Vaginale therapie12 december 2016Vaginale therapieBacteriële vaginose (BV), een vaginale infectie door schadelijke anaerobe bacteriën, vormt het belangrijkste probleem van het vaginale microbioom bij vrouwen van vruchtbare leeftijd. Het komt voor ...
Bijensteek als therapie30 januari 2004Bijensteek als therapieKan bijengif klachten bij MS-patiënten verminderen? In het Gemini Ziekenhuis in Den Helder is vorige week het eerste klinische trial ter wereld gestart.
Lessen uit de digitale spreekkamer van de medische psychologie9 februari 2022Lessen uit de digitale spreekkamer van de medische psychologieMedisch psychologen werkten het afgelopen jaar noodgedwongen op afstand. Hoe hebben ze dat ervaren? Een rondetafelgesprek op de afdeling Medische Psychologie van het Rijnstate Ziekenhuis.
'Je moet er zelf wat van maken'26 maart 2021Vijf ouderen en experts over de coronacrisisDe coronacrisis treft iedereen. NEMO Kennislink bezocht vijf ouderen en vroeg naar hun ervaringen tijdens de coronapandemie. Twee experts geven toelichting.
‘Vergeet de naaste niet te vragen hoe het gaat’20 juni 2020‘Vergeet de naaste niet te vragen hoe het gaat’Renske’s man heeft al jaren kanker. Dat werd voor haar zo zwaar dat ze psychologische hulp kreeg. Ze leerde daardoor haar eigen behoeftes in beeld te houden.
Rem op aanmaak van lichaamseigen marihuana gevonden13 mei 2020Chemici doorzochten collectie van 350.000 moleculenOnze hersenen bevatten een systeem dat lichaamseigen 'marihuana' maakt. Leidse onderzoekers proberen beter te begrijpen hoe dit systeem werkt.
Wat brengt de wetenschap in 2020?27 december 2019Wat brengt de wetenschap in 2020?Aan het begin van het nieuwe jaar werpt de redactie van NEMO Kennislink alvast een voorzichtige blik vooruit: wat gaat de wetenschap ons in 2020 brengen?
Spannende dialoog tussen wetenschapper en patiënt26 november 2019Recensie van de documentaire MSSchrijver Lineke van den Boezem en hersenonderzoeker Jeroen Geurts leven allebei met MS. Zij als patiënt, hij als onderzoeker. De documentaire MS laat zien dat hun standpunten verschillend zijn, ma...
Faces of ScienceKunnen organoids dierproeven vervangen?6 januari 2020Kunnen organoids dierproeven vervangen?Organoids lijken erg op onze eigen organen, maar je maakt ze in een kweekschaaltje. Hierdoor hebben we in de toekomst misschien geen proefdieren meer nodig.
Faces of ScienceHersenonderzoek is hot!9 december 2014Hersenonderzoek is hot!Het is fascinerend om steeds meer te weten te komen over ons brein en er is veel aandacht voor hersenonderzoek. Maar wat levert het ons eigenlijk op? Wat zijn de praktische toepassingen van herseno...
Tweetaligheid als therapie21 februari 2017Interview met Merel Keijzer over tweetaligheid en verouderingWat is eigenlijk een moedertaal? En hoe heeft taal invloed op het ouder worden? NEMO Kennislink interviewt taalwetenschapper Merel Keijzer. Zij onderzoekt aan de Rijksuniversiteit Groningen onder meer...
Met therapie de overgang door23 januari 2025Bloed, zweet en tranen: behandelingenDe overgang brengt allerlei klachten met zich mee, en vergroot de kans op bepaalde aandoeningen. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen die vrouwen kunnen helpen.
Kun je racisme tegengaan met therapie?25 september 2020Kun je racisme tegengaan met therapie?Bijna iedereen houdt er onbewuste vooroordelen over huidskleur op na. Kun je mensen trainen om hun, vaak onbedoelde, racistische neigingen bij te sturen?
Experimentele therapie gaat Alzheimer te lijf met licht en geluid12 december 2019Experimentele therapie gaat Alzheimer te lijf met licht en geluidAmerikaanse neurowetenschappers ontwikkelden een therapie met licht en geluid tegen Alzheimer om de eiwitklonters in het brein af te breken. Bij zieke muizen helpt het, hun geheugen knapt ervan op....
De lange weg van het lab naar nieuwe kankertherapie14 oktober 2022Leidse studenten werken aan nieuwe kankertherapie met nanodeeltjesiGEM Leiden wil met behulp van nanodeeltjes een nieuwe therapie tegen hoofd-halskanker ontwikkelen. Het idee van dit studententeam is een mogelijk alternatief voor de huidige therapieën.
Waarom een angstige herinnering onverwachts weer kan opduiken4 april 2019Waarom een angstige herinnering onverwachts weer kan opduikenNa succesvolle therapie tegen angst worden mensen soms toch weer bang. Amerikaanse wetenschappers ontdekten het mechanisme achter zo'n terugval.
Vogelgriep bestrijden met bacteriën24 oktober 2022Groningse studenten ontwikkelen mogelijke bescherming tegen vogelgriepiGEM Groningen werkt aan een preventieve behandeling tegen vogelgriep, waarbij het virus wordt bestreden met genetisch gemodificeerde bacteriën.
Als de oorlog niet meer uit je hoofd gaat26 augustus 2022Als de oorlog niet meer uit je hoofd gaatNederlandse militairen zijn vooral in het buitenland actief als ondersteuning van het lokale leger of tijdens een vredesmissie. Hoewel ze worden voorbereid op de verschrikkingen, houdt 4 tot 9 procent...