Ruim baan voor vliegende auto's
Autorijden doet het milieu geen goed. Waarom zien veel bezoekers van ‘Energy Junkies’ in een vliegend exemplaar dan een oplossing voor het klimaatprobleem?
Autorijden doet het milieu geen goed. Waarom zien veel bezoekers van ‘Energy Junkies’ in een vliegend exemplaar dan een oplossing voor het klimaatprobleem?
Duurzaam reisgedrag kun je niet stimuleren zonder écht te luisteren naar de afwegingen die mensen maken bij hun keuze voor een vervoermiddel. En daar schort het nu nog regelmatig aan, stelt gedragswetenschapper Reint Jan Renes.
Muziekliefhebber Josina is met grote regelmaat in het Amsterdamse ArenA-gebied te vinden. Ze komt en gaat altijd met de trein. Hoewel ze baalt van de drukte na een concert, hoopt ze dat meer mensen haar voorbeeld gaan volgen.
De auto is voor Gerco geen statussymbool, maar hij past wel bij zijn leefstijl: vrij en flexibel. Met name in de stad vindt hij het fijn dat er alternatieven zijn, maar verder blijft zijn auto altijd zijn eerste keus als vervoermiddel.
Gehandicapten als groep worden vaak vergeten als het gaat om het verminderen van de ecologische voetafdruk en het aanmoedigen van duurzame mobiliteit. Hoe organiseren we ook voor hen duurzaam vervoer?
Autobezit is geen ‘ding’ in het leven van student Sander en zijn vrienden. Bij evenementen in het ArenA-gebied kan hij prima uit de voeten met het openbaar vervoer. Hij hoopt dat meer mensen kiezen voor een groen alternatief, maar snapt dat niet iedereen dan kan.
Hoe kunnen we bezoekers van het ArenA-gebied stimuleren duurzaam te reizen? Het project ‘Wat mensen beweegt’ gaat dit onderzoeken. Hoofdredacteur Leon Heuts licht toe.
Van elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt in vier delen het vervoer van de toekomst. Tijd voor de laatste aflevering: hoe delen we ons vervoer zoveel mogelijk?
Van elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt het vervoer van de toekomst. Deze maand: hoe maken we het vervoer zo goedkoop mogelijk?
Nu we steeds meer online bestellen, stijgt het aantal grote opslagruimtes explosief. Te vaak vervuilen deze distributiecentra het landschap, vindt lector Cees-Jan Pen van Fontys Hogescholen.
Van elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt het vervoer van de toekomst. Deze maand: hoe maken we het vervoer zo duurzaam mogelijk?
De tweejaarlijks terugkerende World Solar Challenge is weer begonnen in Zuid-Afrika, en al na de eerste dag neemt Nederland de leiding.
Een nieuw digitaal platform maakt het delen van real-time informatie in de transportsector mogelijk. Zodat vervoerders direct weten waar hun vracht is, en een vrachtwagenchauffeur het op tijd hoort wanneer een binnenvaartschipper vertraging op heeft gelopen. Dat soort communicatie verloopt in ...
Met de Hybride auto Pal-V kun je naar je werk rijden en vliegen. Op de weg rijdt hij als een sportauto. Bij voldoende snelheid vliegt het toestel de lucht in als een gyrocopter. De stuwkracht komt van een opvouwbare propeller aan de achterkant. De lift komt van de motorloze rotor.
Als je een vrachtwagen met trailer zou moeten tekenen, ben je met een rechthoek op wielen al bijna klaar. Dit is altijd al zo geweest; pas sinds kort is er reden het ontwerp te veranderen. Door de hoge brandstofprijzen en de toenemende aandacht voor het milieu, wordt nu volop onderzoek gedaan ...
Wiskundigen breken zich al bijna anderhalve eeuw het hoofd over de fiets. Hoe is het toch mogelijk dat een rijdende fiets uit zichzelf al zo stabiel is? Delftse onderzoekers menen nu het ultieme model gemaakt te hebben. Fietsfabrikant Batavus wil het gebruiken om betere fietsen te maken voor o...
Een slimme invoering van variabele tolheffing, met verschillende tarieven op verschillende momenten, reduceert files. Zelfs kleine tolheffingen kunnen al grote invloed hebben op de totale reistijd. Dat concludeert NWO-onderzoekster Dusica Joksimovic, die eerder deze week aan de Technische Univ...
Op donderdag 1 september gaat Opwegnaarschool.nl van start. Dit vernieuwende internetproject pakt de verkeersveiligheid bij scholen aan. Het project, dat in Maastricht begint, helpt kinderen via een website de knelpunten op de weg van en naar school in kaart te brengen.
Vier scholieren van de International School Hilversum zijn met hun Green Spider de winnaars van fuTure Design, de ontwerpwedstrijd voor hét vervoermiddel voor de toekomst. Tijdens de finaledag van de ontwerpwedstrijd voor havo- en vwo-scholieren op 25 juni in Delft, presenteerden ze hun Green ...
In een Japans lab worden wielen gebouwd die uit zichzelf beginnen te rollen. Spaken van geheugenmetaal worden op commando langer en korter en duwen de Soft Robot vooruit.
Met het uitvinden van de fiets wist de mens zijn eigen vervoersrendement in één klap met een factor 4 à 5 te verbeteren. Fietsen is dus een stuk zuiniger dan lopen. Maar ook als we het vergelijken met voorbeelden uit het dierenrijk – of met gemechaniseerde vormen van vervoer – blijkt dat fiets...
De Nederlandse ruimte-zonneraceauto Nuna II is als eerste gefinisht in de World Solar Challenge, een monsterrace van 3010 km dwars door Australia voor auto’s die uitsluitend op zonne-energie rijden.
Op de eerste racedag van de World Solar Challenge heeft Nuna II, de met de meest recente ruimtevaarttechnologie uitgeruste zonneraceauto, al na drie uur rijden de koppositie ingenomen. Het Nederlandse team, dat in de Australische pers al ‘de Vliegende Hollanders’ wordt genoemd, hoopt aanstaand...
Op 19 oktober gaat Nuna II van start bij de World Solar Challenge rally in Australië. Het Nederlandse racemonster op zonne-energie maakt evenals zijn voorganger Nuna gebruik van de nieuwste ruimtevaarttechnologie.
File in de zomer – veel mensen laten de ramen van de auto liever dicht, om de uitlaatgassen buiten te houden. Maar uitlaatgassen hebben hun langste tijd misschien gehad. Dankzij onderzoek aan boord van het International Space Station (ISS) komt de mogelijkheid om een auto op waterstof te...
Slecht weer kan soms behoorlijk hinderlijk zijn. Helaas gebeuren daarbij nog teveel ongelukken met name op de weg. Toch is het aantal ongelukken in het verkeer terug te dringen indien men meer rekening hield met het weer en inspeelt of anticipeert op de heersende weersituatie. Veilig Verkeer N...
Vijfendertig landen en bedrijven doen mee aan de ontwikkeling van de Cryoplane, een vliegtuig op waterstof. Elke partner neemt een deel van het onderzoek voor zijn rekening. Het twee jaar oude project presenteerde onlangs in Italië de eerste resultaten van de technische haalbaarheid, de veili...
Een ultralichte rollende ballon zal straks wellicht Mars verkennen, voortgedreven door de planetaire wind.
Verkeerscentrales houden snelwegen in de gaten en reageren bij calamiteiten en files. Desondanks staan dagelijks tienduizenden weggebruikers soms urenlang in de rij. Internet kan zorgen voor een soepel verloop van het woonwerkverkeer.