebben het allemaal wel eens gehoord, maar klopt het ook? Kennislink dook in de wereld van de medische mythes en zocht het uit. Dit keer een verhaal voor de aankomende (f)ee(s)tdagen: ‘van laat ...
Van lezen bij te weinig licht krijg je slechte ogen en van ’s avonds laat eten word je dik. We hebben het allemaal wel eens gehoord, maar klopt het ook? NEMO Kennislink dook in de wereld van de medische mythes en zocht het uit. Met in deze aflevering: van chocolade krijg je puistjes.