Ook astronauten in de ruimte ervaren zwaartekracht11 augustus 2023Deel 6 in serie Hardnekkige mythesAstronauten zweven in de ruimte omdat er geen zwaartekracht is. Toch? Nee! De zwaartekracht in een ruimtestation is bijna even sterk als op aarde.
Jaagt klimaatverandering ons de stuipen op het lijf?20 december 2019Jaagt klimaatverandering ons de stuipen op het lijf?Je leest steeds vaker over klimaatangst. Moeten we die term serieus nemen? Hoe reëel is die angst? We vroegen het psychiater en angstexpert Damiaan Denys.
Faces of ScienceBlijft het Nederlands een taal van de wetenschap?13 februari 2020Blijft het Nederlands een taal van de wetenschap?De Universiteit Twente schakelde vorige maand over op Engels als officiële voertaal. De discussie doet denken aan vroegmoderne pogingen om Nederlands te gebruiken in de wetenschap, in plaats van Latij...
Faces of ScienceEen tikkeltje lef en hard werken21 december 2017Interview met professor Annette de Groot over haar hoogleraarschapHoogleraar experimentele taalpsychologie Annette de Groot is zelfs na haar pensioen nog even gepassioneerd over wetenschap als in haar beginjaren. Ik sprak haar over haar liefde voor de Nederlandse...
Faces of ScienceVan ondernemende onderzoeker naar onderzoekende ondernemer18 augustus 2016Van ondernemende onderzoeker naar onderzoekende ondernemerHet is alweer acht maanden geleden dat ik mijn laatste blog schreef, shame on me. Maar wat is er veel gebeurd in de tussentijd!
Faces of ScienceFoS-blogger Kirsten van den Bosch wint ds. Visscherprijs22 maart 2016FoS-blogger Kirsten van den Bosch wint ds. VisscherprijsKirsten van den Bosch wint de eerste prijs van de elfde Ds. Visscherprijs met haar proefschrift Safe and Sound Soundscape research in special needs care. Aan de hoofdprijs is een bedrag va...
Faces of ScienceLast minute stress2 december 2015De niet-geschreven blogs, deel 3:Het najaar stond in het teken van twee conferenties.
Faces of ScienceOp kot in Antwerpen2 april 2015Op kot in AntwerpenIn iedere PhD komt een tijd dat je voor een paar maanden ‘op kot’ wil gaan in Antwerpen. Dat moment is nu voor mij aangebroken.
Hersenen met humor uitgelegd14 november 2018Recensie In mijn hoofd van Angelique Van OmbergenEen informatief boek over het brein is al snel zo droog. In het kinderboek In mijn hoofd geven auteur Angelique Van Ombergen en illustrator Louize Perdieus kleur aan onze grijze massa. Ze maakten ...
'Het is een utopie dat we in Europa hetzelfde gaan denken over embryo’s'26 januari 2023'Het is een utopie dat we in Europa hetzelfde gaan denken over embryo’s'In Nederland mogen wetenschappers geen embryo’s maken voor onderzoek, maar in België wel. We spraken hierover met de Vlaamse bio-ethicus Heidi Mertes.
Krabbels in de kantlijn vertellen grote verhalen19 juli 2022Krabbels in de kantlijn vertellen grote verhalenVoor sommigen is schrijven in boeken als vloeken in de kerk. Toch vond men het vroeger heel gewoon om aantekeningen te maken in boeken.
Deepfake: nuttig gereedschap of gevaarlijk?10 december 2021Deepfake: nuttig gereedschap of gevaarlijk?Met deepfakes kun je in video's iedereen álles laten zeggen. Kunnen we nu niets meer vertrouwen van wat we zien? Er blijkt minder mogelijk dan veel mensen denken, en deepfakes kunnen ook nuttig zijn.
Bij de les blijven tijdens hybride werken en onderwijs23 juli 2021Bij de les blijven tijdens hybride werken en onderwijsNa ruim anderhalf jaar gaan we langzaam richting een nieuw normaal. Online lijkt belangrijk te blijven. Hoe kunnen we hybride bijeenkomsten het best vormgeven?
Twitterfilter heeft moeite met het herkennen van meningen23 april 2021Twitterfilter heeft moeite met het herkennen van meningenHet gebeurt regelmatig: iemand krijgt een twitterban opgelegd omdat hij bijvoorbeeld over corona of vaccins twittert. Staan de filters niet te streng afgesteld?
Een sprintje trekken in je spraak24 september 2020Een sprintje trekken in je spraakMet een vriend spreek je meestal sneller dan tijdens een sollicitatiegesprek. Voor een goede communicatie is het belangrijk dat we onze spreeksnelheid kunnen aanpassen. Hoe we dat doen onderzocht Joe ...
Hoe spraken we duizend jaar geleden?16 juni 2020Hoe spraken we duizend jaar geleden?Samen met Rotterdamse archeologen maakte taalwetenschapper Peter-Alexander Kerkhof een animatiefilmpje over de nederzetting Rotta in het jaar 1020 dat viraal ging. Daarin zie je niet alleen hoe men...
Iedereen kan aan wetenschap doen21 april 2020Boekbespreking ‘Citizen Science. Hoe burgers de wetenschap uitdagen’Burgers denken, analyseren en onderzoeken steeds vaker mee met wetenschappers. In het boek ‘Citizen Science’ maken we kennis met burgerwetenschap. Inclusief tips om zelf aan de slag te gaan.